Πως να ξεχωρίσουμε τον πραγματικό δάσκαλο

Πως να ξεχωρίσουμε τον πραγματικό δάσκαλο

Υπάρχουν αληθινοί Δάσκαλοι και σχολές όπως και ψεύτικοι.

Οι πραγματικοί Δάσκαλοι διακρίνονται σε διάφορα επίπεδα: σ’αυτούς που έχουν μερική δύναμη και μάθηση και σ’εκείνους, τους ελάχιστους πλέον, που διαθέτουν απόλυτη γνώση και αξίζει να αποκαλούνται τέλειοι Δάσκαλοι, Γκουρού και Άβαταρ.

Οι αληθινές διδαχές είναι αυτές που σε απελευθερώνουν και σε βοηθούν να αναπτυχθείς μέσα από την αληθινή αγάπη.

Αντιθέτως, οι μη αληθινές σχολές και δάσκαλοι, χαρακτηρίζονται για τς ψευδείς ή ελλιπείς τους γνώσεις και διδασκαλίες που αργά ή γρήγορα θα σε υποδουλώσουν.

Οι ψευτοδιδάσκαλοι είναι δυστυχώς άφθονοι, εγκλωβισμένοι στο εγώ τους και με μόνο τους ενδιαφέρον να κερδίσουν θαυμασμό και λατρεία.

Σε αναλαμβάνουν εύκολα σαν μαθητευόμενο και είναι πρόθυμοι να σου δείξουν μυστήρια. Ωστόσο, σου αρπάζουν την ελευθερία, το νου και την καρδιά σου.

Είναι επιζήμιοι, γι’ αυτό μείνε μακριά τους.

Το κίνητρό τους είναι η συλλογή τιμών και μαθητών, τους οποίους δε θεωρούν παρά απλά αντικείμενα, όργανα στο παιχνίδι της δύναμης και όχι άτομα ικανά να σκέφτονται και να αισθάνονται αυτόνομα. Αναπτύσσουν με τους οπαδούς τους μία σαδομαζοχιστική σχέση.

Ο Ιησούς τους ονόμασε τυφλούς που οδηγούν τυφλούς, με μοναδικό προορισμό να πέσουν στα βάθη της κολάσεως που είνα η αιώνια άγνοια, ο απόλυτος διαχωρισμός από το Θεό.

Μπορείς εύκολα να διακρίνεις κάποιον από αυτούς αφού είναι φανερό πως περισσότερο επιθυμούν να δέχονται τη λατρεία των άλλων παρά να βοηθήσουν οι ίδιοι την ανθρωπότητα.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που αληθινοί δάσκαλοι με μερική δύναμη και μάθηση, μπορεί να εκληφθούν ως μη αληθινοί. Εξαρτάται επομένως από εσένα να είσαι σε ετοιμότητα, να παρατηρείς, να κρίνεις, να διαισθάνεσαι και να αποφασίζεις πότε μπορεί ένας δάσκαλος να σε βοηθήσει και πότε όχι.

Αν πέσεις θύμα ενός μη αληθινού δασκάλου αυτό είναι αποκλειστικά δική σου ευθύνη και φανερώνει πως η αναζήτησή σου ήταν γεμάτη εγωισμό.

Φανερώνει επίσης πως στην πραγματικότητα δεν επεδίωκες να απελευθερωθείς, αλλά μάλλον να βρεις κάποιον να φροντίζει εσένα και τα θέματά σου, αρνούμενος να σκέφτεσαι και να αποφασίζεις ο ίδιος για τον εαυτό σου.

Χρειάζεται εδώ να επισημάνουμε, ότι δεν μπορείς να αξιολογήσεις εάν ένας δάσκαλος είναι ειλικρινής ή όχι από τον τρόπο που ενεργεί.

Συνειδητοποιημένα όντα μπορεί να φέρονται τελείως αλλόκοτα και όχι πάντα κατά «κοινωνικά σωστό και ευγενικό» τρόπο, δεδομένου ότι έχουν υπερβεί τα κοινωνικά πρέπει.

Οι αληθινοί δάσκαλοι καλλιεργούν καρπούς αγάπης στους μαθητές τους, ενώ οι ψεύτικοι φέρουν μόνο φρούτα που φαίνονται όμορφα εξωτερικά μα στο εσωτερικό τους είναι σάπια.

Να είσαι βέβαιος πως εάν ειλικρινά ψάχνεις ένα σωστό πνευματικό οδηγητή, εάν το ζητήσεις από το Θεό, θα συναντήσεις αναμφίβολα τον πιο κατάλληλο ή θα σε βρει εκείνος. Ο καθένας βρίσκει τον καθοδηγητή που του αξίζει και που χρειάζεται για την ανάπτυξή του τη συγκεκριμένη στιγμή.

Πολλοί επιθυμούν να έχουν τον καλύτερο απ’ όλους τους δασκάλους, γυρεύουν τον πιο άγιο κα τον πιο σοφό, αλλά ακόμα κι αν τυχαία τον ανταμώσουν δεν είναι ικανοί να τον αναγνωρίσουν, διότι δεν είναι έτοιμοι να μαθητεύσουν πλάι του.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κάρλος Ντε Λεόν Ντε Βιτ «Τόλμησε να είσαι Ελεύθερος» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα