Αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμαριάς: Συλλέγουν πλαστικά καπάκια και βοηθούν τοπικούς συλλόγους

Αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμαριάς: Συλλέγουν πλαστικά καπάκια και βοηθούν τοπικούς συλλόγους

Με σύνθημα «Πέταξέ το με σκοπό!» ο Δήμος Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη πήρε την αξιέπαινη πρωτοβουλία, να βοηθήσει τρεις τοπικούς συλλόγους, συλλέγοντας πλαστικά καπάκια.

Η Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Προστασίας του Περιβάλλοντος τοποθέτησε ειδικούς διαφανείς κάδους, σε 95 σημεία στην πόλη όπου θα συγκεντρώνονται τα πλαστικά καπάκια, τα οποία στη συνέχεια, θα παραδίδονται σε εταιρείες ανακύκλωσης, οι οποίες με τη σειρά τους θα καταβάλλουν το οικονομικό αντάλλαγμα, το οποίο ο Δήμος θα παραδίδει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρίες και φίλων αυτού «Ταξιάρχες», τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Διαταραχές Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Συζωή» και το Σύλλογο Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Βορείου Ελλάδος «Αχτίδα».

Διαβάστε επίσης: Χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε έναν φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο ζωής

Οι ειδικοί διαφανείς κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια της Καλαμαριάς, ενώ υπάρχει η βούληση να επεκταθούν και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και σε άλλους, ιδιωτικούς χώρους, με στόχο – μέχρι το τέλος του χρόνου- ο αριθμός των κάδων να διπλασιαστεί και από 100 που είναι σήμερα, να φτάσει τους 200.

Ο Δήμος Καλαμαριάς καλεί όλους τους πολίτες να υποστηρίξουν την προσπάθεια και να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα ανακύκλωσης, συγκεντρώνοντας καπάκια από νερό, αναψυκτικά, γάλα και χυμούς και τοποθετώντας τα στους πιο κοντινούς κάδους της γειτονιάς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πολλές πόλεις της χώρας μας, σε ιδιωτικούς χώρους, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κ.λ.π. οι Έλληνες πολίτες εναποθέτουν τα πλαστικά καπάκια που συλλέγουν, για να βοηθήσουν διάφορους συλλόγους στην αγορά αναπηρικών κυρίως αμαξιδίων και καροτσιών.

Για την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου, θα πρέπει να συγκεντρωθεί περίπου ένας τόνος από καπάκια που ισοδυναμεί με 550.000 κομμάτια περίπου, για τα οποία, οι εταιρείες ανακύκλωσης πληρώνουν το ποσό των 180 ευρώ περίπου. Μπορεί ο αριθμός ενός τόνου πλαστικά καπάκια να φαίνεται αστρονομικός, όμως, αυτό δεν πτοεί πολλούς ανθρώπους που συνεχίζουν να τα μαζεύουν με ευλάβεια και να έχουν κάνει το μάζεμά τους, την καθημερινή «καλή πράξη» τους!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα