Το αρχέτυπο του Διανοούμενου και η χάρη της σοφίας

Το αρχέτυπο του Διανοούμενου και η χάρη της σοφίας

Η σοφία είναι η χάρη του Διανοούμενου, το σημάδι μιας εκλεπτυσμένης διάνοιας στην καλύτερη έκφρασή της. Ο Πρεσβύτερος και ο Σοφός είναι αρχέτυπα που παραδοσιακά μεταφέρουν τη σοφία τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν.

Δυστυχώς, σήμερα δεν έχουν επίσημη θέση στην κοινωνία μας. Αντί για τον Σοφό Πρεσβύτερο, έχουμε τους ηλικιωμένους, έναν πληθυσμό υπερηλίκων που θεωρείται βάρος από μια κουλτούρα που λατρεύει τα νιάτα.

Η σοφία προέρχεται από τη γνώση που δίνουν αρχαίες και αιώνιες αλήθειες οι οποίες έχουν γίνει καθοδηγητικές αρχές – αρχές τις οποίες αξίζει να τηρούμε στη ζωή μας και να τις μεταβιβάζουμε στην επόμενη γενιά.

Μια μέρα, όταν ήμουν ακόμη παιδί, ο πατέρας μου με πήρε παράμερα και μου είπε: “Έχω προσέξει κάτι για σένα και νομίζω ότι πρέπει να το ξέρεις. Έχεις πολύ κακή μνήμη, αλλά αυτό είναι καλό, γιατί η καλή μνήμη είναι απαραίτητη στους ψεύτες. Έτσι θα μπορείς να λες μόνο αλήθεια στη ζωή σου. Κάνε το αυτό και δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα”.

Ο μπαμπάς μου με αγκάλιασε μετά, αλλά εγώ ήμουν τρομοκρατημένη. Σκεφτόμουν “Πώς θα τα βγάλω πέρα στη ζωή μου αφού έχω κακή μνήμη;” Ήμουν οχτώ χρονών τότε και έπρεπε να βρω έναν τρόπο να κινούμαι στη ζωή μου που βασιζόταν στο να θυμάμαι επακριβώς την αλήθεια για καθετί.

Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, αποφάσισα να κάνω ό,τι μπορώ για να αντισταθμίσω την κακή μου μνήμη. Θα κρατούσα σημειώσεις, θα διάβαζα πιο πολύ, θα κοίταζα τα πάντα δύο φορές, θα άκουγα πολύ προσεκτικά. Θα έκανα ό,τι έπρεπε ώστε να μην πω ποτέ μου ψέματα άθελά μου. Βλέποντας τα πράγματα εκ των υστέρων, σκέφτομαι πόσο σοφός ήταν ο πατέρας μου που με αυτό τον τρόπο με έκανε να αφοσιωθώ στην αλήθεια από τόσο μικρή ηλικία.

Ανακάλυψα ότι είχε πει το ίδιο πράγμα και στους δύο αδελφούς μου όταν ήταν μικροί, και αργότερα γελούσαμε για τα ελαττωματικά γονίδια μνήμης που έχουμε. Και οι αδελφοί μου είχαν τη σοφία να δώσουν την ίδια συμβουλή στα παιδιά τους.

Πώς εξυπηρετεί τον Διανοούμενο η χάρη της σοφίας;
Η σοφία σε καλεί να το ξανασκεφτείς καλά πριν βλάψεις κάποιον άλλον. Είναι εκείνη η φωνή μέσα μας η οποία στη μέση μιας συναισθηματικής σύγκρουσης ψιθυρίζει: “Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να το πεις αυτό; Αν το πεις, η σχέση σας μπορεί να αλλάξει για πάντα”.

Η σοφία μας εμπνέει να εξετάσουμε τις συνέπειες των επιλογών μας, την επίδραση που θα έχουμε στη ζωή μας και στη ζωή των άλλων.
Το Αρχέτυπο του Διανοούμενου, επειδή γνωρίζει τους νόμους του σύμπαντος, καταλαβαίνει ότι, από τη στιγμή που θα κάνουμε μια επιλογή, δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε τον κύκλο των συνεπειών που ενεργοποιείται.

Η χάρη της σοφίας είναι εκείνη που μας υπενθυμίζει συνεχώς τα εκκρεμή θέματα που έχουμε με κάποιον άλλο και μας λέει πότε πρέπει να συγχωρήσουμε. Και η σοφία είναι εκείνη που μας υπενθυμίζει ότι γι’ αυτό το αρχέτυπο, η ακεραιότητα και η ειλικρίνεια είναι το θεμέλιο μιας εκπληρωμένης ζωής.

Ευτυχώς, το αρχέτυπο του Διανοούμενου έχει τέτοια αγάπη για την αλήθεια και τόσο σεβασμό για τη σοφία ώστε, ακόμη και χωρίς τους Σοφούς του παρελθόντος, αυτή η χάρη δεν θα χαθεί από τον κόσμο.

Σέβεστε τους αρχαίους Σοφούς, αλλά και η δική σας ζωή σας διδάσκει σοφία. Έχετε συσσωρεύσει ένα απόθεμα σοφίας στη ζωή σας μέσα από τα δικά σας βιώματα.
Τα μαθήματα της αλήθειας που έχετε μάθει είναι τα κοσμήματα της σοφίας σας.

Συχνά η σοφία κρύβεται πίσω από τα μεγαλύτερα δεινά μας, και ο Διανοούμενος είναι εκείνος που καταλαβαίνει ότι η αναζήτηση της σοφίας είναι ο αληθινός δρόμος προς την πάσης φύσεως θεραπεία.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Caroline Myss “Αρχέτυπα, ποιος είσαι;” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα