Η αξία των ειλικρινών φιλοφρονήσεων

Η αξία των ειλικρινών φιλοφρονήσεων

Κάθε άνθρωπος έχει μέσα του πλήθος θετικών στοιχείων· δεν έχετε παρά να τα αναζητήσετε. Κάθε φορά που κάποιος κάνει κάτι λάθος, έχουμε μια φυσική τάση να το επισημαίνουμε και να σωπαίνουμε όταν κάνει κάτι καλό. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να αναζητάμε το καλό που κρύβουν μέσα τους οι άνθρωποι και οι ενέργειές τους. Και τότε οφείλουμε να εκφράζουμε αυτό που βλέπουμε μέσα από μια προφορική ή γραπτή φιλοφρόνηση και να κρατάμε το στόμα μας κλειστό αν έχουμε την τάση να ακούμε κριτική.

Οι άνθρωποι χρειάζονται τη φιλοφρόνηση και την αποζητούν. Ο καλός λόγος κάνει τους ανθρώπους να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, βελτιώνει την ψυχική τους διάθεση και τους κινητοποιεί.

Ακόμη και αν γίνονται λάθη, εσείς ας εστιάζετε στις επιτυχημένες προσπάθειες των ανθρώπων και να τους παινεύετε γι΄αυτές.

Διαβάστε επίσης: Ακόμα και η πιο μικρή πράξη καλοσύνης συνθέτει έναν καλύτερο κόσμο

«Δεν μπορώ να σκεφτώ καμιά αρνητική πλευρά στον έπαινο… Βοηθάει τις σχέσεις, κάνει τους άλλους να νιώθουν καλά, ενώ συμβάλλει και στη δική σας χαρά. Οι φιλοφρονήσεις είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να κάνετε τη ζωή σας και τη ζωή των άλλων λίγο καλύτερη».

Η ενθάρρυνση και οι φιλοφρονήσεις είναι πιο αποτελεσματικό μέσο διδασκαλίας από την κριτική, επομένως πάντα ψάχνετε ευκαιρίες για να παινεύετε όσους σας περιβάλλουν.

«Όταν το 1879 ο Τσαρλς Σουάμπ (Charles M. Schwab) έπιασε για πρώτη φορά δουλειά στη χαλυβουργία, ξεκίνησε με το μεροκάματο του εργάτη. Δεν είχε επιδείξει προηγουμένως κάποιο ενδιαφέρον για τη μεταλλουργία, τη διοίκηση ή τα οικονομικά, αν και στο Λύκειο είχε παρακολουθήσει μαθήματα τοπογραφίας και μηχανικής. Και όμως, μέσα σε έξι μήνες και σε ηλικία δεκαοκτώ χρονών έγινε αναπληρωτής επικεφαλής μηχανικός της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στην Αμερική.»

Το 1897, ο τριανταπεντάχρονος Σουάμπ έγινε πρόεδρος της χαλυβουργίας Carnegie Steel Company. «Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1901, διαμεσολάβησε ανάμεσα στην Carnegie και την J. P. Morgan, συμβάλλοντας στην επίτευξη της συγχώνευσης που δημιούργησε τη United States Steel Corporation, την πρώτη αμερικανική εταιρεία με ενεργητικό 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ο ίδιος έγινε ο πρώτος πρόεδρος της νεοσύστατης εταιρείας».

Ένα από τα μυστικά για την επαγγελματική επιτυχία του Σουάμπ ήταν η ικανότητά του να κάνει φιλοφρονήσεις και να μην ασκεί κριτική.

«Κανείς από όσους τον γνώριζαν δεν μπορούσε να θυμηθεί έστω και μία στιγμή που ο Σουάμπ ανέβασε τον τόνο της φωνής του μιλώντας θυμωμένα, ακόμη κι αν εξαιτίας της αφηρημάδας ή της απροσεξίας κάποιου είχε τεθεί σε κίνδυνο η προσωπική του υγεία ή ασφάλεια. Πρέσβευε ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα στον έπαινο, όχι στην κριτική, και πως όταν δεν μπορούμε να βρούμε κάποιο λόγο για να επαινέσουμε, είναι προτιμότερο να σωπάσουμε παρά να καταδικάσουμε».

Όταν ο Σουάμπ ρωτήθηκε ποιο ήταν το μυστικό των ηγετικών ικανοτήτων του, εκείνος είπε: «Ακόμα να βρω έναν άνθρωπο, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες της ζωής του, που να μη δουλεύει καλύτερα και να μην επιδεικνύει περισσότερο ζήλο μέσα σε πνεύμα αποδοχής απ’ ό,τι θα τα κατάφερνε ποτέ μέσα σε ένα πνεύμα επίκρισης. Φέρομαι στους ανθρώπους όπως θέλω να φέρονται σ’εμένα. Ποτέ δεν διαπληκτίζομαι. Σε περίπτωση που προκύψουν διαφορές με κάποιον, πηγαίνω απευθείας σ’ αυτόν με ειλικρινείς διαθέσεις και τα βρίσκουμε. Αν διαφωνήσουμε, διαφωνούμε ειρηνικά.

Έπειτα, ενθαρρύνω τους ανθρώπους διαρκώς. Κάθε άνθρωπος, όσο μεγάλη θέση και αν κατέχει, είναι επιδεκτικός ενθάρρυνσης. Αυτό είναι όλο το μυστικό».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Cameron C. Taylor «8 Γνωρίσματα Σπουδαίων Προσωπικοτήτων Τόμος II» από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα