B Corporations – Οι Επιχειρήσεις της Ελπίδας

B Corporations - Οι Επιχειρήσεις της Ελπίδας

Η Πάου, μητέρα τριών παιδιών, ξεφεύγοντας από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα σύνορα Ταϊλάνδης-Μιανμάρ, κατάφερε να κερδίσει τα πρώτα της χρήματα ως κηροπλάστρια, με τα οποία μπορούσε πλέον να στηρίξει τα παιδιά της και να πληρώσει το ενοίκιο και μια νταντά.

Συνεργάζεται με δέκα ακόμα μετανάστριες για τη δημιουργία των κεριών της Prosperity, η οποία επίσης απασχολεί δώδεκα θύματα του σεισμού της Αϊτής και περίπου εξακόσιες γυναίκες (πολλές από αυτές χήρες λόγω του πολέμου) στο Ιράκ. Όλες βρήκαν ένα τρόπο βιοπορισμού που τις έβγαλε από τη φτώχεια.

Κι αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος. Η Prosperity Candle δεν είναι μια συνηθισμένη εταιρεία. Ιδρύθηκε ως “κοινωνική επιχείρηση” και το νομικό καθεστώς της την προσδιορίζει ως κάτι ανάμεσα σε εταιρεία και φιλανθρωπικό ίδρυμα.
“Είμαστε μια κερδοσκοπική εταιρεία με την καρδιά ενός μη κερδοσκοπικού σωματείου”, λέει ο ιδρυτής της, Ted Barber. “Ο σκοπός μας είναι να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο”.

Αυτό δεν είναι ένα κλισέ, αλλά ο στόχος όπως προσδιορίζεται από το καταστατικό λειτουργίας της εταιρείας.
Είναι ένας τρόπος που υιοθετούν ορισμένες εταιρείες όταν καλούνται να πάρουν αποφάσεις οι οποίες εμπεριέχουν μια ηθική δικαιοσύνης και συμπόνιας, και οι οποίες εξυψώνουν τα ηθικά πρότυπα της δουλειάς τους.

Δείτε μια άλλη παρεμφερή επιχείρηση, το Greyston Bakery στο Γιόνκερς της Νέας Υόρκης.
Ο φούρνος αυτός προσλαμβάνει, εκπαιδεύει και φιλοξενεί άστεγους, πρώην καταδίκους, χρήστες ναρκωτικών, άτομα που ζούσαν με προνοιακά επιδόματα, κακοποιημένες γυναίκες και αναλφάβητους – με καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις να αποτελεί ένα καλοστρωμένο μονοπάτι προς την απόγνωση.

Διδασκόμενοι δεξιότητες όπως ζαχαροπλαστική, οι εργαζόμενοι αποκτούν ένα σταθερό εισόδημα: ο φούρνος προμηθεύει καθημερινά τεράστιες ποσότητες μπράουνις στο εργοστάσιο παγωτού Ben & Jerry’s στο Βερμόντ, τα οποία αναμειγνύονται σε γεύσεις όπως το παγωτό σοκολάτα με κομματάκια μπισκότου. Το μότο της εταιρείας: “Δεν προσλαμβάνουμε ανθρώπους για να φτιάχνουν μπράουνις• φτιάχνουμε μπράουνις για να προσλάβουμε ανθρώπους”.

Οι λεγόμενες “B Corporations” στις ΗΠΑ έχουν ρητή αποστολή να κάνουν καλό στην κοινωνία ή στο περιβάλλον παράλληλα με το κέρδος που βγάζουν – να κάνουν το καλό ενώ ευημερούν. Αυτή η διπλή αποστολή ενθαρρύνει μια εταιρεία να θέτει στόχους για το γενικότερο καλό, όχι απλώς να βγάζει χρήματα.

Πέρα από τις ” B Corporations”, ένας ακόμα σημαντικότερος τρόπος για να κάνει κανείς το καλό ενώ ευημερεί συνοψίζεται στο τρίπτυχο “κέρδη, άνθρωποι, πλανήτης”.
Το να έχει μια εταιρεία στόχους πέρα από το αποκλειστικό κέρδος επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

Γα παράδειγμα, η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Patagonia έγινε B Corporation το 2012.
Η κίνηση αυτή έδωσε στην εταιρεία τη νομική κάλυψη έτσι ώστε τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη από τις δραστηριότητές της να έχουν ίση – ή και μεγαλύτερη – προτεραιότητα από την οικονομική απόδοση.

Για παράδειγμα, η εταιρεία μπόρεσε να υποστηρίξει μια έρευνα, η οποία χρειάστηκε πολλά χρόνια μέχρι να αρχίσει να αποδίδει οικονομικά, που αφορούσε τη χρήση ενός θάμνου της ερήμου ως πρώτη ύλη – αντί του πετρελαίου – για την κατασκευή στολών καταδύσεων.

Υπάρχει επίσης η Warby Parker, μια εταιρεία που κατασκευάζει σκελετούς γυαλιών – και για κάθε ζευγάρι γυαλιών που πουλά, χαρίζει ένα ζευγάρι σε έναν άνθρωπο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η Jonathan Rose Companies, μια “πράσινη” κατασκευαστική εταιρεία, φτιάχνει σπίτια για τους φτωχούς, διατηρώντας τα υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρντ της πιστοποίησης LEED.

Ο Marc Benioff, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Salesforce, που παρέχει υπηρεσίες cloud computing έχει δηλώσει: ” Οι εταιρείες έχουν τεράστιους πόρους – ας τους πάρουμε και ας τους χρησιμοποιήσουμε για καλό σκοπό. Στον συμπονετικό καπιταλισμό μπορεί κανείς και να είναι επιτυχημένος και να πράττει το καλό”.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Daniel Goleman “Δύναμη για το Καλό” από τις εκδόσεις Πεδίο

 

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα