Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, πλήττουν όλες τις ηπείρους και μάλιστα, το 2018, οι ζημιές που προκάλεσαν, έφτασαν τα 84, 8 δις. δολάρια στις πληγείσες περιοχές.
Αυτά τα στοιχεία προέκυψαν από τη μελέτη που δημοσίευσε η βρετανική οργάνωση Christian Aid που προειδοποιεί ότι, θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα που προκαλεί η άνοδος της θερμοκρασίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα οδηγήσει σε πολύ περισσότερες και έντονες βροχοπτώσεις, σε μεγάλους καύσωνες, ενώ οι μικρότερες σοδιές και τα λιγοστά αποθέματα νερού, θα έχουν οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, τα 20 θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφτεί στην ιστορία, σημειώθηκαν τα τελευταία 22 χρόνια, ενώ το 2018 ήταν το τέταρτο πιο θερμό έτος.
Από τα χειρότερα ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και έγιναν μέσα στο 2018 ήταν:
1.Οι τυφώνες Florence και Michael που έπληξαν τις ΗΠΑ, την Καραϊβική, πολλές περιοχές της Κεντρικής Αμερικής και προκάλεσαν ζημιές πλέον των 32 δις. δολαρίων.
2.Οι τεράστιες και φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με ζημιές ύψους πάνω από 9 δις. δολάρια.
3.Στην Ιαπωνία, οι μεγάλες πλημμύρες, το καλοκαίρι του 2018 και ο ισχυρός τυφώνας Jebi, το φθινόπωρο, με ζημιές που έφτασαν τα 9,3 δις. δολάρια.
4.Η ξηρασία στη Ευρώπη, οι πλημμύρες στη βόρεια Ινδία, ο τυφώνας Mangkhut στις Φιλιππίνες και την Κίνα, που συνδέονται επίσης με την κλιματική αλλαγή, είχαν συνολικά, ζημιές πολλών δις. δολαρίων.
Στη μελέτη της Christian Aid επισημαίνεται ότι, οι πιο φτωχές και ευάλωτες κοινωνίες είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο από τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας.
Να σημειωθεί ότι, στη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή, περίπου 200 χώρες είχαν θέσει σαν στόχο να μειώσουν το ρυθμό ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, ωστόσο, οι στόχοι αυτοί φαίνεται να ολοκληρώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς.