Φαρμακευτικά μανιτάρια καλλιεργεί το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Φαρμακευτικά μανιτάρια καλλιεργεί το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια Ganoderma lucidum και Lentinus edodes αλλά και το γνωστό εδώδιμο Pleurotus ostreatus καλλιεργούνται, τα τελευταία χρόνια, στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Τα μανιτάρια αυτά, που παρουσιάζουν αξιόλογες δράσεις για την υγεία μας όπως αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, υπογλυκαιμική, ηπατοπροστατευτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και πρεβιοτική, καλλιεργούνται σε υγρό θρεπτικό υπόστρωμα σε γυάλινες φιάλες και σε βιοαντιδραστήρες, μια εναλλακτική μέθοδο, που εξασφαλίζει την παραγωγή τους μέσα σε 2-3 εβδομάδες, χωρίς επιμολύνσεις και σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες και εφαρμόζεται στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ θεσσαλίας.

Να σημειωθεί ότι, στην Κίνα, η καλλιέργεια των μανιταριών αυτών γίνεται συνήθως σε σακιά από άχυρα ή πριονίδια ή σε εμβολιασμένους με τον κατάλληλο μύκητα κορμούς δέντρων που τοποθετούνται σε θερμοκήπια και σε συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, από λίγο έως καθόλου ελεγχόμενες.

Με τη συμβατική αυτή μέθοδο, απαιτούνται αρκετοί μήνες μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως τα μανιτάρια, τα οποία επιπρόσθετα, είναι ευάλωτα σε επιμολύνσεις, καθώς μπορεί να επικρατήσουν άγριοι μύκητες, που τα καταστρέφουν.

Τα μανιτάρια – εδώ και πολλούς αιώνες – αποτελούν βασικό συστατικό τόσο της παραδοσιακής κουζίνας όσο και της παραδοσιακής ιατρικής σε χώρες της Ανατολής, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, οι δε ιδιότητές τους, είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων και δικαίως, θεωρούνται αποτελεσματικά ελιξίρια υγείας και μακροζωίας.

Στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα μανιτάρια δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, όπως λέει ο δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πολλές μελέτες που έχουν επιβεβαιώσει τις παραπάνω δράσεις τους, γεγονός που οδήγησε στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων και τροφοφαρμάκων, παγκοσμίως.

Αν και μέχρι σήμερα, στο Εργαστήριο του ΤΕΙ Θεσσαλίας έχει μελετηθεί η φυσιολογία και οι συνθήκες ανάπτυξης των παραπάνω μανιταριών, ωστόσο, από τις έρευνες του Εργαστηρίου προκύπτει ότι, και άλλα είδη μανιταριών έχουν σημαντική πρεβιοτική δράση.

Έτσι, σύντομα, θα ξεκινήσει και η καλλιέργεια του Monascus purpureus, ενός μύκητα που παράγει ουσίες που μειώνουν τη χοληστερίνη.

Η βιοτεχνολογική παραγωγή σύμφωνα με τον δρ. Γιαβάση, έχει πολλά πλεονεκτήματα, αφού, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ακριβών φαρμακευτικών μανιταριών, αυτά, μπορούν να καταναλωθούν κα ως σκόνη ή ως διάλυμα και όχι μόνο στη γνωστή καρποφόρα μορφή τους.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα