Δορυφόρος δείχνει ότι τα μέτρα για τον κορωνοϊό, μείωσαν σημαντικά τη ρύπανση στην Ευρώπη

Δορυφόρος δείχνει ότι τα μέτρα για τον κορωνοϊό, μείωσαν σημαντικά τη ρύπανση στην Ευρώπη

Σύμφωνα με δημοσίευμα του zougla.gr, ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Copernicus Sentinel-5P αποκάλυψε ότι πάνω από πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Παρίσι, Μαδρίτη, Ρώμη και Μιλάνο, παρατηρείται μεγάλη μείωση των επιπέδων της ρύπανσης από το διοξείδιο του αζώτου.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στα δραστικά μέτρα που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας από τον Covid-19, μειώνοντας τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις μετακινήσεις, κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), οι εικόνες που τράβηξε ο δορυφόρος για την περίοδο από 14 μέχρι 25 Μαρτίου και μελετήθηκαν από επιστήμονες του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας, έδειξαν ότι υπάρχει μια σαφής υποχώρηση των ρύπων στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το 2019.

Εκτός όμως από την Ευρώπη, μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων παρατηρείται από την αρχή της πανδημίας και της λήψης μέτρων και σε άλλες περιοχές και χώρες του πλανήτη.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Ποια αντικείμενα χρειάζεται να απολυμαίνουμε συχνότερα;

Για παράδειγμα, όπως αποτυπώνεται στους χάρτες της NASA, τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου έχουν μειωθεί και στην Κίνα σε σχέση με την ίδια περίοδο, το 2019. Η μείωση αυτή αποδίδεται στην παύση της βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα, στην προσπάθειά της να συγκρατήσει την εξάπλωση του κορωναϊού. Να σημειωθεί ότι, η μείωση της ρύπανσης παρατηρήθηκε αρχικά στην πόλη Γιουχάν, στο επίκεντρο δηλαδή της πανδημίας και γρήγορα φάνηκε και στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το BBC, Η Φει Λιου, ερευνήτρια της ποιότητας του αέρα, από το Κέντρο διαστημικών πτήσεων Γκόνταρντ της NASA είχε δηλώσει: «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τέτοια δραματική πτώση σε μία τόσο αχανή περιοχή λόγω ενός συγκεκριμένου παράγοντα» και πρόσθεσε ότι μια ανάλογη μείωση στις τιμές του διοξειδίου του αζώτου είχε παρατηρηθεί κατά την περίοδο της οικονομικής ύφεσης το 2009 αν και εκείνη, είχε συντελεστεί πολύ πιο σταδιακά από ό,τι τώρα».

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα