Η ευσπλαχνία είναι «δυνατότερη στους δυνατότερους»

Η ευσπλαχνία είναι «δυνατότερη στους δυνατότερους»

Η αρετή της ευσπλαχνίας δε γίνεται να κουραστεί.

Σαν απαλή βροχή πέφτει απ’ τους ουρανούς στη γη από κάτω
κι ευλογεί διπλά εκείνον που τη δίνει κι εκείνον που τη δέχεται.

Κι είναι δυνατότερη στους δυνατότερους
ταιριάζει στο δοξασμένο βασιλιά πιότερο απ’ την κορώνα του.

Το σκήπτρο δείχνει τη δύναμη μιας εξουσίας εφήμερης,
σύμβολο του δέους και της μεγαλειότητας,
όπου κατοικούν ο φόβος και ο τρόμος για τους βασιλιάδες.

Όμως η ευσπλαχνία είναι ανώτερη από την εξουσία των σκήπτρων.
Θρονιάζει στις καρδιές των βασιλιάδων
κι είναι ένα γνώρισμα του ίδιου του Θεού.

Και η γήινη εξουσία μοιάζει τότε με τη θεϊκή
όταν η ευσπλαχνία μετριάζει τη δικαιοσύνη.

Ουίλιαμ Σαίξπηρ (1564 – 1616)

Όταν έχεις την ευσπλαχνία στην καρδιά σου και την προσφέρεις, τότε εστιάζεσαι σ’ αυτά με τα οποία συμφωνείς, αντί να προσηλώνεσαι σ’εκείνα στα οποία είσαι ενάντιος. Για παράδειγμα, αντί να μένεις ακινητοποιημένος από το θυμό σου για κάτι στο οποίο είσαι ενάντιος, όπως, για παράδειγμα, στην πείνα που υπάρχει στον κόσμο, στρέφεις την προσοχή σ’ αυτό με το οποίο συμφωνείς, που είναι να έχουν τροφή, στέγη και μόρφωση όλοι οι άνθρωποι του κόσμου. Έτσι, η συμπόνια σου σε οδηγεί σε μια λύση γεμάτη αγάπη, αντί να σε σπρώχνει σε μια αντίδραση γεμάτη θυμό. Η ευσπλαχνία που νιώθεις στην καρδιά σου για εκείνους που αγαπάς, για τους δικούς σου ή τους φίλους σου, σε κρατάει εστιασμένο στη συμπόνια και όχι στα αντίποινα. Σε οδηγεί να διορθώσεις την προσβολή, αντί να θέλεις να την ανταποδώσεις.

Όπως λέει ο Σαίξπηρ, η ευσπλαχνία είναι «δυνατότερη στους δυνατότερους». Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο δυνατός είσαι, τόσο περισσότερη δύναμη θα εκφράζεις με την ευσπλαχνία σου και τόσο λιγότερο θα αισθάνεσαι την ανάγκη να επιδεικνύεις τα σύμβολα της εξουσίας σου.

Διαβάστε επίσης: Από το να έχετε δίκιο, καλύτερα να επιλέξετε την καλοσύνη!

Βάλε στη ζωή σου τα λόγια αυτού του κειμένου που γράφτηκε από έναν από τους μεγαλύτερους γλωσσοπλάστες του κόσμου, εφαρμόζοντας τις ακόλουθες προτάσεις:

Όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση όπου χρειάζεται να αποδώσεις δικαιοσύνη, δες ξεκάθαρα τις δύο πλευρές της προσωπικότητάς σου. Από τη μία πλευρά βρίσκεται ο βασιλιάς που έχει την εξουσία να τιμωρήσει και από την άλλη βρίσκεται ο σπλαχνικός έμπορος που πρώτα απ’όλα και πάνω απ’όλα δίνει αγάπη και συμπόνια. Οπωσδήποτε αναζήτησε τη δικαιοσύνη, αλλά μετρίασε την αρκετά με την ευσπλαχνία.

Πρόσφερε στον εαυτό σου τη συμπόνια που του αξίζει για καθεμιά και για όλες μαζί τις περασμένες του πράξεις. Σταμάτα να τον κρίνεις αυστηρά. Όλες σου οι λαθεμένες πράξεις και όλα σου τα σφάλματα ήταν απαραίτητα για να ξεπεράσεις εκείνο το στάδιο της ζωής σου και να προχωρήσεις. Δείξε καλοσύνη στον εαυτό σου και διώξε κάθε αρνητικό συναίσθημα που τρέφεις για σένα.

Αφού έχεις δηλώσει το πώς αισθάνεσαι και έχεις αποδώσει δικαιοσύνη, απελευθέρωσε την κατάσταση από το νου σου.

Εννοώ, απελευθέρωσέ την τώρα!

Μην κρατάς μέσα σου παράπονα και μη θυμίζεις διαρκώς στους άλλους τι έγινε, κρατώντας τους έτσι σε μια κατάσταση ενοχής, ενώ παράλληλα διατηρείς και τη δική σου διαφωνία. Απελευθέρωσε την κατάσταση εντελώς.

Παράδωσε τις πιο δύσκολες καταστάσεις στο Θεό. Πες απλά: «Θεέ μου, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσφέρω την ευσπλαχνία μου σ’αυτή την περίσταση, γι’αυτό παραδίνω το θέμα ολοκληρωτικά σε Σένα. Ξέρω πως Εσύ θα με καθοδηγήσεις να πράξω με τον πιο σπλαχνικό και ανθρωπιστικό τρόπο».

Όταν το κάνεις αυτό, απελευθερώνεσαι από την ακινητοποίηση και το θυμό και βρίσκεις τη δύναμη να δεις τον άγιο μέσα στον αμαρτωλό, κατανοώντας ότι οι δυο τους απλώς αντάλλασσαν τις σημειώσεις τους.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Wayne W. Dyer «Η Σοφία Των Αιώνων» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα