Koirala: Η «Μητέρα Τερέζα» του Νεπάλ που έχει διασώσει πάνω από 18.000 κορίτσια από τα χέρια σωματεμπόρων

Koirala: Η «Μητέρα Τερέζα» του Νεπάλ που έχει διασώσει πάνω από 18.000 κορίτσια από τα χέρια σωματεμπόρων

Εμπνευσμένη από τη μητέρα Τερέζα, η Ανουράντα Κοϊράλα γνώριζε πάντα ότι στη ζωή, προοριζόταν για να υπηρετεί τους ανθρώπους. Έτσι, έγινε δασκάλα, εκπαιδεύοντας μικρά παιδιά στην Κατμαντού του Νεπάλ.

Μετά από δύο δεκαετίες, αποφάσισε να κάνει κάτι μεγαλύτερο: να προστατεύσει τις γυναίκες και τα κορίτσια από την κακομεταχείριση, την σωματεμπορία και την εκμετάλλευση.

Στους πρωινούς της περιπάτους περνώντας από το ναό Pashupatinath στην Κατμαντού, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Koirala συναντούσε τακτικά, γυναίκες που ζητιάνευαν στο δρόμο. Καθώς τις πλησίασε και άρχισε να συνομιλεί μαζί τους, οι γυναίκες αυτές της είπαν ότι είχαν πέσει θύματα βίας.

Η Koirala ήταν πολύ εξοικειωμένη με αυτό τον πόνο, καθώς είχε και η ίδια υποστεί ακραία σωματική κακοποίηση στα χέρια του πρώην συζύγου της.

“Καθημερινά, υπήρχαν πληγές στο σώμα μου και επίσης, είχα και τρεις αποβολές που νομίζω ότι ήταν από τον ξυλοδαρμό. Ήταν πολύ δύσκολο γιατί δεν ήξερα εκείνες τις μέρες πού να πάω, τι να πω και σε ποιον “, δήλωσε η Koirala.

Η απόφασή της να αλλάξει πορεία στη σταδιοδρομία της προκλήθηκε από την τραυματική προσωπική της εμπειρία.

Διαβάστε επίσης: Μαθήτριες από την Κίνα ανακάλυψαν βακτήρια που τρώνε το πλαστικό και το μετατρέπουν σε νερό

Έτσι, άρχισε να εκπαιδεύει τις γυναίκες σχετικά με τη βία που βασίζεται στο φύλο και την ενδυνάμωση των γυναικών. Προσφέρθηκε να τις βοηθήσει να στηρίξουν τον εαυτό τους αν σταματούσαν να ζητιανεύουν στους δρόμους.

Στην αρχή, μόλις οκτώ γυναίκες δέχτηκαν την προσφορά της. Τους έδωσε 1.000 ρουπίες στην καθεμία από τα πενιχρά κέρδη της για να ξεκινήσουν μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης. Δίνοντας καθημερινά, 2 ρουπίες από το κέρδος της η καθεμία, η Koirala συγκέντρωνε χρήματα για να υποστηρίξει και άλλες γυναίκες που χρειάζονταν βοήθεια.

Σύντομα, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, ιδρύοντας το μη κερδοσκοπικό Maiti Nepal το 1993, μέσω του οποίου έχει υπηρετήσει γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσε θύματα εκμετάλλευσης, τα τελευταία 26 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής και ακτιβιστικής της καριέρας, έχει επικεντρωθεί ειδικά στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και της διακίνησης σκλάβων του σεξ, μιας αχαλίνωτης βιομηχανίας που αναγκάζει νεαρά κορίτσια από μειονεκτούσες κοινότητες, να πωλούνται πέρα από τα σύνορα Ινδίας-Νεπάλ.

Το Μαϊτί Νεπάλ, το οποίο εξυπηρετεί τώρα πάνω από 1.000 παιδιά, περιλαμβάνει τρία σπίτια πρόληψης όπου εκπαιδεύονται κορίτσια που κινδυνεύουν από τους σωματέμπορους. Η οργάνωση διοικεί επίσης 11 σπίτια διαμετακόμισης που λειτουργούν ως άμεσα καταφύγια για διασωθέντα κορίτσια, δύο νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν γυναίκες και παιδιά που έχουν προσβληθεί από HIV / AIDS και ένα επίσημο σχολείο.

Σήμερα, η Κοϊράλα είναι 70 ετών και έχε χαρακτηριστεί ως «μητέρα Τερέζα» του Νεπάλ, συνεχίζοντας την καταπολέμηση της σεξουαλικής διακίνησης μέσω της οργάνωσής της, η οποία φιλοξενεί μια σειρά πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένων εκστρατειών ευαισθητοποίησης, γυναικεία προγράμματα ενδυνάμωσης κ.λ.π.

Το Maiti Nepal, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, διενεργεί τακτικά επιχειρήσεις διάσωσης και περιπολεί 26 σημεία στα σύνορα Ινδίας-Νεπάλ, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εμπορία ανθρώπων. Η οργάνωση έχε σώσει πάνω από 18.000 κορίτσια από την ίδρυσή της.

“Όταν βλέπω τον πόνο τους – τον ψυχικό αλλά και τον σωματικό – είναι τόσο επώδυνο που δεν μπορώ να το αγνοήσω. Αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίζω για να σταματήσει αυτό το έγκλημα », είπε η Koirala.

Η Koirala έχει αναγνωριστεί ευρέως για το έργο της και έχει βραβευτεί με πολλά τοπικά και διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Padma Shri, τέταρτου υψηλότερου πολιτικού βραβείου της Ινδίας.

“Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν η κόρη σας ήταν εκεί. Και αν η κόρη σας ήταν εκεί, τι θα κάνατε; Δεν θα αγωνιζόσασταν; Έτσι πρέπει να ενώσουμε όλοι τα χέρια. Πρέπει να βλέπουμε κάθε παιδί σαν την κόρη μας “, είπε.

«Θέλω μια κοινωνία ελεύθερη από την εμπορία ανθρώπων», πρόσθεσε. “Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί μια μέρα.”

Το είδαμε στο globalcitizen

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα