Μια νέα έρευνα έφερε στο φως, μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον ρόλο του γιαουρτιού στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου και μάλιστα, περισσότερο στους άνδρες.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν και παρακολούθησαν τις δίαιτες και την επακόλουθη ανάπτυξη αδενωμάτων σε 32.606 άνδρες. Όλα αυτά ήταν μέρος της μελέτης παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας. Στο πλαίσιο της μελέτης παρακολουθήθηκαν επίσης, 55.743 γυναίκες που συμμετείχαν στη Μελέτη για την Υγεία των Νοσηλευτών.
Αυτό που έφερε στο φως αυτή η νέα έρευνα είναι η πιθανότητα ότι, η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να συνδεθεί με χαμηλότερους κινδύνους προκαρκινικών αναπτύξεων, γνωστών ως αδενωμάτων στα έντερα των ανδρών κυρίως και αυτό, τρώγοντας δύο ή περισσότερες μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα.
Αυτό είναι όλο που μπορεί να χρειαστεί για να μειωθεί ο κίνδυνος μη φυσιολογικών αναπτύξεων (αδενώματα) που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου.
Αυτό που διαπιστώθηκε από τη μελέτη για το γιαούρτι και τον καρκίνο του εντέρου ήταν ότι τρώγοντας μια μέση ποσότητα του γαλακτοκομικού προϊόντος, οι κίνδυνοι ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου μειώθηκαν επειδή ο τύπος και ο όγκος των μικροβιοκτόνων βακτηριδίων του εντέρου, άλλαξαν.
Κάθε συμμετέχων είχε υποβληθεί σε ενδοσκοπία κατώτερου εντέρου (πρόκειται για μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ένας κλινικός ιατρός για να κοιτάξει μέσα στο έντερο) μεταξύ των ετών 1986 και 2012.
Κάθε τέσσερα χρόνια, όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να αναμεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης και της ποσότητας γιαουρτιού που έτρωγαν.
Διαβάστε επίσης: Διατροφή για τα τσάκρα
Κατά τα χρόνια που διεξαγόταν η μελέτη, 5811 αδενώματα εντοπίστηκαν σε άνδρες και 8116 σε γυναίκες.
Από τους άνδρες που μελετήθηκαν, όσοι δήλωσαν ότι έτρωγαν γιαούρτι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ήταν 19 % λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αδενώματα, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες της μελέτης και που οδήγησε τους ερευνητές στο να πιστέψουν ότι πρόκειται περισσότερο, για έναν ανδρικό προσανατολισμό.
Δεν πρόκειται για μια καθορισμένη και επιβεβαιωμένη μελέτη, καθώς υπάρχουν πολλά που πρέπει να ολοκληρωθούν. Ωστόσο, σίγουρα, φαίνεται ότι, η κατανάλωση γιαουρτιού έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το έντερό μας.