Γράφει η χειρουργός-γυναικολόγος Δρ, Εφη Ρομποτή
Δύο είναι οι κυρίαρχες αντιλήψεις σήμερα μεταξύ των επιστημόνων για τη γήρανση του ανθρώπου:
1. Το γήρας είναι η φυσιολογική εξέλιξη με το πέρασμα των χρόνων και η επίδραση μας είναι μικρή ή μηδαμινή σε αυτή την αναπόφευκτη διαδικασία.
2. Το γήρας είναι μια ασθένεια και ο στόχος μας πρέπει να είναι η θεραπεία της.
Αν η γήρανση του ανθρώπου είναι μία αρρώστια για την oποία, όπως για τόσες άλλες ασθένειες δεν έχει ακόμα βρεθεί η θεραπεία, τότε ο στόχευση μας στην θεραπεία του, σημαίνει πρόληψη και για πάμπολλες άλλες αρρώστιες που συνδέονται με την γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού.
Γίνεται σπουδαίο ερευνητικό έργο για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του Αλτσχάιμερ και μιας σειράς ατέλειωτων παθήσεων που σχετίζονται κυρίως με το πέρασμα της ηλικίας. Και το ερώτημα που τίθεται από πολλούς πλέον επιστήμονες είναι:
Γιατί να μην προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την ίδια την διαδικασία της γήρανσης; Έτσι απλά.
Αυτό που πριν 30 χρόνια φαινόταν σαν επιστημονική φαντασία αρχίζει σήμερα να μετατρέπεται σε επιστημονική πραγματικότητα.
Το να είμαστε υγιείς είναι αξία ανεκτίμητη. Τα τελευταία 70 χρόνια, ο μέσος όρος ζωής στον πλανήτη έχει διπλασιαστεί φθάνοντας τα 67 χρόνια. Στις ανεπτυγμένες κοινωνίες το 2010 έφθανε ήδη τα 80 χρόνια.
Τελικά τι είναι η Αντιγηραντική Ιατρική;
Είναι η προληπτική ιατρική που στηρίζεται στην εφαρμογή προηγμένων επιστημονικών και ιατρικών βιοτεχνολογιών για την πρώϊμη ανίχνευση, πρόληψη, θεραπεία και αναστροφή των δυσλειτουργιών και των ασθενειών που είναι αποτελέσματα της γήρανσης. Είναι ένα μοντέλο φροντίδας της υγείας που προωθεί καινοτόμες ερευνητικές και επιστημονικές ανακαλύψεις με διπλό σκοπό:
- την επιμήκυνση της υγιούς ζωής των ανθρώπων.
- την επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης των ανθρώπων. Όχι με την έννοια απλώς να υπάρχουν , αλλά με την έννοια να μπορούν να ζουν μια ζωή ανεξάρτητη και παραγωγική.