Η υγεία του εγκεφάλου μας και οι παράγοντες που τον επιβαρύνουν

Η υγεία του εγκεφάλου και οι παράγοντες που τον επιβαρύνουν.

Δεν υπάρχει πλέον αμφισβήτηση βάσει των επιστημονικών ερευνών, πως η απουσία ενασχόλησης αδρανοποιεί το μυαλό, με αποτέλεσμα να γηράσκει και να πέφτει σε λήθαργο. Αντίθετα, όταν το κρατάμε σε εγρήγορση του δίνουμε τροφή και το κρατάμε ζωντανό χωρίς να μας προδίδει.

Ο εγκέφαλός μας είναι σαν ένα ρολόι, μια κιθάρα, ένα πιάνο που συχνά χρειάζονται κούρδισμα για να λειτουργήσουν και να αποδώσουν σωστά.

Υπάρχουν δραστηριότητες που μπορούν να διατηρήσουν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση, όπως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, ενός μουσικού οργάνου, η σωματική άσκηση, ο διαλογισμός και τα ταξίδια, τα οποία βοηθούν να αλλάζουμε παραστάσεις. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να κρατήσουν το μυαλό μας σε φόρμα.

Μπορούμε, ωστόσο να ακονίσουμε το μυαλό μας με άλλες, εξίσου αποδοτικές και απλές δραστηριότητες,  όπως με το διάβασμα ενός βιβλίου, την ενημέρωση μέσω εφημερίδων ή περιοδικών, την παρακολούθηση μιας ταινίας ή μιας θεατρικής παράστασης, τη λύση σταυρόλεξων, τα παιχνίδια μνήμης και τακτικής στο διαδίκτυο και την αλλαγή διαδρομής παραδείγματος χάριν, από το σπίτι στην εργασία μας. Με αυτές τις δραστηριότητες, δυναμώνουμε σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και βελτιώνουμε την ικανότητα  συγκέντρωσης.

Ενασχόληση με νέες δραστηριότητες

Η ενασχόληση με νέες δραστηριότητες βοηθά τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέες συνάψεις και μονοπάτια, διεγείροντας την αναδόμηση των κυττάρων του.

Η ρουτίνα είναι εχθρός του εγκεφάλου

Αν κάποια χόμπι τα κάνουμε για πολύ καιρό, τότε, παύουν να ακονίζουν τον εγκέφαλο, διότι τα εκτελούμε μηχανικά χωρίς κανένα όφελος.

Σωματική άσκηση

Έρευνες έχουν δείξει πως η σωματική άσκηση, παρέχει προστασία στα αγγεία του εγκεφάλου και τα θωρακίζει απέναντι στις διάφορες μορφές ανίας. Είναι ένας τρόπος άλλωστε να εκτονωθούμε από το άγχος και την πίεση, παράγοντες αρνητικοί για την υγεία μας.

Το σερφάρισμα στο internet κάνει καλό

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες παρατήρησαν ότι το συχνό «σερφάρισμα» μπορεί να αποτρέπει την ανάπτυξη άνοιας, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη. Επίσης στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλά προγράμματα νοητικής άσκησης, σχεδιασμένα ώστε να ασκούν νοητικές λειτουργίες, μέσω μνήμης, αντίληψης, προσοχής και λογικής, υπό μορφή παιχνιδιών.

Σωστός προγραμματισμός

Μπορούμε να έχουμε καλύτερη οργάνωση στις υποχρεώσεις μας, κρατώντας σημειώσεις σε σημειωματάρια ή post-it, σε εμφανή σημεία ώστε να μην πιέζουμε τον εγκέφαλό μας να συγκρατεί λεπτομέρειες και πληροφορίες για μεγάλα χρονικά ζητήματα, όπως οδούς, ημερομηνίες γενεθλίων, ώρες συσκέψεων κτλ. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπουμε στον εγκέφαλό μας να να ασχοληθεί με πιο σημαντικά ζητήματα, όπως η επεξεργασία και η οργάνωση της πληθώρας των πληροφοριών με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε καθημερινά.

Εγκέφαλος και διατροφή

Σημαντικό ρόλο για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας, έχει η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση, αλλά και την απόδοσή μας στις καθημερινές δραστηριότητες. Πρόκειται για τις τροφές που είναι πλούσιες σε, πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, υδατάνθρακες, αμινοξέα κ.λ.π. Και φυσικά, μεγάλη σημασία, έχει και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού.  Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, ακόμα και η ήπια αφυδάτωση έχει αρνητικές επιπτώσεις στις νοητικές λειτουργίες. Είναι δυνατό να δυσχεραίνει την ικανότητα συγκέντρωσης, να μπλοκάρει τη μνήμη, ακόμη και να αυξήσει τον χρόνο αντίδρασης σε οπτικά ερεθίσματα, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ηλικιωμένων.

Παράγοντες που επιβαρύνουν τον εγκέφαλό μας

Η έλλειψη ύπνου: Η έλλειψή του οδηγεί σε αδυναμία συγκέντρωσης ή ακόμα και σε πρόσκαιρη απώλεια μνήμης. Προβλήματα είναι δυνατό να εκδηλωθούν και από την κακή ποιότητα ύπνου.

Το χρόνιο άγχος: Τα υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες φθείρουν τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Η κατάθλιψη: Άμεσος παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση άνοιας. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται παρακολούθηση και θεραπευτική αγωγή από ειδικούς.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων: Η ακτινοβολία που εκπέμπει βλάπτει τα κύτταρα του εγκεφάλου και οι ειδικοί συνιστούν την χρήση τους μόνο με bluetooth.

Η πολλή τηλεόραση: Από έρευνες προκύπτει πως η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης «αποκοιμίζει» τις μνημονικές μας ικανότητες.

Το κάπνισμα: Προκαλεί ανεπαρκή αιμάτωση των αγγείων του εγκεφάλου και σύσπαση. Οι δεκάδες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά την καύση του μπορούν να προκαλέσουν μικροαγγειοπάθεια.

Η τακτική κτανάλωση αλκοόλ: Καταστέλλει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και επηρεάζει λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως κρίση, οργανωτική ικανότητα.

Η πλήξη και η μοναξιά: Οι χειρότεροι εχθροί της μνήμης, της σκέψεις και του λόγου. Όταν ο άνθρωπος μένει μόνος και χωρίς ενδιαφέροντα, σε μια μονότονη και πληκτική ζωή, παρουσιάζει σταδιακή εξασθένηση των νοητικών του λειτουργιών. Ενώ αντίθετα, η κοινωνική ζωή φαίνεται πως βοηθά να διατηρούνται σε καλό επίπεδο οι εγκεφαλικές μας λειτουργίες.

Οι αρνητικές σκέψεις: Η συναισθηματική μας κατάσταση επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου. Η απαισιοδοξία, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η αίσθηση ανικανότητας είναι αρνητικά συναισθήματα που αποδιοργανώνουν το μυαλό και κυρίως τη μνήμη.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα