Η καλοσύνη είναι ανίκητη όταν είναι ειλικρινής και από καρδιάς

Η καλοσύνη είναι ανίκητη όταν είναι ειλικρινής και από καρδιάς

Σήμερα, όχι αύριο, είναι η μέρα που μπορούμε να αρχίσουμε να είμαστε καλοί.

Ο πρώτος άνθρωπος που θα συναντήσετε σήμερα, γνωστός ή φίλος, ανεξαρτήτως πλαισίου, θετικού ή αρνητικού, είναι μια ευκαιρία για καλοσύνη. Μπορείτε να προσπαθήσετε να καταλάβετε τις καταβολές τους. Το ποιοι είναι, τι χρειάζονται, τι δυνάμεις ή παρορμήσεις τους επηρεάζουν. Και μπορείτε να τους φερθείτε καλά, και να βγείτε κι εσείς ωφελημένοι από αυτό.

Το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο άνθρωπο που θα συναντήσετε και για τον τρίτο. Δεν υπάρχει βέβαια εγγύηση ότι θα σας ανταποδώσουν τη χάρη, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας απασχολεί. Όπως πάντα, θα εστιάσουμε σε αυτό που ελέγχουμε: στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην ικανότητα να επιλέγουμε να ανταποκρινόμαστε με καλοσύνη.

Σκεφτείτε, επίσης, τι θα γινόταν αν, την επόμενη φορά που κάποιος σας φερόταν άσχημα, δεν συγκρατούσατε μόνο τον εαυτό σας από το να ανταποδώσετε, αλλά αντιδρούσατε με απόλυτη καλοσύνη;

Τι θα γινόταν αν καταφέρνατε «να αγαπήσετε τους εχθρούς σας, να κάνετε καλό σε εκείνους που σας μισούν»;

Τι είδους αντίκτυπο πιστεύετε πως θα είχε αυτό;

Διαβάστε επίσης: Η δύναμη του να λέμε “έναν καλό λόγο”, χωρίς λόγο

Η Αγία Γραφή λέει πως όταν μπορείς να κάνεις κάτι καλό και ευγενικό σε έναν άσπονδο εχθρό, είναι σαν «να στρώνεις αναμμένα κάρβουνα στο κεφάλι του». Η αναμενόμενη αντίδραση στο μίσος είναι περισσότερο μίσος.

Όταν κάποιος λέει κάτι δηκτικό ή κακεντρεχές σήμερα, περιμένει πως θα αντιδράσετε με τον ίδιο τρόπο, όχι με καλοσύνη. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, έρχονται σε αμηχανία. Είναι σαν σοκ στον οργανισμό τους, που κάνει και αυτούς και εσάς καλύτερους.

Στο μεγαλύτερο μέρος τους η αγένεια, η κακεντρέχεια και η σκληρότητα είναι μια μάσκα που κρύβει βαθιά εδραιωμένη αδυναμία.

Η καλοσύνη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εφικτή μόνο για ανθρώπους με μεγάλη δύναμη. Εσείς έχετε αυτή τη δύναμη. Αξιοποιήστε την.

«Η καλοσύνη είναι ανίκητη, αλλά μόνο όταν είναι ειλικρινής, όχι βεβιασμένη ή υποκριτική. Γιατί, τι μπορεί να κάνει ακόμα και ο πιο κακεντρεχής άνθρωπος, αν εσύ συνεχίζεις να του φέρεσαι με καλοσύνη και, με την πρώτη ευκαιρία, του επισημαίνεις ευγενικά πού κάνει λάθος, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να σε βλάψει;»

-Μάρκος Αυρήλιος, Τα Εις Εαυτόν, ΙΑ΄, 18.9.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Ryan Holiday & Stephen Hanselman «Άδραξε τον Χρόνο» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα