Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι υπήρξε Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Ήταν η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.
Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.
Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα.
Ακόμα και σήμερα, παρόλο που έχουν περάσει πάνω από 70 χρόνια από τη δολοφονία του (30 Ιανουαρίου 1948) από ένα φανατικό ινδουιστή, θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους πνευματικούς ηγέτες παγκοσμίως, καθώς η διδασκαλία αλλά και το έργο του αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας.
Με αφορμή της 147ης επετείου της ημέρας γέννησής του (2 Οκτωβρίου 1869), ας θυμηθούμε μερικά αποφθευγματα από τη διδασκαλία του :
Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο
Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς.
Κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς τη συγκατάθεσή μου.
Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη.
Ζήσε σαν να επρόκειτο να πεθάνεις αύριο. Μάθε σαν να πρόκειται να ζήσεις για πάντα!
Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» είναι ότι θα καταλήξει να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό.
Ο ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να είναι ελεύθερος και στο κλουβί της φυλακής του.