Επιστήμονες αναδημιουργούν τη φωνή Αιγύπτιου ιερέα από μούμια 3.000 ετών

Επιστήμονες αναδημιουργούν τη φωνή Αιγύπτιου ιερέα από μούμια 3.000 ετών

Μετά από σιωπή χιλιάδων χρόνων, η φωνή ενός Αιγύπτιου ιερέα ακούγεται ξανά. Για την ακρίβεια, χάρη στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, οι επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν σε 3D τη φωνητική οδό της μούμιας και τον ήχο που μπορεί να παραχθεί από αυτήν.

Αυτό που καταγράφτηκε ήταν ένα παρατεταμένο «εεεεεεε» το οποίο δείχνει τον ήχο και τη χροιά της φωνής του Αιγύπτιου ιερέα.

“Σίγουρα δεν μπορεί να μιλήσει αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο David Howard, επιστήμονας ομιλίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στους The New York Times,
“αλλά νομίζω ότι είναι απολύτως εύλογο να πούμε ότι μια μέρα θα είναι δυνατή η παραγωγή λέξεων”.

Ο David Howard έχει ξανακάνει κάτι τέτοιο και πριν, αλλά μόνο σε φωνητικές οθόνες ζωντανών ανθρώπων. Από την εμπειρία του, ωστόσο, λέει ότι αυτός ο ήχος της μούμιας, είναι πολύ ρεαλιστικός. Η μετάβαση από τον ήχο «φωνήεν» σε ομιλία μπορεί να αποτελεί τεράστιο βήμα και να χρειαστεί χρόνο, ωστόσο, η διαδικασία έχει τουλάχιστον ξεκινήσει.

Το 2016, χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή αξονικής τομογραφίας, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναδημιουργήσουν τη φωνή του Ötzi, τη μούμια του Iceman και ο ήχος του φωνήεντος ήταν πολύ πιο τραχύς από εκείνον του Nesyamun.

Διαβάστε επίσης: Δέκα από τα πιο όμορφα και περίεργα μέρη του κόσμου!

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια παρόμοια μέθοδο για να αναδημιουργήσουν το φωνητικό σύστημα του Nesyamun, σε όλη τη διαδρομή από τα χείλη της μούμιας μέχρι τον λάρυγγα. Συνδέοντας ένα μεγάφωνο με έναν υπολογιστή, η ομάδα έκανε ένα είδος τεχνητού λάρυγγα, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή για να δημιουργήσει έναν ήχο για το φωνητικό σύστημα.

Αυτό το ενιαίο αποτέλεσμα «φωνήεν» δεν είναι αρκετό για να συνθέσει τρέχουσα ομιλία, εξηγούν οι συγγραφείς στην εργασία τους. Για να γίνει αυτό, θα χρειαζόταν περισσότερη γνώση για τις συγκεκριμένες αρθρώσεις της φωνητικής οδού και περισσότερες πληροφορίες για τη γλώσσα του αρχαίου ιερέα. Ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει και μια γλώσσα. Ενώ η φωνητική οδός της μούμιας ήταν σε αξιοσημείωτη κατάσταση μετά από πολλές χιλιετίες, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του συγκεκριμένου μυός λείπει.

“Είναι εφικτό, αν και δεν μπορούμε να το κάνουμε εύκολα αυτή τη στιγμή” δήλωσε ο Howard.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε σε επιστημονικές εκθέσεις.

Από την Carly Cassella

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα