Διαπροσωπική νοημοσύνη: Τι είναι και πώς εκφράζεται

Διαπροσωπική νοημοσύνη: Τι είναι και πώς εκφράζεται

Ένας τύπος νοημοσύνης που οι περισσότεροι θεωρούμε ως δεδομένο ότι τον έχουμε αναπτύξει αρκετά είναι η διαπροσωπική νοημοσύνη, δηλαδή ο τρόπος που επικοινωνούμε με τους άλλους, με ή χωρίς λόγια.

Κι όμως, φαίνεται τελικά πως είναι ένας από τους τύπους νοημοσύνης που έχουμε αναπτύξει λιγότερο, δίνοντας περισσότερο χώρο σε άλλους τύπους νοημοσύνης, όπως στη γλωσσική και τη λογικομαθηματική νοημοσύνη.

Οι άνθρωποι με ανεπτυγμένη διαπροσωπική νοημοσύνη έχουν ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να συναισθάνονται τα κίνητρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους και να τα κατανοούν.

Όταν βρίσκονται μαζί με άλλους ανθρώπους, τους αρέσει να τους «ψυχολογούν», να αναγνωρίζουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και, κυρίως, να θεωρούν ότι διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετική νοοτροπία και σκέψη.

Επίσης, καλλιεργούν υγιείς και γόνιμες ανθρώπινες σχέσεις με την οικογένειά τους, με τους φίλους τους και με τους συναδέλφους τους. Γι’ αυτούς τους λόγους, οι άνθρωποι αυτοί ακολουθούν συνήθως ανθρωπιστικά επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα δάσκαλος, νοσοκόμος, ψυχολόγος, αλλά και επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την επιρροή στους άλλους, όπως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, σύμβουλος ή πολιτικός.

Διαβάστε επίσης: Τι Δείκτη Πνευματικής Νοημοσύνης έχετε;

Η Διαπροσωπική νοημοσύνη εκφράζεται στην καθημερινότητά μας με πολλούς τρόπους, συχνά διαφορετικούς μεταξύ τους

Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως το να αναρωτηθούμε τι άραγε σκέφτονται οι άλλοι στο δωμάτιο, μέχρι κάτι που απαιτεί περισσότερη προσπάθεια, όπως το να ακούσουμε με ουσιαστικό τρόπο τον διπλανό μας ή ακόμα και να τον βοηθήσουμε.

Η διαπροσωπική νοημοσύνη είναι επίσης απαραίτητη όταν φροντίζουμε ένα ζωάκι ή όταν μιλάμε εκ μέρους της ομάδας ή, ακόμα, όταν απολαμβάνουμε μια καλή συζήτηση και προσπαθούμε να λειτουργήσουμε ως συντονιστές έτσι ώστε να ακουστούν τα επιχειρήματα όλων.

Ένδειξη ανεπτυγμένης διαπροσωπικής νοημοσύνης θα μπορούσε να αποτελεί και η ενασχόληση με τη μυθολογία και τα λαϊκά παραμύθια, καθώς περιλαμβάνει συνήθως εξέταση των κινήτρων, των σκέψεων και των διαθέσεων των ηρώων.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ελένης Γαρυφαλάκη «Πολλαπλή Νοημοσύνη» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα