Κορονοϊός: Όσο εξαπλώνεται, τόσο μειώνονται οι καταγραφές άλλων νοσημάτων

Κορονοϊός: Όσο εξαπλώνεται, τόσο μειώνονται οι καταγραφές άλλων νοσημάτων

Πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε για τον νέο Κορονοϊό Sars CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Οι επιστήμονες αναζητούν διαρκώς απαντήσεις για τον τρόπο που μεταδίδεται, που αναπαράγεται και εν τέλει για την αγωγή ή το εμβόλιο που θα το σταματήσει. Εκτός των δυσάρεστων μυστηρίων όμως, υπάρχει άλλο ένα το οποίο έχει τραβήξει την προσοχή της ιατρικής κοινότητας σε όλο τον κόσμο.

Πριν λίγες μέρες είδαμε ότι τα ποσοστά εμφραγμάτων παρουσιάζουν μείωση έως και κατά 80% στις περιοχές που υπάρχει μεγάλη διάδοση της νόσου. Μείωση όμως παρατηρείται και σε άλλα νοσήματα και όχι μόνο στα εμφράγματα. Οι επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο και προσπαθούν αν δώσουν κάποιες εξηγήσεις. Κάποιες σχετίζονται με τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κάποιες με τη μείωση του άγχους λόγω της καραντίνας και οι πιο δυσοίωνες με το ενδεχόμενο οι ασθενείς να μην επισκέπτονται τα νοσοκομεία διότι φοβούνται μήπως μολυνθούν από τον ιο.

Σε άρθρο του Γιώργου Σακά στο News247.gr, o κ Σωτήρης Τσιόδρας φαίνεται να τοποθετείται και εκείνος στο ζήτημα. Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι πολλά νοσήματα “δεν προχωράνε” λόγω κορονοϊού. Το φαινόμενο μελετάται και διεθνώς, χωρίς να υπάρχει επαρκής εξήγηση.

«Υπάρχουν πάρα πολλές εικασίες ότι κάποια από τα νοσήματα δεν προχωράνε ή δε βλέπουμε τους αριθμούς που βλέπαμε πριν την επιδημία».

Αυξάνονται οι αναφορές από τα νοσοκομεία του εξωτερικού που διαπιστώνουν πως η συχνότητα αντιμετώπισης άλλων κλασσικών νοσημάτων έχει υποχωρήσει καθώς εξελίσσεται η επιδημία.

Σε σχετικό ερώτημα ο κ . Τσιόδρας απαντά ότι

«Αυτό που έχω δει και μου κάνει εντύπωση επιστημονικά και το έχω συζητήσει και με συναδέλφους είναι ότι κάποια από τα νοσήματα συνεχίζουν την πορεία τους, ανεξάρτητα από τον ιό και κάποια λες και έχουνε μπει σε ένα, κατά κάποιο τρόπο, σε ένα pause (παύση), που λέμε, σε μία στάθμευση. Μάλιστα είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση και συζήτηση με φίλους καρδιολόγους, οι οποίοι μου είπαν ότι δεν βλέπουμε τον αριθμό των εμφραγμάτων που βλέπαμε πριν την επιδημία του κορονοϊού».

Συμπληρώνει ακόμη ότι «Είδα τι γίνεται και στο εξωτερικό και είδα επίσης παρόμοια εικόνα. Δεν ξέρουμε ακριβώς το λόγο για τον οποίο έχει γίνει αυτό. Υπάρχουν πάρα πολλές εικασίες ότι κάποια από τα νοσήματα δεν προχωράνε ή δε βλέπουμε τους αριθμούς που βλέπαμε πριν την επιδημία».

Πάντως ο καθηγητής εκτιμά ότι η παύση αυτή δεν αποδίδεται τόσο στο ότι οι πολίτες δεν αναζητούν βοήθεια, αλλά στο ότι «για κάποιο λόγο έχει πέσει η συχνότητά τους στον πληθυσμό. Δε μπορούμε να το εξηγήσουμε σαφώς επιστημονικά αυτή τη στιγμή, φυσικά έχει τον κίνδυνο του rebound (επαναφοράς) όταν τελειώσει η επιδημία, αλλά δεν φαίνεται να ισχύει η εκτίμηση ότι δεν έρχονται στα νοσοκομεία από φόβο».

Ο κ. Τσιόδρας σημειώνει ακόμη ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει τα δεδομένα για όλες τις ασθένειες, γιατί υπάρχουν ασθένειες, όπως τα κακοήθη νοσήματα, που συνεχίζονται και υπάρχουν ειδικές οδηγίες οι οποίες θα βγουν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και για άλλα νοσήματα, για τα οποία πρέπει να συνεχιστεί η φροντίδα των ασθενών.

«Είναι πολύ σημαντικά ερωτήματα, τα παρακολουθούμε, ξέρουμε για αυτά, βλέπουμε και με απορία και με έκπληξη κάποια πράγματα που δεν τα περιμέναμε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο σε αυτή την επιδημία. Όπως του να μη δούμε κάποια κατηγορία νόσων να εξελίσσεται με τους ρυθμούς που περιμέναμε ή άλλες να εξελίσσονται σταθερά και να χρειάζονται την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται ούτως ή άλλως. Και το ένα είναι σημαντικό και το άλλο. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αναφέρει» ο κ. Τσιόδρας.

Παρόλα αυτά, ο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), ερμηνεύει το γεγονός διαφορετικά.

Σε μία μελέτη συμπλήρωσης ερωτηματολογίων από 426 επαγγελματίες υγείας, που αντιμετωπίζουν ασθενείς με ΑΕΕ σε 55 χώρες, καταγράφηκε ότι μόνο το 20% των συμμετεχόντων δήλωσε πως οι ασθενείς με ΑΕΕ αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο, τόσο στην οξεία φάση όσο και στη φάση της αποκατάστασης στα νοσηλευτικά ιδρύματά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Επίσης, καταγράφηκε ότι η έλλειψη βέλτιστης θεραπευτικής αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου και μικρότερες πιθανότητες καλής λειτουργικής έκβασης των ασθενών με ΑΕΕ.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, όπως αναφέρει ο καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ, γγ της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων και μέλος του Διοικητικό Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΑΕΕ, Γεώργιος Τσιβγούλης, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι η επίπτωση των ΑΕΕ έχει ελαττωθεί μετά την έναρξη της πανδημίας του COVID-19, αλλά σε πολλές χώρες λιγότεροι ασθενείς με πιθανά συμπτώματα εκδήλωσης ΑΕΕ προσέρχονται στα νοσοκομεία. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικά αίτια, όπως ο φόβος να μολυνθούν από τον ιό κατά την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο και η υποκειμενική θεώρησή τους ότι το ιατρικό προσωπικό δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με ΑΕΕ λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεών του που σχετίζονται με την αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19.

Δεν είναι λοιπόν ακόμα ξεκάθαρο τι συμβαίνει αλλά ελπίζουμε όλοι να έχουμε να κάνουμε με ένα ευχάριστο μυστήριο για αλλαγή!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα