Ο άνθρωπος έχει συμβάλλει στην εξαφάνιση περισσότερο του 1% των ζωικών ειδών της γης, από το 1900. Αν ο ρυθμός της εξαφάνισης συνεχιστεί έτσι, τότε 4.062 είδη θηλαστικών θα έχουν εκλείψει σε 30 χρόνια, με μοναδικό επιζήσαντα το 4.063 είδος, τον άνθρωπο.
Στη δεκαετία του 1970 αρκετές κυβερνήσεις και διάφοροι ιδιωτικοί οργανισμοί προσπάθησαν ανεπιτυχώς να σταματήσουν το κακό.
Το 1973, η Συνέλευση της Διεθνούς Οργάνωσης Χλωρίδας και Πανίδας δημοσίευσε τα 216 είδη, που θεωρείται ότι διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.
Στον κατάλογο υπάρχει και ο φαλακρός αετός, το σύμβολο της Αμερικής, καθώς και η τίγρη και ο ελέφαντας.
Μια έρευνα αποκάλυψε, το 1975, ότι γύρω στις 15.000 από αυτά τα είδη ζώων σφαγιάζονται κάθε χρόνο.
Το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ συμφώνησε να προστατεύσει μονάχα 159 από αυτά τα είδη, θεωρώντας, απ’ ό,τι φαίνεται, τα υπόλοιπα 57 λιγότερο επιθυμητά.
Τελευταία, παρατηρείται κινητοποίηση της κοινής γνώμης για να σωθούν τουλάχιστον τα επιθυμητά είδη.
Η κίνηση για τη σωτηρία των φαλαινών έχει ογκωθεί πρόσφατα, σε απάντηση στο ιδιαίτερα αγαπητό κυνήγι των θαλάσσιων αυτών κητών.
Οι φάλαινες εκτιμούνται ιδιαίτερα για το λάδι και το κρέας τους, ειδικά στην Ιαπωνία, όπου το φιλέτο τους θεωρείται λιχουδιά.
Πέντε είδη φαλαινών κινδυνεύουν με αφανισμό, και η συνέχιση του κυνηγιού τους στον ίδιο ρυθμό θα τα εξολοθρεύσει.
Το 1972, ο ΟΗΕ με ψήφισμά του ζητούσε τη δεκαετή αναστολή της εμπορικής φαλαινοθηρίας. Η Ιαπωνία και η Ρωσία απάντησαν ότι θα έθεταν τα δικά τους επιτρεπόμενα όρια. Θα πρέπει, όμως, να δοθεί εξαιρετική προσοχή γιατί οι πληθυσμοί των φαλαινών αναπληρώνονται πολύ αργά, αφού μια ενήλικη θηλυκιά γεννά συνήθως ένα μωρό κάθε δεύτερο χρόνο.
Αλλά αν κάποια δικαιολογία υπάρχει για το κυνήγι που γίνεται για εμπορικού σκοπούς, το κυνήγι σπάνιων θηραμάτων για σπορ είναι απαράδεκτο, αν και οι περισσότεροι ειδικοί στα άγρια ζώα λένε ότι οι κυνηγοί που το κάνουν για διασκέδαση αποτελούν μικρότερη απειλή από τους λαθροκυνηγούς που αναζητούν ελεφαντόδοντο και δέρματα.
Μέσα σε μια περίοδο έξι μηνών, στην Κένυα, οι λαθροκυνηγοί σκότωσαν εκατοντάδες ελέφαντες, ρινόκερους και λεοπαρδάλεις.
Η Κένυα θα πρέπει να πατάξει τη λαθροθηρία που απειλεί έναν από τους σημαντικότερους πόρους της: τον τουρισμό, ο οποίος στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην άγρια πανίδα της.
Οι ΗΠΑ, εξάλλου, πέρασαν νομοσχέδιο για είδη που κινδυνεύουν, ήδη από το 1973.
Η μεγαλύτερη απειλή, όμως, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη νομοθεσία: η αστική επέκταση είναι αδυσώπητη• το τροπικό φυσικό περιβάλλον διαβρώνεται μ’ έναν ανηλεή ρυθμό• η μόλυνση του περιβάλλοντος όλο και μεγαλώνει• το DDT, που απαγορεύτηκε από το 1972, ανιχνεύεται ακόμα στα σώματα των αποδημητικών ωδικών πτηνών, και η όξινη βροχή συνεχίζει να εξαφανίζει τη ζωή από τις λίμνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρώπη.
Λέγεται ότι το λιοντάρι είναι ο βασιλιάς των ζώων και ο άνθρωπος μοιάζει θλιβερός διεκδικητής αυτού του θρόνου.
(Από δημοσίευση εφημερίδας του 1976)