Αυπνία και ολιστική θεραπεία

insomnia

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να δημιουργήσουν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση σε έναν άνθρωπο. Θεωρείται ότι επηρεάζει το 20 – 25% του πληθυσμού, αν και λέγεται πως, λόγο του στρες, αυτός ο αριθμός ανεβαίνει δραστικά καθημερινά.

Το βασικό στοιχείο της αϋπνίας (primary insomnia) είναι η δυσκολία του ατόμου να χαλαρώσει και να μπορέσει να μπει σταδιακά στη διαδικασία του ύπνου. Ακόμα και αν αυτό συμβεί, το άτομο δεν μπορεί να απολαύσει τον ύπνο του, καθώς ξυπνά ανά διαστήματα. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 6 – 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, τουλάχιστον ως τα 60 έτη, όπου και αλλάζουν οι ανάγκες του οργανισμού και το άτομο αισθάνεται πως χρειάζεται λιγότερο ύπνο. Ακόμη όμως, μπορούν να εμφανιστούν δυσκολίες στον ύπνο και σε παιδιά ή εφήβους. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, είναι διαφορετικές οι αιτίες.

Γιατί όμως ο ύπνος μας μπορεί να μας δυσκολέψει τόσο;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν αυτή τη διαταραχή, όπως:

Το στρες

Δημιουργεί διάφορες νοητικές ανησυχίες για τη διαχείριση καταστάσεων, όπως αυτές που αφορούν τη δουλειά. Ακόμη, στρεσογόνα συμβάντα, όπως ο θάνατος ή η ασθένεια ενός αγαπημένου ατόμου, καταλήγουν στην αϋπνία. Μαθηματικά, οι δύο αυτοί λόγοι οδηγούν στις διαταραχές ύπνου, καθώς σας κρατούν σε εγρήγορση.

Το άγχος

Γενικά, αγχώδεις διαταραχές, όπως το μετατραυματικό σοκ και κάθε παθολογία άγχους, όπως και περίοδοι εξετάσεων ή αξιολογήσεων.

Η κατάθλιψη

Μπορεί να προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις στον ύπνο, περιλαμβάνοντας ίσως και το άλλο άκρο, όπου δημιουργεί υπνηλία.

Οι εφιάλτες

Είναι επίσης ένα φαινόμενο που μπορεί να παρουσιαστεί, ως παράγων του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης, εμποδίζοντας την ομαλή ροή του ύπνου.

Υποκείμενη ασθένεια

Φυσικά, το πρώτο στοιχείο που διαταράσσει τον ύπνο, είναι ο πόνος οποιασδήποτε μορφής, που μπορεί, ως σύμπτωμα, να κρατήσει το άτομο ξάγρυπνο. Ειδικά, ο χρόνιος πόνος, μπορεί να επιδράσει έντονα και στην ψυχολογία του ατόμου.

Άλλες παθήσεις

Μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο όπως η συχνοουρία (νυκτουρία), δυσκολίες στην αναπνοή και γενικά πνευμονικά προβλήματα, η αρθρίτιδα, οι διαταραχές θυρεοειδούς, το Πάρκινσον, η καρδιακή ανεπάρκεια κ.α. Ακόμη, περιπτώσεις όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, οι νυχτερινές κράμπες και το τρίξιμο των δοντιών, δυσκολεύουν τη χαλάρωση.

Φαρμακευτική αγωγή

Πολύ συχνό φαινόμενο είναι τα συμπληρώματα αδυνατίσματος να προκαλούν διαταραχές στον ύπνο, καθώς πολύ συχνά εμπεριέχουν καφεΐνη και λοιπές διεγερτικές ουσίες. Επίσης, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τις αλλεργίες και πολλά ακόμη που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, μπορούν να οδηγήσουν σε αϋπνία. Καλό είναι να διαβάζονται πάντοτε οι παρενέργειες που περιέχονται γραπτώς στο κουτάκι του κάθε φαρμάκου.

Αλλαγές στο περιβάλλον

Μπορούν να δράσουν καθοριστικά, ακόμη και αν αφορούν μία απλή αλλαγή διαρρύθμιση στην κρεβατοκάμαρα, και πιθανόν να προκαλέσουν ένταση. Όλα εξαρτώνται από το πώς η αλλαγή μπορεί να επιδράσει στο άτομο.

Αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα

Μπορούν να απορυθμίσουν το βιολογικό ρολόι του οργανισμού και αποτελούν δραστικό παράγοντα στην αϋπνία.

Διεγερτικές ουσίες

Ο καφές, η νικοτίνη, το αλκοόλ, αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, διεγερτικά ροφήματα, όλα με τον τρόπο τους δημιουργούν υπερένταση και δεν επιτρέπουν τη χαλάρωση. Αν είστε επιρρεπείς στην αϋπνία, καλό είναι να μην καταναλώνετε ότι προαναφέρθηκε μετά τις 7 το απόγευμα.

Υπερβολική ποσότητα τροφής

Το βραδινό μετά τις 7 η ώρα είναι μία κακή συνήθεια, καθώς το σώμα δεν έχει την ίδια δυνατότητα πέψης με νωρίτερα. Η τροφή πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου, παλινδρόμηση οξέων και έντονη δίψα, κάτι που αποτρέπει την ομαλή ροή του ύπνου.

Ενεργειακοί λόγοι

Αν το άτομο βρίσκεται υπό ενεργειακή εισβολή από αρνητισμό άλλων, έστω και αν σε φυσικό επίπεδο δεν το γνωρίζει, θα μπορεί να το αισθανθεί υποσυνείδητα.

• Νιώθει «πλάκωμα» το βράδυ στον ύπνο του, συνήθως στο στήθος.

• Νιώθει πυκνό τον αέρα στο δωμάτιό του, σαν να μη μπορεί να εισπνεύσει ελεύθερα.

• Έχει μία ακατανόητη ανησυχία, που δεν αφήνει το σώμα και το νου να χαλαρώσουν.

• Πετάγεται διαρκώς με το που πάει να περάσει στο στάδιο της χαλάρωσης.

Τι μπορεί σταδιακά να φέρει η αϋπνία;

Θα παρουσιαστεί

• οξυθυμία

• ευερεθιστότητα

• μειωμένο επίπεδο ενέργειας

• αδύναμη μνήμη και δυσκολία εστίασης

• αίσθημα αποπροσανατολισμού

• κόπωση σε φυσικό, αλλά και ψυχολογικό επίπεδο, που μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους, όπως η έλλειψη υπομονής

• ατονία έως και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

• μαύροι κύκλοι στα μάτια

• αλλαγή στη στάση σώματος, αλλά και στη στάση συμπεριφοράς του ατόμου

Τι είναι σημαντικό για να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την αϋπνία;

• Πολύ σημαντική είναι η επιλογή στρώματος, όπως και μαξιλαριού. Πρέπει να είναι καλής κατασκευαστικής ποιότητας και να έχουν επιλεχθεί ώστε να μας ταιριάζουν.

• Το να αερίζουμε το χώρο της κρεβατοκάμαρας πριν τον ύπνο, ή έστω κατά τη διάρκεια της ημέρας.

• Προσπαθήστε να τηρήσετε ένα ωράριο ύπνου και φροντίστε να μην είναι πολύ αργά όταν ξαπλώνετε.

• Μη χρησιμοποιείτε το χώρο όπου χαλαρώνετε και για άλλες δουλειές. Θα ήταν καλό δηλαδή να μην εργάζεστε με τον υπολογιστή σας στην κρεβατοκάμαρα.

• Διακόσμηση. Γενικά, στον ιδιαίτερο αυτό χώρο, δώστε μία νότα που σας βοηθά να μπείτε στην ψυχολογία της χαλάρωσης. Σκεφτείτε πoια χρώματα σας χαλαρώνουν και προσθέστε τα.

Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της αϋπνίας

Αρωματικός λύχνος

Αγοράστε έναν αρωματικό λύχνο για την κρεβατοκάμαρά σας και ρίχνετε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, ώστε να απλωθεί στο χώρο το άρωμα λίγο πριν ξαπλώσετε. Σβήστε το κερί όταν έρθει η ώρα να κοιμηθείτε, με τη γλυκιά, χαλαρωτική ευωδιά της λεβάντας να έχει ήδη απλωθεί στο υπνοδωμάτιό σας. Άλλα αιθέρια έλαια εξίσου χαλαρωτικά που μπορούν να συνδυαστούν με τη λεβάντα, είναι: νερολί, υλάνγκ υλάνγκ, σανδαλόξυλο.

Ορυκτά

Τοποθετήστε κοντά στο κρεβάτι σας ορυκτά που βοηθούν τη χαλάρωση, όπως ο ροζ Χαλαζίας, ο μπλε Χαλκηδόνιος, ο Λεπιδόλιθος, ο Σουγκιλίτης, ο Χαλαζίας Αγγελικής Αύρας. Ο Λεπιδόλιθος και ο Σουγκιλίτης θα βοηθήσουν όταν εμπλέκονται και ψυχολογικά ζητήματα στην αϋπνία. Ο Σουγκιλίτης μόνος του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρχουν βαριές ενέργειες ή και εφιάλτες. Ο Angel Aura θα απαλύνει την ατμόσφαιρα και θα προστατεύσει γλυκά, ενώ ο ροζ Χαλαζίας και ο μπλε Χαλκηδόνιος θα καταπραΰνουν τα έντονα συναισθήματα.

Κρυσταλλικό νερό

Παρασκευάστε ένα κρυσταλλικό νερό από Χαλαζία με Λίθιο, Λεπιδόλιθο και Σουγκιλίτη. Πίνετε από αυτό μικρές γουλιές κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Αυτή η συνταγή θα βοηθήσει το νευρικό σας σύστημα να παραμείνει χαλαρό. Έτσι, όταν φτάσει η νύχτα, θα είστε έτοιμοι να την υποδεχθείτε.

Αναπνοές

Φροντίστε να κάνετε μικρές αναπνοές χαλάρωσης, που θα βοηθήσουν να αποσυμφορίσετε την καθημερινή ένταση, ώστε να μην την πάρετε μαζί σας στο κρεβάτι.

Αναπνοή για ηρεμία. Βάλτε το μεσαίο δάκτυλο του δεξιού χεριού πάνω στο τρίτο μάτι, τον αντίχειρα πάνω στο δεξί ρουθούνι. Εισπνοή αργά στην κοιλιά σας από το αριστερό ρουθούνι. Κλείστε το με τον παράμεσο και κρατήστε για τέσσερα δευτερόλεπτα. Μετά εκπνοή από το δεξί σας ρουθούνι.
Εισπνοή από το δεξί ρουθούνι, στείλτε τον αέρα στην κοιλιά. Κλείστε το δεξί ρουθούνι, μετρήστε τέσσερα δευτερόλεπτα και εκπνοή από το αριστερό ρουθούνι.

Αναπνοή για αρμονία. Εισπνέουμε, μετράμε πέντε, κρατάμε πέντε, εκπνέουμε πέντε.

Ασκήσεις Makko ho

Πάρτε λίγο χρόνο για αυτές τις ασκήσεις. Δε χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας. Πηγαίνετε την άσκηση μέχρι εκεί όπου το σώμα σας μπορεί και δώστε του καιρό να εξοικειωθεί με τις ασκήσεις. Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν ώστε όλη η ενέργεια, μέσα στα κανάλια των μεσημβρινών, να ξεμπλοκάρει και να αποκατασταθεί η ομαλή ροή του Qi. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη γενική υγεία.

Βελονιστικά σημεία

Σημεία στο σώμα όπου μπορείτε απλά να ασκήσετε πίεση με το δάκτυλό σας, προσπαθώντας όσο το δυνατόν περισσότερο να κρατήσετε το νου σας και το συναίσθημά σας χαλαρό.

Καρδιά 5 – Tongli (Ongli) – Σημείο γενικά βοηθητικό σε ψυχοσυναισθηματικές εντάσεις
Καρδιά 7 – Shenman (Henmen) – Βοηθά σε όλες τις μορφές αϋπνίας, στους εφιάλτες, την κατάθλιψη, στο ανήσυχο πνεύμα

Ροφήματα

Τα ροφήματα είναι ένα ακόμη βήμα προς τον υγιή ύπνο. Φροντίστε όμως να μην τα καταναλώσετε τελευταία στιγμή, ώστε να σας δημιουργηθεί το βράδυ η ανάγκη για ούρηση. Για αυτό το λόγο, θα βοηθούσε αν πίνατε το ρόφημά σας σε ένα κανονικού μεγέθους φλιτζάνι του τσαγιού και όχι σε τεράστια ποσότητα. Βότανα που βοηθούν στην καλή ποιότητα του ύπνου, είναι τα εξής:

Passiflora Incarnata

Πασιφλόρα, γνωστή και ως Ρολογιά. Ένα θαυμάσιο ηρεμιστικό βότανο. Καλμάρει τα νεύρα, ανακουφίζει τη μυϊκή ένταση, καταπραΰνει τις επιδράσεις του άγχους, τη δύσπνοια, τους νευρικούς σπασμούς, τις ταχυπαλμίες.Matricaria Chamomila
Το Χαμομήλι, γνωστό σε όλους μας, είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικό σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς, τον πονοκέφαλο, τις ημικρανίες, τις στομαχικές ενοχλήσεις, τη ζαλάδα και γενικά βοηθά στο να καταπολεμηθεί η ένταση και το άγχος.

Valeriana Officinalis

Η Βαλεριάνα είναι ένα πολύ γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες βότανο. Βοηθά σε προβλήματα πονοκεφάλων, έντασης, άγχους, υπερέντασης και δρα μυοχαλαρωτικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως έτοιμο σκεύασμα (χάπια). Μπορείτε να τη βρείτε εύκολα, καθώς αρκετές εναλλακτικές εταιρείες συμπληρωμάτων τη συμπεριλαμβάνουν στα ολιστικά τους προϊόντα.

Melissa Officinalis

Το Μελισόχορτο έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, καταπραΰνει την ένταση, το στρες και την ευερεθιστότητα, ενώ βοηθά ακόμη και σε θέματα κατάθλιψης.
~Φροντίστε σε όλα τα ροφήματά σας να προσθέσετε και μία κουταλιά μέλι, καθώς βοηθά και αυτό στη χαλάρωση. Αποφύγετε να το ρίξετε μέσα στο φλιτζάνι σας όταν το ρόφημα είναι πολύ καυτό, καθώς αυτό μπορεί να καταστρέψει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αποφύγετε τη ζάχαρη στα ροφήματά σας.~

Λουτρά

Μία εξαιρετική λύση για το πρόβλημα της αϋπνίας, είναι τα λουτρά. Βοηθούν να αποφορτιστείτε, να χαλαρώσετε και να αγκαλιαστείτε από την ηρεμία σε όλα σας τα επίπεδα.Χαλαρωτικό λουτρό:
Γεμίστε τη μπανιέρα σας με νερό στη θερμοκρασία που νιώθετε άνετα. Προσθέστε τα εξής:

– 2 – 3 κουταλιές της σούπας άλατα Epsom

– 1 κούπα γάλα

– 2 κουταλιές της σούπας μέλι

– 10 – 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

– 6 – 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο νερολί
(αραιώστε τα αιθέριά σας μέσα στο γάλα. )

 

Λουτρό χαλάρωσης μυϊκών πόνων

Γεμίστε τη μπανιέρα σας με νερό στη θερμοκρασία που νιώθετε άνετα. Προσθέστε τα εξής:

– 6 – 7 κουταλιές της σούπας άλατα Epsom

– 1 ή 1/2 σακούλα χοντρό θαλασσινό αλάτι

– 1 κούπα γάλα (μέσα αραιώνετε τα αιθέρια έλαια)

– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

– 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου

– 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαντζουράνας

– 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού

Λουτρό κατά των αρνητικών ενεργειών

Αν το ένστικτό σας, σας καθοδηγεί πως υπάρχουν επιρροές από αρνητικές ενέργειες, που σας δημιουργούν ανησυχία και μυϊκό βάρος, μπορείτε να κάνετε το εξής, γεμίζοντας πάντα τη μπανιέρα σας στη θερμοκρασία που αισθάνεστε καλή για εσάς και προσθέτοντας τα εξής:

– 1 σακούλα χοντρό θαλασσινό αλάτι

– 6 – 7 κουταλιές της σούπας άλατα Epsom

– 1 φλιτζάνι του καφέ γεμάτο βαλσαμέλαιο (μέσα σε αυτό αραιώνετε τα αιθέρια έλαια)

– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο φασκόμηλου

– 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου

– 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού

– 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γαρύφαλλου

– 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού

~Φροντίστε να έχετε βράσει για πέντε με δέκα λεπτά σε μία μεγάλη κατσαρόλα τα εξής βότανα: ιεροβότανο, απήγανο και αγγελική. Προσθέστε και αυτά στη μπανιέρα σας.~

Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να έχετε κάνει πρώτα το ντους σας, να μην προσθέσετε κανενός είδους σαμπουάν ή αφρόλουτρο στη μπανιέρα σας και να παραμείνετε για 30 με 40 λεπτά στη μπανιέρα και, αν είναι δυνατόν, να μην ξεβγαλθείτε. Φροντίστε να ξαπλώσετε ή έστω να μείνετε χαλαροί μετά το λουτρό σας, χωρίς ιδιαίτερες δραστηριότητες ή επικοινωνία.

Καθαρισμός χώρου

Αν αισθάνεστε πως ο βασικός λόγος για τις διαταραχές ύπνου σας είναι η αρνητική ενέργεια, περνάτε συχνά το σπίτι σας με τον καπνό από ένα μάτσο από αποξηραμένο φασκόμηλο, ώστε να εξαγνίζετε την ενέργεια του χώρου. Μην ξεχνάτε ποτέ τις γωνίες, τις ντουλάπες και τους καθρέπτες. Ακόμη, μπορείτε να καίτε πάνω σε ένα καρβουνάκι γαρύφαλλο και κόκκους μαύρου πιπεριού, μαζί με μαύρο λιβάνι – ένας ιδιαίτερα εξαγνιστικός συνδυασμός.

Αν νιώθετε πως η εισβολή γίνεται το βράδυ, την ώρα που κοιμάστε, τοποθετήστε δίπλα στο κρεβάτι σας ένα ποτήρι με νερό και αλάτι, προγραμματισμένο να απορροφά την αρνητικότητα. Το αλλάζετε κάθε μία έως τρεις ημέρες. Θα το προγραμματίσετε με τον εξής τρόπο: κρατήστε το ανάμεσα στα χέρια σας και δηλώστε του τι θέλετε να απορροφήσει, δηλαδή την αρνητικότητα από το χώρο σας, που εισβάλλει στο ενεργητικό σας πεδίο. Μπορείτε επίσης να πείτε μία προσευχή ή ένα μάντρα προστασίας. Οραματιστείτε το ποτήρι να γεμίζει δυνατό, λευκό Φως. Το νερό, στο τέλος, όταν έρθει η ώρα για την αλλαγή του, το πετάτε στην τουαλέτα, καθώς έχει γεμίσει από τοξίνες του περιβάλλοντος.

~~Ελπίζω μέσα σε όλες αυτές τις οδηγίες να εντοπίσατε κάτι που θα σας βοηθήσει. Φροντίστε να πάρετε τη συμπαράσταση από φίλους, ζητήστε βοήθεια από όπου πιστεύετε ότι μπορείτε να βοηθηθείτε, είτε πρόκειται για γιατρό, είτε για εναλλακτικό θεραπευτή. Καμιά φορά, λίγη μάλαξη ή ένας ενεργειακός εξαγνισμός, μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Βάλτε ένα πρόγραμμα και τηρήστε το – σταδιακά, θα δείτε πως θα αποδώσει καρπούς. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν για παραπάνω από ένα μήνα, ήδη θεωρείται προβληματική, οπότε ζητήστε βοήθεια από ιατρό ή επαγγελματία εναλλακτικό θεραπευτή. ~~

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα