Διαταραχή Εξάρτησης από το Ίντερνετ: Τα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης

Διαταραχή Εξάρτησης από το Ίντερνετ: Τα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης

Το Ίντερνετ έχει αρχίσει να κατηγορείται από πολλούς σαν ένας νέος εθισμός, ένα νέο «τεχνολογικό ναρκωτικό».
Η συνεχής ενασχόληση με το ίντερνετ σε σημείο απώλειας της αίσθησης του χρόνου, παραμέλησης της οικογένειας, της εργασίας και της προσωπικής υγείας, η ύπαρξη συνδρόμου στέρησης σε περίπτωση που διακοπεί η σύνδεση, καθώς και η ανάγκη για συνεχείς αναβαθμίσεις των υπολογιστών έχουν προταθεί ως συμπτώματα μιας νέας ψυχικής διαταραχής, η οποία έχει ονομαστεί «Διαταραχή Εξάρτησης από το Ίντερνετ».

Τα ακόλουθα σημάδια έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ψυχολόγους σαν ανησυχητικά για την πιθανότητα ύπαρξης της Διαταραχής Εξάρτησης από το Ίντερνετ:

  • Η ενασχόληση του χρήστη με τον υπολογιστή για πολύ περισσότερο χρόνο απ’όσο υπολόγιζε, χωρίς να καταλαβαίνει πώς περνάει ο χρόνος.
  • Η πραγματοποίηση συνειδητών προσπαθειών να περιορίσει τη χρήση και η αποτυχία τους.
  • Η σκέψη για τον υπολογιστή ότι δεν τον χρησιμοποιεί και η ανυπομονησία να βρεθεί ξανά μπροστά του.
  • Το κρύψιμο από γονείς και φίλους του βαθμού και των ωρών χρήσης.
  • Η χρησιμοποίηση του υπολογιστή σαν διαφυγή σε περίπτωση κατάθλιψης ή έντονου στρες.
  • Η μείωση της εργασιακής απόδοσης και οικογενειακών δραστηριοτήτων, εξαιτίας της συνεχούς ενασχόλησης με το Ίντερνετ.
  • Η επιμονή στη χρήση παρά την ύπαρξη αρνητικών συνεπειών, όπως προβλημάτων στον γάμο ή στη δουλειά. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η συνεχής απασχόληση με το Ίντερνετ δεν αποτελεί χωριστή διαταραχή, αλλά σύμπτωμα άλλων ψυχικών προβλημάτων. Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι πάνω από το 80% των ατόμων που κάνουν υπερβολική χρήση, πάσχουν και από άλλες διαταραχές, όπως κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκασμούς, εξαρτήσεις από ουσίες, φοβίες και άγχος.  Σαν αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ σαν μια διαφυγή από την πραγματικότητα που δεν μπορούν να διαχειριστούν ή από προβλήματα που δεν μπορούν να λύσουν, όπως έναν αποτυχημένο γάμο. Αντίστοιχα, τα μηνύματα και τα παιχνίδια αρκετές φορές λειτουργούν σαν αναγκαστική λύση και ένα κανάλι επικοινωνίας για τα παιδιά όταν οι γονείς δεν είναι ποτέ εκεί ή όταν σαν μαθητές αναγκάζονται να συμμετάσχουν σε ένα αποκρουστικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ελαττώσετε την εξάρτηση εσείς ή τα παιδιά σας:

1.Ορίστε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα χρήσης του υπολογιστή και βάλτε ένα ξυπνητήρι να σας υπενθυμίσει να σταματήσετε αμέσως μόλις χτυπήσει.

2. Προγραμματίστε τμήματα της ημέρας χωρίς καθόλου υπολογιστή. Για παράδειγμα, εάν έχετε παρατηρήσει ότι τείνετε να δουλεύετε το βράδυ και να μην κοιμάστε, τελειώστε όλη σας τη δουλειά το πρωί και μην τον ακουμπήσετε καθόλου μετά το μεσημέρι.

3. Εγκαταστήστε λογισμικό το οποίο δεν θα σας επιτρέπει την πρόσβαση σε ιστότοπους που επισκέπτεστε ψυχαναγκαστικά και αναθέστε σε έναν έμπιστο φίλο να φυλάξει τους κωδικούς απενεργοποίησης του προγράμματος.

4. Κάντε μια λίστα με όλες τις δραστηριότητες, τις οποίες θα μπορούσατε να πραγματοποιήσετε εάν δεν είχατε προσκόλληση με το Ίντερνετ και κολλήστε τη δίπλα στον υπολογιστή.

5. Ζητήστε από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας να σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας.

Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε ένα κεντρικό σημείο στο σπίτι, όπου κυκλοφορεί όλη η οικογένεια συνέχεια. Είναι δύσκολο να «κολλήσει» κάποιος, εάν όλοι πηγαινοέρχονται και βλέπουν τι κάνει.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Χάρη Καραουλάνη «60 Πρακτικά Μαθήματα Ζωής» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα