Τι είναι η εμπειρία της κενότητας και τι συμβαίνει όταν την βιώνουμε

Τι είναι η εμπειρία της κενότητας και τι συμβαίνει όταν την βιώνουμε

Η αντίληψη της Κενότητας (από τον Σόγκυαλ Ρίποντσε) Στο Βουδισμό γίνεται πολύς λόγος και προσπαθούμε να συλλάβουμε την έννοια της Κενότητας. Ποια, όμως, ωφέλεια μπορεί να προκύψει από τη συνειδητοποίηση αυτής της έννοιας;

Αν μπορέσουμε να δούμε το καθετί υπό το πρίσμα της Κενότητας, τότε θα μας είναι ευκολότερο να δεχτούμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Η προσκόλλησή μας στις εξωτερικές μορφές δεν θα είναι πια τόσο ισχυρή, καθώς θα τις βλέπουμε να αλλάζουν συνεχώς, να είναι εφήμερες και χωρίς εγγενή υπόσταση και σταθερότητα.

Αν κάποιος συνειδητοποιήσει αυτή την αλήθεια, μπορεί να απαλλαγεί από την “αρπακτικότητα” και έτσι η σχέση του με τους ανθρώπους και τα πράγματα είναι δυνατό να γίνει άμεση και ευρεία. Αυτή η αντίληψη είναι το ξεκίνημα για να ανοιχτούμε προς το Έλεος και τη Συμπόνια. Στη βουδιστική αντίληψη δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ “Κενότητας” και “Μορφής”.

Αν βλέπεις μόνο μορφές, δεν μπορείς να πιστέψεις στην Κενότητα. Αν πιστεύεις μόνο στην Κενότητα, δεν μπορείς να αποδεχθείς τις μορφές. Η αιωνιοκρατία και ο μηδενισμός είναι απατηλές ακρότητες. Η προσέγγιση του Μέσου Δρόμου τις υπερβαίνει και τις δύο. Ο Ντούτζομ Ρίποντσε το θέτει ως εξής:

” Η μορφή είναι κενή, αλλά μέσα από την Κενότητα βλέπουμε τις μορφές. Οι ήχοι είναι κενοί, αλλά μέσα από την Κενότητα είναι που ακούμε τους ήχους. Οι σκέψεις είναι κενές, αλλά μέσα από την Κενότητα αναδύονται οι σκέψεις”.

Η εμπειρία της Κενότητας, το βάθος αυτού του οράματος, σε χαλαρώνει και σε ανοίγει. Καθώς περνάς μέσα από την εμπειρία του διαλογισμού, αρχίζεις να κινείσαι και μέσα στην εμπειρία της Κενότητας. Οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν αυτή την εμπειρία, διότι έχουν τη σημαντική τους. Η Κενότητα δεν εμπεριέχει καμιά σημαντική.

Οι λέξεις μεταδίδουν μια μερική μόνο, μια κατασκευασμένη διάσταση. Αν χρησιμοποιήσω τις λέξεις “καλό” ή “κακό”, “κίτρινο” ή “κόκκινο”, κάθε ένας από μας θα σχηματίσει μια συγκεκριμένη άποψη, απολύτως προσωπική, όσον αφορά στο νόημά τους. Κάθε ένας από μας κατανοεί συνήθως την ίδια λέξη με διαφορετικό τρόπο που οφείλεται στη δική του σώρευση γνώσης. Η Κενότητα (Σουνυάτα), όμως, δεν είναι μια λέξη, αλλά μια προσωπική εμπειρία.

Η Σούτρα της Καρδιάς & η Διαμαντένια Σούτρα εκδόσεις Η Ψυχή του Κόσμου rogerdepins.gr

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα