Καϊζέν: Πως να σταματήσουμε να κάνουμε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας

Καϊζέν: Πως να σταματήσουμε να κάνουμε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας

Η δύναμη των ερωτήσεων για τη διαμόρφωση εμπειριών και συμπεριφοράς δεν περιορίζεται μόνο στις δυναμικές, παραγωγικές εφαρμογές. Άπειρες φορές άκουσα πελάτες μου να απευθύνουν στον εαυτό τους οδυνηρές και σκληρές ερωτήσεις. Θα έχει τύχει να συλλάβατε κι εσείς τον εαυτό σας να λέει κάτι τέτοιο:

  • Γιατί είμαι τόσο βλάκας;
  • Πώς είναι δυνατόν να είμαι τόσο ανόητος;
  • Γιατί όλοι οι άλλοι έχουν καλύτερη ζωή από μένα;

Αυτού του είδους οι ερωτήσεις έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν τον εγκέφαλο να ρίξει άπλετο κι ανελέητο φως πάνω στα μειονεκτήματα και τα λάθη μας – είτε είναι πραγματικά, είτε φανταστικά, είτε υπερβολικά. Οι ερωτήσεις αυτές πυροδοτούν μεν νοητική ενέργεια, ωστόσο δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αναμοχλεύουν τις αδυναμίες μας και να τονίζουν τις ατέλειές μας.

Διαβάστε επίσης: Καϊζέν: Μερικές μικρές ερωτήσεις με μεγάλη σημασία που αξίζει να κάνουμε στον εαυτό μας

Όταν ακούω πελάτες μου – ιδίως εκείνους που καταφανώς πάσχουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση – να πληγώνουν έτσι τον εαυτό τους, τους συστήνω να χρησιμοποιούν μιαν άλλη τεχνική του Καϊζέν: να καλούν τον τηλεφωνητή μου μια φορά την ημέρα και να μου λένε μια θετική σκέψη που έκαναν για τον εαυτό τους, ή μια θετική τους πράξη, όσο μικρή κι αν ήταν. Μέσα σ’ένα μήνα, οι περισσότεροι μου αναφέρουν ότι τα προβλήματα που τους οδήγησαν σε εμένα δεν τους φαίνονται πια τόσο τρομερά. Κι επιπλέον, αρχίζουν να βλέπουν την ψυχοθεραπεία με άλλο μάτι, σαν μια διαδρομή που απαιτεί κουράγιο και σθένος, κι όχι σαν μια αναγκαία διαδικασία που πρέπει να υποστούν για να ξεπεράσουν την αδυναμία ή τα μειονεκτήματά τους.

Χρήσιμη Συμβουλή Καϊζέν

Αν έχετε την τάση να επιπλήττετε τον εαυτό σας (π.χ., «Ποπό, γιατί είμαι τόσο παχιά;», αναρωτηθείτε: Ποιο είναι το ένα πράγμα που μου αρέσει στον εαυτό μου σήμερα;

Να επαναλαμβάνετε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας καθημερινά, γράφοντας την απάντησή σας σε ένα ημερολόγιο ή σε ένα φύλλο χαρτί που θα κρατάτε σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robert Maurer «Καϊζέν: Μικρά βήματα για τα σπουδαία πράγματα» από τις εκδόσεις Φυτράκη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα