Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει μείωση εκπομπών άνθρακα στην Κίνα

Ο κορωναϊός έχει προκαλέσει μείωση εκπομπών άνθρακα στην Κίνα

Τα μέτρα που έλαβε η Κίνα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού έχουν προκαλέσει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα, σύμφωνα με την Carbon Brief.

Οι προσπάθειες περιορισμού του κορονοϊού, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.200 ανθρώπους και έχει μολύνει περίπου 80.000 άλλους, έχουν συμπεριλάβει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και κλείσιμο εργοστασίων ενώ είχαν και σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η καταναλωτική ζήτηση για προϊόντα.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά περίπου 25% από τότε που άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα, οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου έχουν μειωθεί κατά 36% και η χρήση άνθρακα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Η μείωση των εκπομπών αερίων δείχνει πώς οι σύγχρονες οικονομίες τείνουν να επιβραδύνουν την παραγωγή τους – και τις συνοδευτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους – μόνο όταν συντρέχουν πολύ σημαντικοί λόγοι εξαιτίας των οποίων δεν μπορούν να πράξουν διαφορετικά.

Διαβάστε επίσης: Ο κοροναϊός Covid-19 – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε

Οι χώρες του πλανήτη μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι εδώ και δεκαετίες, οι εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη που οδηγεί στην αλλαγή του κλίματος αλλά μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν σοβαρά την απειλή, αναβαθμίζοντας την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας.

Η Κίνα είναι ο κορυφαίος παραγωγός εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, έχοντας ξεπεράσει και τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2005.

Οι οικονομικές διαταραχές που προκαλούνται από τον κορονοϊό θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην κινεζική κυβέρνηση να προβληματιστεί για τη δομή της οικονομίας της και να κάνει κάποιες μόνιμες προσαρμογές προκειμένου να γίνει πιο βιώσιμη.

Ο Παγκόσμιος Στόχος 13 των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις χώρες να αποσυρθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και ενώ η Κίνα εγκαθιστά ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, παράλληλα, σημειώνει ρεκόρ στη χρήση άνθρακα.

Έτσι, ενώ οι εκπομπές είναι προσωρινά μειωμένες, πιθανότατα θα αυξηθούν κατά τους επόμενους μήνες.

Το είδαμε στο Global Citizen 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα