Εναλλακτικός τουρισμός. Ο τουρισμός “αλλιώς”

Τουρισμός είναι όταν κάποιος επισκέπτεται έναν τόπο έξω από αυτόν της κατοικίας του για διάφορους λόγους οι οποίοι μπορεί να είναι ψυχαγωγικοί, επαγγελματικοί, εκπαιδευτικοί, επίσκεψη συγγενών κλπ. Σαν λέξη δημιουργήθηκε από τη λέξη “tour” που θα πει “γύρος” Δεν υπάρχει επακριβής μετάφραση στα Ελληνικά παρά μόνο αν παραθέσουμε τη λέξη “γυρολόγος” η οποία όμως συλλαμβάνει έναν πιο… “αφηγηματικό” τύπο τουρίστα.

Ο εκδρομέας από την άλλη είναι αυτός που πάει σε έναν άλλο τόπο για οποιονδήποτε από τους παραπάνω λόγους και επιστρέφει ή φεύγει γι’ αλλού εντός του 24ωρου. Δεν διανυκτερεύει στον τόπο προορισμού του.

Ο τουρισμός έχει αναχθεί σε μία μεγάλη βιομηχανία τα τελευταία εκατό χρόνια και καπηλεύτηκε μερικά από τα πιο όμορφα και παρθένα μέρη της φύσης συμβάλλοντας στην ανεξέλεγκτη οικολογική αλλά και πολιτισμική καταστροφή του πλανήτη. Τεράστια οικοδομήματα δομήθηκαν σε παραλίες και δάση απαράμιλλης ομορφιάς και αξίας, κατακρεουργώντας το φυσικό τοπίο και  χαλώντας, πολλές φορές δια παντός, την ομορφιά και την αρμονία του τόπου.

Από την άλλη έκανε εύκολη την πρόσβαση και τη διαμονή σε πόλεις και χώρες που θα ήταν δύσκολο να επισκεφθούν οι πολίτες της μεσαίας αστικής τάξης. Εκτός από ένα είδος αναψυχής έγινε και ένα είδος ψυχαγωγίας και βέβαια έφερε τους πολλούς σε επαφή με όλο τον κόσμο.

Τα χρόνια της ευφορίας από πηγές που δεν είναι ανεξάντλητες, πέρασαν και γι’ αυτή τη βιομηχανία, η οποία με τη σειρά της παρακμάζει διότι δημιούργησε μπάζα και απορρίμματα στο διάβα της. Οι τουρίστες με τα “βραχιολάκια” που εμφανίζονται κατά εκατοντάδες σε έναν προορισμό, κατέληξαν να επιφορτίζουν την τοπική κοινωνία με σκουπίδια και αναθυμιάσεις αλκοόλ, μην αφήνοντας πίσω τίποτ’ άλλο παρά λερωμένες παραλίες και απορημένους ως και εξαγριωμένους ντόπιους.

Και έτσι, ντόπιοι και τουρίστες που σέβονται τον εαυτό τους, συναντήθηκαν και ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας πολλά διαφορετικά είδη τουρισμού, τα οποία ονόμασαν “εναλλακτικός τουρισμός” καταφέρνοντας να επαναφέρουν σε ανθρώπινα μέτρα την επιθυμία του ανθρώπου να γυρίσει, να εξερευνήσει και να ανακαλύψει νέους τόπους και προορισμούς.

1. Camping – Από τα 5 stars hotels στα 5 billions stars hotels!

To camping ήταν μία από τις πρώτες προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού η οποία είχε τα καλά της ελευθερίας και της άμεσης επαφής με τη φύση και το τοπίο. Ένα είδος τουρισμού για φυσιολάτρες αλλά και για λάτρεις της ησυχίας. Λόγω όμως της έλλειψης εκπαίδευσης της αστικής μάζας να επιβιώσει στη φύση για λίγες μέρες, δίχως να κινδυνεύει να σκοτωθεί σε κανά γκρεμό αλλά και δίχως να βάζει σε κίνδυνο τα πάντα γύρω, καθότι πολύ επιρρεπής σε σκουπίδια και σε πυρκαγιές δασών, το camping απαγορεύτηκε από ελεύθερο και έγινε οργανωμένο.

Όλοι δηλαδή που θέλουν να πάνε και να ζήσουν στη φύση, πηγαίνουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος, όπου έχουν πρόσβαση  στα απαραίτητα αγαθά όπως νερό, χώρους υγιεινής κλπ. Από τη μία γνωρίζεις κόσμο. Από την άλλη, ξεχνάς την ησυχία.

2. Οικοτουρισμός

Οι φυσιολάτρες εφηύραν  αυτό το είδος καθώς η η επιθυμία τους να επισκεφθούν όσο πιο άγρια και παρθένα μέρη του πλανήτη μπορούσε εύκολα σιγά σιγά να υλοποιηθεί. Οι τοπικές κοινωνίες σε απομακρυσμένες περιοχές οργανώθηκαν. Άνοιξαν μαγειρεία και καταλύματα, έγιναν ξεναγοί του τόπου τους και προσέλκυσαν πλήθος ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

3. Εθελοντικός τουρισμός

Μια μεγάλη κατηγορία στην οποία μπαίνουν όλοι όσοι βρίσκονται εκτός του τόπου τος για εθελοντική εργασία. Αν ας πούμε περάσετε το καλοκαίρι σας στον καταυλισμό και περίθαλψη άγριων ζώων στην Αίγινα, ή αν πάτε με ιεραποστολή στην Μαδαγασκάρη, κάνετε εναλλακτικό τουρισμό. Και πάλι πολύς κόσμος διοργανώνει αποστολές εξαιρετικής έμπνευσης, οι οποίες με το πέρας τους αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις στο σημείο επίσκεψης.

Πχ ομάδες εξωραϊσμού συγκεντρώνονται από διάφορα μέρη και πάνε και καθαρίζουν από τα μπάζα τις κοίτες ενός ποταμού, υψώνουν ταμπέλες που αποτρέπουν τη ρίψη μπάζων και σκουπιδιών, κάνουν αναδάσωση κλπ.

4. Αθλητικός τουρισμός

Ο αθλητικός τουρισμός δημιουργήθηκε από αθλητές και από ανθρώπους που τους αρέσει να ασκούνται ακόμα και στις… διακοπές. Άγρια αθλήματα και συχνά επικίνδυνα, πλαισιώνουν αυτή τη μορφή αθλητισμού όπως η κατάβαση ποταμών με κανό ή καγιάκ, η αναρρίχηση θεόρατων βουνών, μια πτώση από αεροπλάνο με αλεξίπτωτο και πρωτάθλημα σέρφινγκ στη Χαβάη.

5. Ιαματικός – Spa τουρισμός

Ο ιαματικός τουρισμός είναι ίσως από τους πιο διαδεδομένους λόγους τουρισμού από την αρχαιότητα. Όταν η υγεία κάποιου δεν μπορούσε να επανέλθει, τότε εκείνος άλλαζε τόπο κατοικίας, πολλές φορές για μήνες, ακόμα και για πάντα, προκειμένου να αναρρώσει. Τόποι με ιαματικά λουτρά είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς, καθώς και τόποι με ξηρό και καθαρό κλίμα. Εκεί, εκτός από το φυσικό τοπίο, μονάδες spa και περιποίησης, περιμένουν τον επισκέπτη για να του χαρίσουν εκτός από την υγεία του, και πολλή πολλή φροντίδα.

6. Πολιτιστικός – Ιστορικός τουρισμός

Μια βόλτα στο Machu Picchu του Περού είναι μέσα στα πλαίσια αυτού του είδους τουρισμού όπως επίσης και μια βόλτα στην Κνωσσό της Κρήτης. Οι άνθρωποι πάντα γοητεύονται από τα μεγάλα έργα που οι πολιτισμοί αφήνουν πίσω τους. Και πολλοί πολιτισμοί ενήργησαν ακριβώς έτσι: προσπαθώντας ν’ αφήσουν σπουδαία έργα για τους επόμενους. Οι πολιτισμοί της σημερινής εποχής δε δείχνουν πάντως να έχουν τέτοιες βλέψεις…

7. Γαστρονομικός τουρισμός

Δε θα μπορούσε να έλλειπε από τον εναλλακτικό τουρισμό, ο λόγος της γεύσης που μας κάνει να γυρίζουμε τον κόσμο. Διαφορετικά φαγητά, διαφορετικοί τρόποι μαγειρέματος, μυστικά για καλύτερη κουζίνα, κρασιά, όλα αυτά συμβάλλουν στην επιθυμία μας να περιπλανηθούμε με σκοπό να γευτούμε. Αν μάλιστα είμαστε και καλοί στο να μαγειρεύουμε και όχι μονο να δοκιμάζουμε, τότε υπάρχει πιθανότητα το τραπέζι μας να είναι πάντα γεμάτο με κόσμο της γειτονιάς μας και όχι μόνο ο οποίος κάνει γαστρονομικό τουρισμό στο σπίτι μας.

Δείτε σχετικά:

Εναλλακτικές διακοπές

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα