Μια πρωτοποριακή μέθοδο, για να μετατρέπουν το αέριο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ξανά, σε στερεό άνθρακα, ανακάλυψαν επιστήμονες από την Αυστραλία και μάλιστα, με την όλη διαδικασία να μπορεί να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι που επίσης, επιτυγχάνεται για πρώτη φορά.
Οι ερευνητές από τη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον χημικό δρα Τόρμπεν Ντένεκε, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της εργασίας τους στο περιοδικό «Nature Communications», χρησιμοποίησαν υγρά μέταλλα σαν καταλύτη για να μετατρέψουν το αέριο διοξείδιο σε στερεά σωματίδια άνθρακα.
Καθώς οι εκπομπές του διοξείδιου του άνθρακα επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή, η νέα μέθοδος γεννά ελπίδες ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας, να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ Ντένεκε δήλωσε ότι το να μετατρέπουμε το διοξείδιο σε στερεό και όχι υγρό είναι από κάθε άποψη καλύτερο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «μολονότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο, η μετατροπή του διοξειδίου σε στερεό άνθρακα και η ταφή του ξανά στο έδαφος είναι λιγάκι σα να τρέχουν ανάποδα οι δείκτες του ρολογιού των εκπομπών του διοξειδίου».
Η σημερινή τεχνολογία εστιάζεται στη συμπίεση του αερίου διοξειδίου σε υγρή μορφή και μετά, στη μεταφορά και την τοποθέτησή του κάτω από το έδαφος, σε συγκεκριμένα μέρη. Αυτή η εφαρμογή όμως, εγκυμονεί κινδύνους κυρίως περιβαλλοντικούς, μιας και υπάρχει πάντα ο φόβος διαρροής του υγρού διοξειδίου, παράλληλα όμως, αντιμετωπίζει και οικονομικές και τεχνικές δυσκολίες.
Επίσης, νωρίτερα, το αέριο διοξείδιο είχε μετατραπεί σε στερεό, σε συνθήκες όμως ακραία υψηλών θερμοκρασιών (πάνω από 600ο C) που απαιτούσε μεγάλες ποσότητες ενέργειας, με αποτέλεσμα, το εγχείρημα να είναι ιδιαίτερα δαπανηρό.
Με τη νέα μέθοδο, καθώς οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μείγμα από υγρά μέταλλα ως καταλύτες, κατάφεραν το ίδιο αποτέλεσμα σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου και με ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια, άρα, πολύ πιο εύκολα και φθηνότερα.
Ένα βασικό πλεονέκτημα της νέας μεθόδου είναι ότι, παράγει συνθετικά καύσιμα ως υποπροϊόντα, που θα μπορούσαν να έχουν βιομηχανικές εφαρμογές.
Παράλληλα, ο στερεοποιημένος άνθρακας που δημιουργείται, έχει ηλεκτρικό φορτίο, πράγμα που τον καθιστά υπερ-πυκνωτή, συνεπώς, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε οχήματα.