H Γερμανία δεσμεύτηκε να κλείσει όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια μέχρι το 2022

H Γερμανία δεσμεύτηκε να κλείσει όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια μέχρι το 2022

Και οι επτά πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας θα σταματήσουν να λειτουργούν μέχρι το 2022, εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το που η ευρωπαϊκή χώρα θα μπορέσει να θάψει με ασφάλεια περίπου 28.000 κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων που θα παραμείνουν εκεί για τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια, όπως ανέφερε το CNN.

Η απόφαση να κλείσουν τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας ήρθε μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011. Η Ιαπωνία αγωνίζεται ακόμα να ψυχράνει και να συγκρατήσει τα πυρηνικά απόβλητα από το εργοστάσιο για να μη διαρρεύσουν, ενώ η Γερμανία ψάχνει να βρει μέρος για να θάψει σχεδόν 2.000 δοχεία πυρηνικών αποβλήτων.

Το μέρος που θα επιλέξει η Γερμανία για τα πυρηνικά της απόβλητα πρέπει να είναι εντελώς αδιαπέραστο από το νερό και αρκετά ασφαλές ώστε να μην υπάρξει διαρροή σε περίπτωση σεισμού, όπως ανέφερε το CNN.

Πρέπει να βρει ένα αποθετήριο που “θα προσφέρει την καλύτερη δυνατή ασφάλεια για μια περίοδο ενός εκατομμυρίου ετών”, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, σύμφωνα πάντα με το CNN.

Η καθηγήτρια Miranda Schreurs, η οποία είναι μέλος της ομάδας που ψάχνει για μια τοποθεσία αποθήκευσης, αποκάλεσε το θέμα ως “κακό πρόβλημα” και πρόσθεσε ότι ο χώρος αποθήκευσης πρέπει να είναι πιο στέρεος και από βράχο. Υπάρχουν σημαντικές τεχνολογικές προκλήσεις για την επίλυση του ζητήματος, όπως η μεταφορά των αποβλήτων, η εύρεση ενός τρόπου για να το εγκλωβίσουν και ακόμη και αν τα αφήσουμε μακριά από τις μελλοντικές γενιές, γνωρίζουμε ότι είναι πάντα εκεί.

Διαβάστε επίσης: 5 πράγματα που μπορούν να κάνουν οι χώρες ώστε να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων

“Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους πούμε ότι η περιέργεια δεν είναι μια καλή ιδέα σε αυτή την περίπτωση”, δήλωσε η Schreurs στο CNN. (αναφερόμενος στις μελλοντικές γενεές που θα βρουν ενδεχομένως το σημείο που θα είναι θαμμένα τα πυρηνικά απόβλητα) Πρόσθεσε ότι ο χώρος πρέπει να είναι “πολύ, πολύ σταθερός, δεν μπορεί να έχει σεισμούς, δεν μπορεί να έχει σημάδια ροής νερού και δεν μπορεί να είναι πολύ πορώδης βράχος”.

Στην ιδανική περίπτωση, η Γερμανία θα αποθηκεύσει τα απόβλητα σε γρανίτη, αλλά η χώρα δεν διαθέτει πλούσιες κοιλότητες γρανίτη.

Ωστόσο, όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν παράλληλα με μια πρόκληση επικοινωνίας – πώς δηλαδή η Γερμανία θα πείσει μία από τις κοινότητές της να θάψει τα πυρηνικά απόβλητα στο κατώφλι της.

Οι προκλήσεις για ένα πυρηνικό νεκροταφείο πρέπει να επιλυθούν μέχρι την προθεσμία του 2031 που έχει εκδώσει η κυβέρνηση. Το έργο μεταφοράς και εξασφάλισης των αποβλήτων θα συνεχιστεί για πολλές γενιές. Η αποθήκη είναι προγραμματισμένη να σφραγιστεί κάπου μεταξύ 2130 και 2170, σύμφωνα με το CNN.

Οι επιστήμονες και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν βρει ένα “μικρό παραθυράκι” αναφορικά με την εξεύρεση κατάλληλης τοποθεσίας για τα απόβλητα που σίγουρα θα οδηγήσουν στην δημιουργία ενός εκλογικού συνασπισμού κάπου στη χώρα. Η Γερμανία έχει δεσμευθεί να μην εξάγει τα απόβλητα, αλλά αντιμετωπίζει βαθύ σκεπτικισμό και δυσπιστία στο εσωτερικό της.

Τα αλατωρυχεία στην Ανατολική Γερμανία που χρησιμοποιούνταν για πυρηνικά απόβλητα χαμηλής και μέσης ραδιενέργειας δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα ασφαλείας, γεγονός που εγείρει ανησυχία για την προοπτική αποθήκευσης αποβλήτων υψηλού επιπέδου.

Για δεκαετίες, οι κάτοικοι του βορειοανατολικού τμήματος της Γερμανίας αγωνίστηκαν για να διατηρήσουν τα πυρηνικά απόβλητα υψηλού επιπέδου εκτός της περιοχής τους, πηγαίνοντας μέχρι και να μπλοκάρουν γραμμές τρένων που μεταφέρουν πυρηνικά απόβλητα σε προσωρινή εγκατάσταση, όπως ανέφερε το CNN.

“Αν δεν είχαμε οικοδομήσει αυτή τη μεγάλη, ισχυρή και μακροχρόνια αντίσταση, νομίζω ότι το ορυχείο άλατος θα είχε χρησιμοποιηθεί ήδη”, δήλωσε h Kerstin Rudek, 51 ετών, η οποία έχει αγωνιστεί κατά ενός μόνιμου πυρηνικού αποθετηρίου στην Κάτω Σαξονία τα τελευταία 35 χρόνια.

Από τον Jordan Davidson

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα