Jazz, Tango και Soul στον κήπο του Μεγάρου – Δείτε το πρόγραμμα

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Φέτος, ο Κήπος αλλάζει στιλ, γίνεται πιο χαλαρός και φιλικός, «easy garden» με μουσικές χαλαρές και ατμοσφαιρικές, μελωδίες από όλο τον κόσμο, βραδιές jazz, tango, soul και Brazilian bossa και την καθιερωμένη Παγκόσμια ημέρα της Μουσικής (21 Ιουνίου), μια γιορτή στον Κήπο για όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:
• Τετάρτη 21 Ιουνίου – Γιορτή της Μουσικής – συμμετέχουν: Santa Barbara Guitar Orchestra, Παιδική χορωδία Ωδείου Αθηνών Μικροί Μουσικοί, Χρήστος Μαράντος, Ακαδημία Νέων Μουσικών της ΚΟΑ.
• Τετάρτη 28 Ιουνίου – Athens Tango Ensemble
• Παρασκευή 30 Ιουνίου – Idra Kayne
• Τετάρτη 5 Ιουλίου – After Eight jazz sextet
• Παρασκευή 7 Ιουλίου – Μaracatu
• Τετάρτη 12 Ιουλίου – Μαρίνα Σάττι + Fonés
• Παρασκευή 14 Ιουλίου – Petros Klampanis Group
• Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου – Πέννυ Μπαλτατζή
• Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου – Manouchedrome Τrio
• Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου – Δημήτρης Καλαντζής με το γκρουπ του

Athens Tango Ensemble 28/6

Το κουιντέτο Athens Tango Ensemble μας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη μαγεία του τάνγκο ερμηνεύοντας μουσικά αριστουργήματα από τη «Χρυσή εποχή» του Αργεντίνικου τάνγκο (1935-1955), συνθέσεις του Astor Piazzolla (tango nuevo), καθώς και σημαντικών Ελλήνων δημιουργών του είδους, της εποχής του μεσοπολέμου όπως Σουγιούλ, Γιαννίδη και Αττίκ.

Το κουιντέτο Athens Tango Ensemble αποτελείται από τους σολίστες:
Δήμος Βουγιούκας: ακορντεόν-μπαντονεόν, ενορχηστρώσεις
Κυριάκος Γκουβέντας: βιολί
Παναγιώτης Μάρκος: πιάνο
Δημήτρης Κουφογιώργος: κιθάρα
Κώστας Αρσένης: κοντραμπάσο

Idra Kayne 30/6
Μισή Ελληνίδα μισή Αφρικανή. Η Idra Kayne είναι η soul funk queen της πόλης. Η φωνή της έχει ένα εντυπωσιακό βάθος, το ιδανικό σόουλ γρέτζο μιας «μαύρης» ντίβας.
Θα ερμηνεύσει κομμάτια που έχουν τραγουδήσει άνδρες καλλιτέχνες, από όλα τα είδη μουσικής, διασκευασμένα με πιο τζαζ και soul αισθητική.

After Eight Jazz Sextet 5/7

Το Μουσικό σύνολο After Eight Jazz Sextet της Στρατιωτικής μουσικής Φρουράς Αθηνών δημιουργήθηκε το 2014 με αφορμή τη συμπλήρωση των 190 χρόνων της. Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς χώρους της Αθήνας (Γκάζι, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο) κι έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές για το αφιέρωμα στον Duke Ellington. Η θεματική συναυλία του συνόλου περιέχει συνθέσεις του Duke Ellington από όλη τη μουσική του πορεία, βιογραφικά στοιχεία, τρόπους μουσικής γραφής και ύφους, καθώς και αναφορές στις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν ανά εποχή και την επιρροή τους στην μουσική έκφραση. Ο Duke Ellington θεωρείται από τους σημαντικότερους συνθέτες κι ενορχηστρωτές του 20ου αιώνα. Υπήρξε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην κλασική και τη λαϊκή αφροαμερικάνικη μουσική, ο άνθρωπος που δημιούργησε μουσικά σύνολα που λειτουργούσαν σαν εργαστήρια μουσικών ιδεών και τάσεων, με μόνη του μέριμνα την εξέλιξη της ίδιας της μουσικής και την έκφρασή της.

Κωνσταντάκης Γεώργιος: τενόρο σαξόφωνο
Κεφαλάς Κωνσταντίνος: τρομπέτα
Καίκης Ιωάννης: τρομπόνι
Ζώτος Κωνσταντίνος: πιάνο
Παυλής Γεώργιος: τύμπανα
Χατζηιωάννου Ιωάννης: μπάσο
Παπαστεριοπούλου Αλεξανδρα: φωνή

MARACATU 7/7
Οι MARACATU είναι ένα μουσικό σχήμα που παίζουν μουσική από τη Βραζιλία. Μας ταξιδεύουν μουσικά αλλά και χορευτικά σε ολόκληρη τη Βραζιλία από άκρη σε άκρη.
Με το δυναμισμό της Samba, την ευαισθησία και νοσταλγία της Bossa Nova αλλά και την εκρηκτικότητα της αφροβραζιλιάνικης μουσικής, βρισκόμαστε νοερά από το κοσμοπολίτικο Ρίο, στα δάση του Αμαζονίου και τις φαβέλες της Bahia.
Η διάθεση των Maracatu είναι πάντα καλοκαιρινή και χορευτική για ξέφρενο βραζιλιάνικο χορό αλλά ταυτόχρονα ρομαντική και νοσταλγική.

Κέλυ Γιακουμάκη – φωνή
Ντιάνα Δεληγιάννη – μπάσο, φωνή
Σταύρος Dadoush – κιθάρα
Θοδωρής Πιστόλας – φλάουτο, σαξόφωνο
Βασίλειος Οικονομίδης – cajon, κρουστά
Βαγγέλης Παρασκευαΐδης – βιμπράφωνο

Μαρίνα Σάττι 12/7
Fonés “Circle-Singing Session”
Οι οχτώ γυναίκες που αποτελούν το συγκρότημα Fonés τραγουδούν acappella τραγούδια από όλον τον κόσμο και παρουσιάζουν μια επιλογή από παραδοσιακά πολυφωνικά τραγούδια απ’ όλες τις ηπείρους.
Το circle-singing session, που επιμελείται η Μαρίνα Σάττι, έννοια που καθιέρωσε ο Bobby McFerrin με τον οποίο έχει συνεργαστεί και επί σκηνής, είναι ένα αυτοσχεδιαστικό, ομαδικό παιχνίδι με μοναδικά εργαλεία τη φωνή και τους ήχους που μπορεί να παράξει το σώμα.
Ένα “φωνητικό τζαμάρισμα” από μια ομάδα ανθρώπων που συναντιούνται για να δημιουργήσουν μουσική μαζί, χωρίς παρτιτούρες. Μέσα από παιχνίδια που κεντρίζουν τη φαντασία και ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά, γεννιούνται επαναλαμβανόμενες μελωδίες, αρμονίες και ρυθμοί, συνθέτοντας πρωτότυπα τραγούδια χωρίς λόγια, μοναδικά ως προς την κάθε στιγμή.

Ειρήνη Αραμπατζή // Ευγενία Λιάκου // Ερασμία Μαρκίδη //
Άννη Ντουμούζη // Έλενα Παπαδημητρίου // Ελένη Ποζατζίδου //
Μαρίνα Σάττι // Βιργινία Φραγκούλατζη

Petros Klampanis Group 14/7
Ο Πέτρος Κλαμπάνης μεγάλωσε στην Ελλάδα και επηρεάστηκε τόσο από τη μεσογειακή όσο και από τη βαλκανική μουσική. Μετά τις σπουδές του στη μουσική σε Αθήνα και Άμστερνταμ, συνέχισε την πορεία του στη Νέα Υόρκη, όπου ζει και δραστηριοποιείται τα τελευταία επτά χρόνια. Είχε την τύχη να παίξει δίπλα σε μερικούς από τους πιο φημισμένους jazz μουσικούς της πόλης, όπως τον σαξοφωνίστα Greg Osby, τον πιανίστα Jean-Michel Pilc, και τους ντράμερ Antonio Sanchez και Ari Hoenig.
Εκτός όμως από θαυμάσιος εκτελεστής, ο Πέτρος Κλαμπάνης είναι και ένας προικισμένος συνθέτης, όπως απέδειξε με τα δύο του άλμπουμ «Contextual» (2011) και «Minor Dispute» (2015). Ο Πέτρος Κλαμπάνης κάνει υπέροχη σύγχρονη jazz με επιπλέον διακριτικά στοιχεία από την παραδοσιακή μας αλλά και την κλασική μουσική και ιδιαίτερα πλούσια τόσο σε φαντασία όσο και σε συναίσθημα. Ως αποτέλεσμα έρχεται η δημιουργία μιας πολύ προσωπικής φωνής.
Πέτρος Κλαμπάνης: κοντραμπάσο
Gilad Hekselman: κιθάρα
John Hadfield: ντραμς
Migen Selmani: βιολί
Διονύσης Βερβιτσιώτης: βιολί
Παναγιώτης Αράπογλου: βιόλα
Αλέξανδρος Μποτίνης: τσέλο

Ο Πέτρος Κλαμπάνης φέτος θα παρουσιάσει δικές του συνθέσεις αλλά εντάσσοντας συγχρόνως στο πρόγραμμα guests για να παρουσιάσει ελληνικά παραδοσιακά κομμάτια σε δικές του ενορχηστρώσεις, υλικό που θα αποτελεί το επόμενο του πρότζεκτ. Guest έκπληξη θα είναι κάποιοι μουσικοί και μια γνωστή μεγάλη τραγουδίστρια.

Πέννυ Μπαλτατζή 6/9 «I am in heaven»
Το κορίτσι με τη βελούδινη φωνή που άνοιξε δρόμους swing στην Αθήνα, μέσα από ένα εξωτικό χαρμάνι ήχων και ξέφρενων ρυθμών, μπήκε στις ζωές μας με το γνωστό μποέμικο στιλ του καλλιτέχνη που μας μαγεύει σκορπώντας γύρω του κέφι, ανεμελιά, ενέργεια και δύναμη.
Η Πέννυ και οι δεξιοτέχνες μουσικοί της εξερευνούν ένα νέο, μεθυστικό ήχο με λάτιν και μπάλκαν ρούμπες, μάμπο ιταλιάνο, τσα τσα, σουινγκ, τζαζ.



Manouchedrome Τrio 8/9

Το σχήμα θα μας ταξιδέψει στην εποχή του 1930, παίζοντας Valse, Bolero, Bossa και Swing της εποχής. Κύρια επιρροή τους η μουσική του μεγάλοu Django Reinhardt.
Θα παρουσιάσουν δικές τους συνθέσεις και κλασικά Gypsy Jazz τραγούδια, τα οποία αποτελούν μέρος της δισκογραφικής τους δουλειάς.
Καλεσμένη της βραδιάς η τραγουδίστρια Δήμητρα Σιδέρη που θα τους συνοδέψει με την ιδιαίτερη φωνή της.
Οι Manouchedrome έχουν εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές, event και festival στην Αθήνα όπως το Django Fest της Αθήνας, το φεστιβάλ Petit Paris de Athenes κ.ά.

Δημήτρης Παρτσακλός: Κοντραμπάσο
Κωστούρος Γιώργος: Gypsy Κιθάρα
Ψαλλίδας Δημήτρης: Gypsy Κιθάρα
Δήμητρα Σιδέρη: Τραγούδι

Δημήτρης Καλαντζής με το γκρουπ του 13/9
“Mano’s” Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι
Ο Μάνος Χατζιδάκις συναντάει τον κόσμο της τζαζ μέσα από το έργο «Mano’s» του πιανίστα Δημήτρη Καλαντζή και του κουιντέτου του. Δυτική μουσική και τζαζ συνδυάζονται σε μια νέα πρόταση της μουσικής του Χατζηδάκι για τον κινηματογράφο και το θέατρο, που μοιάζει με σουίτα και συνδέει το κλασικό ρεπερτόριο της τζαζ με το λυρισμό και την ευαισθησία του μεγάλου συνθέτη.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα