Η άγνωστη ιστορία του πιο πλούσιου ανθρώπου που έζησε στη Γη

Η άγνωστη ιστορία του πιο πλούσιου ανθρώπου που έζησε στη Γη

Πολλοί γνωρίζουν ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας, σύμφωνα με τον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων του Forbes είναι ο ιδρυτής του Amazon Jeff Bezos με εκτιμώμενη περιουσία 131 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε καμία περίπτωση όμως, δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC NEWS, ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών υπήρξε ο Mansa Musa ένας Δυτικοαφρικανός ηγεμόνας που έζησε τον 14ο αιώνα και που ο τρόπος της ζωής του κατάφερε να καταστρέψει την οικονομία μιας ολόκληρης της χώρας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Rudolph Butch Ware δήλωσε στο BBC ότι “Οι σύγχρονοι λογαριασμοί του πλούτου του Musa φαντάζουν σχεδόν αστείοι, και είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσουμε μια αίσθηση του πόσο πλούσιος και ισχυρός ήταν πραγματικά”.

Το 2012, ο αμερικανικός ιστότοπος Celebrity Net Worth, εκτίμησε τον πλούτο του σε 400 δισ. δολάρια, ωστόσο, οι οικονομικοί ιστορικοί συμφωνούν ότι ο πλούτος του είναι αδύνατο να αποτυπωθεί σε έναν αριθμό.

Ο Mansa Musa γεννήθηκε το 1280 σε οικογένεια ηγεμόνων. Ο αδελφός του, Mansa Abu-Bakr, κυβέρνησε την αυτοκρατορία μέχρι το 1312, όταν παραιτήθηκε για να επιτελέσει μαι αποστολή.

Σύμφωνα με τον Σύριο ιστορικό του 14ου αιώνα Shibab al-Umari, ο Abu-Bakr είχε εμμονή με τον Ατλαντικό Ωκεανό και αυτό που υπήρχε πέρα από αυτόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε μια αποστολή με στόλο 2.000 πλοίων και χιλιάδων ανδρών, γυναικών και σκλάβων. Έφυγαν και δεν επέστρεψαν ποτέ.

Ο Mansa Musa κληρονόμησε το βασίλειο που άφησε πίσω του, ο αδελφός του.

Κάτω από τη διακυβέρνησή του, το βασίλειο του Μάλι μεγάλωσε σημαντικά, προσαρτώντας 24 πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Timbuktu.

Το βασίλειο επεκτάθηκε για περίπου 2.000 μίλια, από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι τον σημερινό Νίγηρα, περιλαμβάνοντας μέρος από αυτό που είναι τώρα η Σενεγάλη, η Μαυριτανία, το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας, η Γκάμπια, η Γουινέα Μπισσάου, η Γουινέα και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Με μια τόσο μεγάλη έκταση γης ήρθαν μεγάλοι πόροι όπως ο χρυσός και το αλάτι.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Mansa Musa, η αυτοκρατορία του Μάλι αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ του χρυσού του Παλαιού Κόσμου, σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο.

Και όλα ανήκαν στον βασιλιά.

“Ως κυβερνήτης, ο Mansa Musa είχε σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στην πιο αξιόλογη πηγή πλούτου στον μεσαιωνικό κόσμο”, δήλωσε στο BBC η Kathleen Bickford Berzock, η οποία ειδικεύεται στην αφρικανική τέχνη στο Μουσείο Τεχνών Block στο Northwestern University.

“Σημαντικά εμπορικά κέντρα που διαπραγματεύονταν σε χρυσό και άλλα αγαθά ήταν επίσης στην επικράτειά του και συγκέντρωσε πλούτο από αυτό το εμπόριο”, πρόσθεσε.

Αν και η αυτοκρατορία του Μάλι ήταν τόπος με πολύ χρυσό, το ίδιο το βασίλειο δεν ήταν γνωστό.

Αυτό άλλαξε όταν ο Mansa Musa, ως αφοσιωμένος μουσουλμάνος, αποφάσισε να πάει σε προσκύνημα στη Μέκκα, περνώντας από την έρημο της Σαχάρας και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασιλιάς έφυγε από το Μάλι με ένα πλήθος 60.000 ανδρών.

Πήρε ολόκληρο το βασιλικό του δικαστήριο και αξιωματούχους, στρατιώτες, γιατρούς, εμπόρους, οδηγούς καμήλας και 12.000 σκλάβους, καθώς και ένα μακρύ τρένο με πρόβατα και κατσίκια για φαγητό.

Ήταν μια πόλη που διέσχιζε την έρημο! Μία πόλη των οποίων οι κάτοικοι, όλοι μέχρι τους σκλάβους, ήταν ντυμένοι με χρυσό μπροκάρ και λεπτό περσικό μεταξωτό. Εκατό καμήλες ήταν στη ρυμούλα και κάθε καμήλα μετέφερε εκατοντάδες λίβρες καθαρού χρυσού.

Το θέαμα έγινε ακόμη πιο εντυπωσιακό, από τη στιγμή που το καραβάνι έφτασε στο Κάιρο, όπου θα μπορούσε πραγματικά να αποδείξει τον πλούτο του.

Στο Κάιρο, ο Mansa Musa έδωσε τόσο χρυσό ώστε, η παραμονή του σε τρεις μήνες προκάλεσε την πτώση της τιμής του χρυσού στην περιοχή για 10 χρόνια, καταστρέφοντας την οικονομία.

Η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας SmartAsset.com εκτιμά ότι λόγω της υποτίμησης του χρυσού, το προσκύνημα του Mansa Musa οδήγησε σε οικονομικές απώλειες περίπου 1,5 δισ. δολαρίων στη Μέση Ανατολή.

Όταν γύρισε στο σπίτι του, ο Mansa Musa πέρασε ξανά από την Αίγυπτο και, σύμφωνα με μερικούς, προσπάθησε να βοηθήσει την οικονομία της χώρας αφαιρώντας μέρος του χρυσού από την κυκλοφορία, δανείζοντάς τον πίσω σε επιτόκια αποζημίωσης από Αιγύπτιους δανειστές.

Η Λούσι Ντούραν της Σχολής Αφρικανικών και Ανατολικών Σπουδών στο Λονδίνο σημειώνει ότι οι Μαλιανοί Γκρότοι, οι οποίοι τραγουδούν τα ιστορικά πρόσωπα, ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι μαζί του.

“Έδωσε τόσο πολύ χρυσό από το Μάλι, σε άλλους τόπους, που οι jelis δεν επιθυμούν να τον επαινέσουν στα τραγούδια τους επειδή σκέφτονται ότι σπατάλησε τους τοπικούς πόρους έξω από την αυτοκρατορία”, είπε.

Διαβάστε επίσης: Η μέθοδος “πληρώνω πρώτα τον εαυτό μου και μετά όλους τους άλλους”

Ο Mansa Musa επέστρεψε από τη Μέκκα με διάφορους ισλαμιστές μελετητές, μεταξύ των οποίων οι άμεσοι απόγονοι του προφήτη Μωάμεθ και ένας ανδαλουσιανός ποιητής και αρχιτέκτονας με το όνομα Abu Es Haq es Saheli, στον οποίο πιστώθηκε ο σχεδιασμός του διάσημου τζαμιού του Τζινγκνιέρ.

Ο βασιλιάς φέρεται να κατέβαλε στον ποιητή 200 κιλά (440 λίβρες) σε χρυσό, το οποίο με σημερινά χρήματα θα ήταν περίπου 8,2 εκατομμύρια δολάρια.

Εκτός από την ενθάρρυνση των τεχνών και της αρχιτεκτονικής, χρηματοδότησε επίσης τη λογοτεχνία και δημιούργησε σχολεία, βιβλιοθήκες και τζαμιά. Το Timbuktu σύντομα έγινε κέντρο εκπαίδευσης και οι άνθρωποι ταξίδευαν από όλο τον κόσμο για να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο Sankore.

Ο πλούσιος βασιλιάς συχνά πιστώνεται με την έναρξη της παράδοσης της εκπαίδευσης στη Δυτική Αφρική, αν και η ιστορία της αυτοκρατορίας του παραμένει σε μεγάλο βαθμό ελάχιστα γνωστή εκτός της Δυτικής Αφρικής.

Μετά το θάνατο του Mansa Musa το 1337, σε ηλικία 57 ετών, η αυτοκρατορία κληρονομήθηκε από τους γιους του που δεν μπορούσαν να την κρατήσουν ενωμένη. Τα μικρότερα κράτη αποκόπηκαν και η αυτοκρατορία κατέρρευσε.

Η μεταγενέστερη άφιξη των Ευρωπαίων στην περιοχή ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της αυτοκρατορίας.

Γεωργία Χασάπη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα