Γιατί είναι καλό να έχουμε πάντα ένα βιβλίο μαζί μας;

Γιατί είναι καλό να έχουμε πάντα ένα βιβλίο μαζί μας;

«Όσο ζεις, συνέχισε να μαθαίνεις πώς να ζεις», έλεγε ο Ρωμαίος φιλόσοφος Σενέκας. Κι όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν ελάχιστα βιβλία μετά το πέρας της μέσης εκπαίδευσης. Σε αυτούς τους καιρούς των γρήγορων αλλαγών, οι ιδέες είναι το μέσο για την επιτυχία. Δεν χρειάζεται παρά μία και μοναδική ιδέα από το κατάλληλο βιβλίο, για να αναπλάσεις το χαρακτήρα σου ή να μετασχηματίσεις τις σχέσεις σου ή να μεταμορφώσεις τη ζωή σου.

Ένα καλό βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής σου, όπως παρατηρούσε ο στοχαστής Χένρι Ντέιβιντ Θορό στο έργο του Ουόλντεν ή Η Ζωή στο Δάσος:

«Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν λέξεις που, αν μπορέσουμε αληθινά να ακούσουμε και να κατανοήσουμε, θα είναι για εμάς πιο ευεργετικές και από το φως του πρωινού ή από την άνοιξη, κι ίσως να μας δείξουν μια καινούρια όψη των πραγμάτων.

Πόσοι και πόσοι άνθρωποι δεν εγκαινίασαν μια νέα περίοδο στη ζωή τους χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου. Ένα βιβλίο μπορεί κατά τύχη να μας εξηγήσει τα θαύματα της ζωής μας και να μας αποκαλύψει καινούρια».

Η επιτυχία στη ζωή δεν καθορίζεται από τη σκληρή δουλειά αλλά από τον σωστό τρόπο σκέψης. Όπως λέω συχνά στις διαλέξεις μου σχετικά με τις ηγετικές ικανότητες: «Οι καλύτεροι ηγέτες στη νέα οικονομία θα είναι αυτοί που σκέφτονται καλύτερα». Και ο άνθρωπος που εσύ ο ίδιος θα είσαι σε πέντε χρόνια από σήμερα θα προκύψει από αυτές τις δύο πρωταρχικές επιρροές: τα άτομα που θα συναναστρέφεσαι και τα βιβλία που θα διαβάζεις.

Στα σεμινάριά μου, συχνά αστειεύομαι λέγοντας στους συμμετέχοντες ότι παίζω «το τένις της συμφοράς»: προσπαθώ σκληρά, αλλά ποτέ δεν καταφέρνω να αποκρούσω το μπαλάκι. Κι όμως, όταν παίζω τένις με κάποιον που είναι καλύτερος παίκτης από εμένα, συμβαίνει κάτι σχεδόν μαγικό.

Διαβάστε επίσης: Το προσωπικό μας “βιβλίο της αφθονίας” και η συμβολή του στην προσωπική μας ηρεμία

Τα σερβίς μου είναι εκπληκτικά, το χέρι μου σκίζει τον αέρα με μια άνεση αντάξια των καλύτερων παικτών. Η ανάγνωση καλών βιβλίων δημιουργεί σχεδόν το ίδιο φαινόμενο. Όταν εκθέτεις το πνεύμα σου στις σκέψεις των πιο σοφών ανθρώπων που περπάτησαν πριν από εσένα σε αυτό τον πλανήτη, οι σκέψεις σου γίνονται βαθύτερες κι εσύ εξυψώνεσαι σε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο σοφίας.

Η ανάγνωση βιβλίων με λόγια σοφίας σου δίνει την ευκαιρία να έρχεσαι σε επαφή με τους πιο δημιουργικούς, ευφυείς και εμπνευσμένους ανθρώπους του κόσμου. Ο Αριστοτέλης, ο Έμερσον, ο Σενέκας, ο Γκάντι, ο Θορό, η Ντοροθία Μπραντ, καθώς και πολλοί άλλοι, άντρες και γυναίκες που ευεργετούν τον πλανήτη υπάρχοντας σήμερα σε αυτόν, περιμένουν να μοιραστούν μαζί σου τη γνώση τους μέσα από τα βιβλία τους.

Γιατί να μην αρπάζεις αυτή την ευκαιρία όσο πιο συχνά μπορείς;

Αν δεν διάβασες σήμερα, δεν έζησες αληθινά σήμερα. Αν ξέρεις ανάγνωση αλλά αμελείς να διαβάσεις, βρίσκεσαι ακριβώς στην ίδια θέση με αυτόν που θα ήθελε να διαβάσει αλλά δεν ξέρει ανάγνωση.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma «Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις;» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα