Οι ξηροί καρποί στην αρχαία Ελλάδα – Συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας βούτυρο από ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί στην αρχαία Ελλάδα – Συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας βούτυρο από ξηρούς καρπούς

Οι άνθρωποι στην αρχαία Ελλάδα κατανάλωναν σε μεγάλες ποσότητες πολλούς από τους ξηρούς καρπούς και σπόρους που τρώμε και σήμερα, όπως αμύγδαλα, κάστανα, φιστίκια, φιστίκια Αιγίνης, καρύδια και σουσάμι.

Οι αρχαίοι έτρωγαν τους ξηρούς καρπούς για κολατσιό και τους προσέθεταν σε πολλά φαγητά. Πίστευαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών ενισχύει την προσωπική σοφία και τη συνολική υγεία.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν το σουσάμι για να φτιάξουν την πρώτη μπάρα ενέργειας στον κόσμο, το δημοφιλές παστέλι, το οποίο θεωρούσαν τροφή για πολεμιστές. Το έφτιαχναν αναμειγνύοντας σουσάμι και μέλι, δημιουργούσαν μια λεπτή στρώση και το έψηναν μέχρι να σκληρύνει.

Ήταν ένα εύκολο σνακ, που μπορούσαν να έχουν μαζί τους οι στρατιώτες, για να το φάνε όταν στρατοπέδευαν ή όταν ταξίδευαν.

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι το παστέλι έδινε δύναμη στους πολεμιστές και τους προσέφερε απόλαυση, και έτσι τους βοηθούσε να μάχονται πιο σκληρά και για περισσότερο χρόνο.

Τα καρύδια είναι ένα από τα πιο ελληνικά υλικά, αφού η πρώτη καλλιέργειά τους αποδίδεται στους αρχαίους Έλληνες.

Οι Έλληνες τα αποκαλούσαν «βασιλικούς ξηρούς καρπούς» και πίστευαν ότι ο Δίας, ο πατέρας των Ολύμπιων Θεών, όταν κατέβαινε στη Γη, έτρωγε καρύδια για να αποκτήσει περισσότερη δύναμη και σοφία.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι τα καρύδια έχουν αφροδισιακές και θεραπευτικές ιδιότητες και ότι αν αναμειχθούν με σύκα και με ένα ζυμάρι από νερό και αλεύρι, μπορούν να δράσουν ως αντίδοτο για ισχυρά δηλητήρια.

Φτιάξτε μόνοι σας βούτυρο από ξηρούς καρπούς σε 5 λεπτά

Επιλέξτε όποιον ξηρό καρπό θέλετε για το βούτυρό σας: φιστίκια, κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια.

Αν θέλετε, καβουρδίστε τους για 30 δευτερόλεπτα σε ένα καυτό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Αυτό βοηθά τους ξηρούς καρπούς να βγάλουν τα έλαιά τους.

Βάλτε τους ξηρούς καρπούς σε ένα πολυκόφτη τροφίμων και αλέστε τους στη μεγάλη ταχύτητα. Όταν το μείγμα αρχίσει να σχηματίζει μια μπάλα, προσθέστε σταδιακά 1-2 κουταλιές εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (ή λάδι από τον ξηρό καρπό που χρησιμοποιείτε) και (αν θέλετε) αλάτι.

Συνεχίστε το άλεσμα, μέχρι να μείνετε ικανοποιημένοι από την υφή του μείγματος.

Φυλάξτε το βούτυρο σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο, για να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής του, αφού δεν περιέχει συντηρητικά.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Μαρία Λόη & Σάρα Τόλαντ «Η Ελληνική Δίαιτα» από τις εκδόσεις Πεδίο

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα