O κομήτης Άτλας πλησιάζει τη Γη και θα είναι ορατός και από την Ελλάδα

O κομήτης Άτλας πλησιάζει τη Γη και θα είναι ορατός και από την Ελλάδα

Ένα εντυπωσιακό θέαμα θα δουν στον ουρανό οι κάτοικοι του βορείου ημισφαιρίου, στο οποίο βρίσκεται και η χώρα μας.

Ο κομήτης Άτλας C/2019 Y4, που πλησιάζει τη Γη μας, όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ, θα γίνει ορατός και μάλιστα με γυμνό μάτι και από τη χώρα μας. Ο κομήτης έχει πρασινωπό χρώμα και ήδη παρατηρείται από πολλά ερασιτεχνικά και επαγγελματικά τηλεσκόπια, καθώς διασχίζει τον ουρανό, πλησιάζοντας. Θα βρεθεί στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη στις 23 Μαΐου και στην κοντινότερη από τον Ήλιο στις 31 Μαΐου.

Ο Άτλας που ανακαλύφθηκε από αστρονόμους τον Δεκέμβριο του 2019, στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Μάουνα Λόα της Χαβάης, έχει περίοδο περιφοράς γύρω από τον Ήλιο 4.500 χρόνια ενώ στο περιήλιο – που είναι η πλησιέστερη απόσταση από τον Ήλιο – φτάνει σε απόσταση 37,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, σύμφωνα με δημοσίευση στο ηλεκτρονικό περιοδικό Κοsμος του ΕΑΑ.

Η τροχιά του κομήτη μοιάζει πολύ με εκείνη του Great Comet 1844 ή C/1844 Y1, ενός πολύ φωτεινού κομήτη που είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά το 1844, στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, κάτι που δεν αποκλείει την πιθανότητα, οι δύο κομήτες να είναι μέρη του ίδιου κομήτη που διασπάστηκε πριν από 5.000 χρόνια.

Η λαμπρότητα του Άτλαντα αυξάνεται σιγά σιγά καθώς πλησιάζει στον Ήλιο, η δε κόμη του μεγαλώνει και φαίνεται πρασινωπή. Προς το τέλος του Μαΐου, όταν θα βρίσκεται πολύ κοντά στο περήλιο και εσωτερικά της τροχιάς του Ερμή, η λαμπρότητά του θα φτάσει εκείνη της Αφροδίτης. Από το τέλος Απριλίου, όμως, θα μπορούμε να τον παρατηρήσουμε και με γυμνό μάτι. Οι καλύτερες στιγμές γι’αυτό, είναι λίγες ώρες μετά τη δύση του Ήλιου.

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ 2-5 Απριλίου, οι αστρονόμοι παρατήρησαν μείωση της σκόνης από την ουρά του καθώς και μείωση της λαμπρότητάς του, συμπεραίνοντας ότι ο Άτλας έχει μάλλον διασπαστεί.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα