Εξόρυξη ρεγόλιθου από τη Σελήνη σχεδιάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Εξόρυξη ρεγόλιθου από τη Σελήνη σχεδιάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρούμε τελευταία στο φεγγάρι. Από τη μια, η κινεζική αποστολή στη σκοτεινή πλευρά του, από την άλλη, Ινδία και Ισραήλ ετοιμάζονται να στείλουν ακάτους και η Ευρώπη, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι και μάλιστα με πολύ φιλόδοξα σχέδια.

Έτσι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESΑ) σχεδιάζει για πρώτη φορά, να στείλει μια επιστημονική αποστολή στο φεγγάρι, προκειμένου να μελετήσει την προοπτική, να ξεκινήσει γεωτρήσεις μέχρι το 2025.

Πιο συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον του ESA στρέφεται προς την εξόρυξη ρεγόλιθου με στόχο, να εξάγει οξυγόνο, νερό και καύσιμα από αυτόν.

Ο ρεγόλιθος αποτελεί ένα στρώμα από βραχώδη συντρίμμια και σκόνη, που δημιουργήθηκε από προσκρούσεις μετεωριτών και καλύπτει την επιφάνεια της σελήνης, σε βάθος τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων, αποτελείται δε, από ένα μείγμα διαφόρων υλικών και χημικών ουσιών.

Προς το σκοπό αυτό, η ESA υπέγραψε ένα ετήσιο συμβόλαιο με την αεροδιαστημική ευρωπαϊκή εταιρεία Ariane Group, που εδρεύει στο Παρίσι, και η οποία κατασκευάζει τους Ευρωπαϊκούς πυραύλους Ariane, προκειμένου να κάνει μια προκαταρκτική μελέτη για να διαπιστώσει αν υπάρχει δυνατότητα εξόρυξης του ρεγόλιθου.

Αν όλα πάνε καλά και το σχέδιο προχωρήσει, η Ariane Group θα συνεργαστεί με τη γερμανική εταιρεία PTScientists, η οποία θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει την άκατο για την ευρωπαϊκή (μη επανδρωμένη) αποστολή. Παράλληλα, θα συνεργαστεί με τη βελγική Space Applications Services η οποία θα αναπτύξει τις εγκαταστάσεις ελέγχου και επικοινωνιών, στην επιφάνεια της σελήνης.

Η δημιουργία μιας μόνιμης βάσης στη σελήνη και η επί τόπου εξόρυξη κα παραγωγή πρώτων υλών, φαίνεται πως είναι η συμφερότερη επιλογή, και σε αυτό συμφωνούν όλες οι διαστημικές υπηρεσίες.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα