Γιατί δεν βιώνουμε περισσότερη ευτυχία στη ζωή μας;

Γιατί δεν βιώνουμε περισσότερη ευτυχία στη ζωή μας;

Η απάντηση είναι εκπληκτικά απλή. Ψυχολόγοι λένε πως τουλάχιστον το 90% της συμπεριφοράς μας είναι θέμα συνήθειας.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν έχουν υπερφυσικές δυνάμεις· δεν έχουν δεύτερη καρδιά, ούτε όραση με ακτίνες Χ – έχουν απλώς διαφορετικές συνήθειες. Έτσι, για να γίνετε πιο ευτυχισμένοι, πρέπει να εξετάσετε τις συνήθειές σας.

Κάποια βιβλία και προγράμματα λένε πως για να είστε ευτυχισμένοι πρέπει απλά να το πάρετε απόφαση. Δεν συμφωνώ.

Δεν μπορείτε να αποφασίσετε ότι είστε ευτυχισμένοι, όπως δεν μπορείτε να αποφασίσετε απλώς πως βρίσκεστε σε καλή φυσική κατάσταση ή πως είστε δεξιοτέχνης στο πιάνο και να περιμένετε να αποκτήσετε αμέσως τις σχετικές γνώσεις.

Μπορείτε, όμως, να αποφασίσετε να κάνετε τα απαραίτητα βήματα, όπως το να ασκηθείτε ή το να κάνετε μαθήματα πιάνου, και εξασκώντας αυτές τις δεξιότητες, να αποκτήσετε όντως καλή φυσική κατάσταση ή να δίνετε πράγματι ρεσιτάλ πιάνου.

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να γίνετε Ευτυχισμένοι Χωρίς Λόγο, αν εξασκηθείτε στις συνήθειες των ευτυχισμένων ανθρώπων.

Όλες οι συνήθεις σας σκέψεις και συμπεριφορές του παρελθόντος έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένες νευρικές οδούς στον εγκέφαλό σας, όπως οι αυλακιές σε έναν δίσκο βινυλίου. Όταν σκεφτόμαστε ή συμπεριφερόμαστε με ένα συγκεκριμένο τρόπο ξανά και ξανά, η νευρική οδός ισχυροποιείται και η αυλακιά γίνεται βαθύτερη – με τον ίδιο τρόπο που μία συχνά ταξιδεμένη διαδρομή μέσα από ένα χωράφι γίνεται μονοπάτι.

Διαβάστε επίσης: Δέκα ισχυρές συνήθειες που μπορούν να μας οδηγήσουν στην ευτυχία

Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να έχουν περισσότερες αρνητικές νευρικές οδούς. Για αυτόν τον λόγο, δεν μπορείτε απλώς να αγνοήσετε την «καλωδίωση» του εγκεφάλου σας και να αποφασίσετε πως είστε ευτυχισμένοι! Για να αυξήσετε το επίπεδο της ευτυχίας σας, πρέπει να χαράξετε καινούργιες αυλακιές.

Οι επιστήμονες κάποτε πίστευαν πως όταν ένα άτομο έφτανε στην ενηλικίωση, η μορφή του εγκεφάλου είχε οριστικοποιηθεί και τίποτε δεν μπορούσε να αλλάξει δραστικά τη δομή του.

Νέες έρευνες όμως αποκαλύπτουν συναρπαστικές πληροφορίες για τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου: όταν σκέφτεστε, αισθάνεστε και πράττετε με διάφορους τρόπους, ο εγκέφαλος αλλάζει και ανανεώνει τη συνδεσμολογία των νευρώνων του. Δεν είστε καταδικασμένοι να έχετε τις ίδιες αρνητικές οδούς σε όλη σας τη ζωή.

Ο κορυφαίος ερευνητής του εγκεφάλου Δρ. Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν υποστηρίζει: «Με βάση τα όσα ξέρουμε για την πλαστικότητα του εγκεφάλου, μπορούμε να σκεφτούμε έννοιες όπως η ευτυχία και η συμπόνια, σαν δεξιότητες, που δεν διαφέρουν από την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ή αθλήματος…. είναι δυνατόν να εκπαιδεύσουμε το μυαλό στην ευτυχία».

Με άλλα λόγια, όλοι μας έχουμε ένα ορισμένο σημείο ευτυχίας, που καθορίζει το επίπεδο της ευτυχίας μας. Οτιδήποτε και να συμβεί, είτε καλό, όπως το να κερδίσετε το λαχείο, είτε κακό, όπως το να πάθετε ένα σοβαρό ατύχημα, οι περισσότεροι αργά ή γρήγορα επανέρχονται σε αυτό το επίπεδο ευτυχίας.

Όπως το ορισμένο σημείο του βάρους σας, που κρατάει τη ζυγαριά κοντά στον ίδιο αριθμό, έτσι και το ορισμένο σημείο της ευτυχίας σας θα παραμείνει το ίδιο, εκτός κι αν προσπαθήσετε συνειδητά να το αλλάξετε.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Keidi Keating «Το Φως» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα