Ελληνική συμμετοχή στη μεγάλη Ευρωπαϊκή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, που θα συσταθεί το 2019

Ελληνική συμμετοχή στη μεγάλη Ευρωπαϊκή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, που θα συσταθεί το 2019

Μια μεγάλη πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης θα προωθηθεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πλατφόρμα που θα συσταθεί μέσα στο 2019, θα λάβει συνολική χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα στην επόμενη τριετία και θα έχει σαν επικεφαλή, τη γαλλική εταιρεία Thales.

Το έργο αυτό, με το όνομα AI4EU έχει σαν σκοπό να δημιουργήσει ένα εστιακό σημείο όπου θα συγκεντρωθούν διάφοροι πόροι της τεχνητής νοημοσύνης, όπως για παράδειγμα, αποθετήρια δεδομένων, εργαλεία, αλγόριθμοι και υπολογιστική ισχύς.

Η πλατφόρμα θα παρέχει υπηρεσίες και υποστήριξη σε δυνητικούς χρήστες, καθώς θα τους βοηθά να δοκιμάζουν και να ενσωματώνουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικασίες, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Το AI4EU θα φέρει σε επαφή 79 μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα, σε 21 χώρες της Ευρώπης, μέσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα, με ποσοστό συμμετοχής 6%.

Σύμφωνα με δηλώσεις των επιτρόπων Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, Άντρους Άνσιπ και Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, “το έργο AI4EU θα συμβάλει στη μεταφορά της τεχνητής νοημοσύνης σε μικρές επιχειρήσεις, σε μη τεχνολογικές εταιρείες και σε δημόσιες διοικήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη”.

Σημειώνεται ότι, για την περίοδο 2018 – 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αυξήσει τις επενδύσεις της στην έρευνα κα καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη σε 1,5 δις. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Όσον αφορά στον όρο «τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κλπ.

Διαιρείται στη συμβολική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία επιχειρεί να εξομοιώσει την ανθρώπινη νοημοσύνη αλγοριθμικά, χρησιμοποιώντας σύμβολα και λογικούς κανόνες υψηλού επιπέδου, και στην υποσυμβολική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία προσπαθεί να αναπαράγει την ανθρώπινη ευφυΐα χρησιμοποιώντας στοιχειώδη αριθμητικά μοντέλα που συνθέτουν επαγωγικά νοήμονες συμπεριφορές.

Η τεχνητή νοημοσύνη θεμελιώθηκε τυπικά ως πεδίο στη συνάντηση ορισμένων επιφανών Αμερικανών επιστημόνων του τομέα το 1956 (Τζον Μακάρθι, Μάρβιν Μίνσκυ, Κλοντ Σάνον κλπ).

Ο Τζον Μακάρθι όρισε τον τομέα αυτόν ως «επιστήμη και μεθοδολογία της δημιουργίας νοούντων μηχανών».

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα