Ατένμπορο προς ηγέτες: Η συνέχιση των πολιτισμών μας είναι στα χέρια σας

Ατένμπορο προς ηγέτες : Η συνέχιση των πολιτισμών μας είναι στα χέρια σας

Ήταν στις 22 Απριλίου 2016, όταν η διεθνής κοινότητα των 190 χωρών των Ηνωμένων Εθνών, ψήφιζαν έπειτα από διαπραγματεύσεις και προσπάθειες πολλών ετών, την πρώτη οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, μέσα σε μια πανηγυρική και αισιόδοξη ατμόσφαιρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επικύρωνε τη συμφωνία στις 5 Οκτωβρίου 2016.

Όλες οι χώρες, τότε, δεσμεύτηκαν να διαμορφώσουν εθνική πολιτική δράση ώστε, η άνοδος της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η συμφωνία συμπεριελάμβανε επίσης, οικονομική συνεισφορά από τις πλουσιότερες προς τις φτωχότερες χώρες, ύψους 100 δις δολαρίων από το έτος 2020.

Σήμερα, στην Κατοβίτσε της Πολωνίας και πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές της Συνθήκης, άλλη μία Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών λαμβάνει χώρα, προκειμένου να διασώσει τη Συμφωνία του Παρισιού.

Τι συνέβη;

Τον Ιούνιο του 2017, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε την εξής εμπρηστική δήλωση: «Η Συμφωνία του Παρισιού υπονομεύει την οικονομία μας, παραλύει τους εργαζόμενούς μας και παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Συμπεριλαμβάνει απαράδεκτους νομικούς κινδύνους και μας αδικεί απέναντι σε άλλες χώρες. Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τη Συμφωνία των Παρισίων».

Το κακό παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών έσπευσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράκ και το Ιράν αλλά και κυβερνήσεις όπως της Βραζιλίας και της Αυστραλίας. Και παρ’ όλο που ακόμη και οι ίδιες οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλαν στον ΟΗΕ δραματική έκκληση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και παρ’ όλο που οι 900 και πλέον επιστήμονες από όλο τον κόσμο που αποτελούν την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ έκρουσαν και πάλι των κώδωνα του κινδύνου, μιλώντας για το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την ξηρασία και τις πλημμύρες, οι κυβερνήσεις πολλών κρατών παραμένουν αδιάλλακτες.

Στο Κατοβίτσε, σήμερα, δίνεται μια μεγάλη μάχη, για να τηρηθεί η Συμφωνία του Παρισιού αλλά και για να διασωθεί ο πλανήτης μας.
«Οι χώρες που δραστηριοποιούνται περισσότερο είναι οι φτωχές που υφίστανται και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» λέει ο Λουτς Βάιτσερ ακτιβιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Germanwatch .

Μέσα στο πλαίσιο του αγώνα για τη σωτηρία του πλανήτη, ο Άγγλος κινηματογραφιστής και περιβαλλοντολόγος Ντέιβιντ Ατένμπορο έκανε έκκληση στους ηγέτες των κρατών να βρουν τρόπους και να τους εφαρμόσουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερθέρμανσης.

Έχοντας κάνει αμέτρητες ταινίες για τη φύση, ο 92 ετών Ατένμπορο στον οποίο, τιμητικά, του δόθηκε «η έδρα του λαού» στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, έκανε δραματική έκκληση προς τους ηγέτες του κόσμου λέγοντας: « Ηγέτες του κόσμου, πρέπει να ηγηθείτε. Η συνέχιση των πολιτισμών μας και του φυσικού κόσμου από τον οποίο εξαρτιόμαστε, είναι στα χέρια σας. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπογενή καταστροφή παγκόσμιας κλίμακας. Τη μεγαλύτερη απειλή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Την κλιματική αλλαγή».

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα