Είναι σχεδόν σίγουρο ότι διανύουμε την πιο καυτή δεκαετία που έχει καταγραφεί

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι διανύουμε την πιο καυτή δεκαετία που έχει καταγραφεί

Η προσωρινή δήλωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2019 κυκλοφόρησε τη δεύτερη ημέρα της διάσκεψης COP25 των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος στη Μαδρίτη. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι μέσες θερμοκρασίες για τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2019 ήταν περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και ότι το 2019 θα ήταν πιθανώς το δεύτερο ή το τρίτο θερμότερο έτος, γεγονός που σημαίνει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια είναι “σχεδόν σίγουρο” ότι είναι τα πέντε θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί.

“Είναι συγκλονιστικό το πόσο η αλλαγή του κλίματος το 2019 έχει ήδη οδηγήσει σε απώλειες ζωών, κακή υγεία, επισιτιστική ανασφάλεια και εκτοπισμένους πληθυσμούς”, δήλωσε η Dr. Joanna House του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στο BBC News, σε απάντηση της δημοσίευσης της έκθεσης. “Ακόμα και ως επιστήμονας του κλίματος που γνωρίζει τα αποδεικτικά στοιχεία και τις προβλέψεις, θεωρώ ότι αυτό είναι βαθύτατα ανησυχητικό, πολύ συγκλονιστικό και δείχνει το πόσο πολύ λίγα έχουν γίνει γι ‘αυτό. Έχουμε τις πληροφορίες, τις λύσεις και αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι επείγουσα δράση . ”

Από τη δεκαετία του 1980, κάθε δεκαετία είναι θερμότερη από την προηγούμενη, αλλά απαγγέλλοντας απλώς, τις μέσες αυξήσεις της θερμοκρασίας δεν δίνουμε την αληθινή αίσθηση του αντίκτυπου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε ο καθηγητής της φυσικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Grant Allen, στο The Guardian.

Διαβάστε επίσης: Μεξικό: Αναπάντεχα καιρικά φαινόμενα εφιστούν ξανά την προσοχή για την σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής

“Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δεν σημαίνει μόνο ελαφρώς θερμότερα καλοκαίρια, δηλαδή μια αυξημένη συχνότητα ακραίων καιρικών συνθηκών παγκοσμίως – ξηρασία, καύσωνα, πλημμύρες και μεταβαλλόμενα πρότυπα στη συχνότητα και την ένταση των τροπικών κυκλώνων”, δήλωσε ο Allen. “Αυτές οι επιπτώσεις είναι πραγματικές, συμβαίνουν τώρα και ασκούν τεράστιες πιέσεις στις κοινότητες και τις χώρες. Αυτές δε οι επιπτώσεις καθιστούν έναν πιο ασταθή κόσμο και έχουν ήδη βαθιές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα μας”.

Η έκθεση δεν περιορίστηκε μόνο σε μετρήσεις θερμοκρασίας. Ακολουθούν ορισμένα σημαντικά σημάδια της κλιματικής κρίσης το 2019:

  1. Η ποσότητα θερμότητας που απορροφάται από τους ωκεανούς έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ.
  2. Η μέση αύξηση της στάθμης των ωκεανών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που κρατούνται λεπτομερή αρχεία καταγραφής, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 1993.
  3. Η ημερήσια έκταση του πάγου της θάλασσας της Αρκτικής ήταν στο δεύτερο χαμηλότερο ελάχιστο το Σεπτέμβριο που μας πέρασε και η έκταση του πάγου στη θάλασσα της Ανταρκτικής ήταν η χαμηλότερη σε σχέση με τους τελευταίους μήνες.
  4. Ο κυκλώνας Idai ήταν ένας από τους ισχυρότερους κυκλώνες που καταγράφηκαν στην ανατολική Αφρική, εκτοπίζοντας 50.905 άτομα από τη Ζιμπάμπουε, 53.237 από το νότιο Μαλάουι και 77.019 από τη Μοζαμβίκη.
  5. Επτά από τις πάνω από 10 εκατομμύρια εσωτερικές μετακινήσεις που καταγράφηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2019 οφείλονταν σε ακραίες βροχοπτώσεις ή πλημμύρες.

Η έκθεση ανέφερε επίσης κάποιες επιπτώσεις και από το 2018. Εκείνη τη χρονιά, ένα ρεκόρ 220 εκατομμυρίων ατόμων άνω των 65 ετών εκτέθηκε σε υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ηλικιωμένους. Περισσότεροι από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν επίσης από την πείνα εκείνο το έτος. Οι αριθμοί της παγκόσμιας πείνας είχαν ύφεση, αλλά αυξάνονται και πάλι -εν μέρει- λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη COP25 για το κλίμα ελπίζουν ότι η δημοσίευση της έκθεσης θα ενισχύσει την ανάγκη για την ανάληψη δράσης.

“Τώρα γνωρίζουμε ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ και αν δεν κάνουμε κάτι γι αυτό μπορούμε να αναμένουμε περισσότερες κλιματικές αλλαγές. Είναι ζωτικής σημασίας να καταργήσουμε τα ορυκτά καύσιμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα”, δήλωσε ο Kat Kramer από την Christian Aid στο BBC News. “Τα καλά νέα είναι ότι υπήρξε μια έγκαιρη πληροφόρηση, στην αρχή της κλιματικής συνόδου κορυφής της COP25 στη Μαδρίτη. Οι εκπρόσωποι λοιπόν, δεν έχουν καμία δικαιολογία να εμποδίσουν την πρόοδο ή να την καθυστερούν όταν η επιστήμη δείχνει πόσο επείγουσα είναι η ανάληψη δράσης”.

Από την Olivia Rosane για το EcoWatch 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα