Μειώθηκε κατά 60% ο πληθυσμός των άγριων ζώων μέσα σε 40 χρόνια

Μειώθηκε κατά 60% ο πληθυσμός των άγριων ζώων μέσα σε 40 χρόνια

Aνησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η WWF στην ετήσια έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε με τη συνεργασία της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και στηρίζεται στην παρακολούθηση 16.700 πληθυσμών και 4.000 ειδών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο πληθυσμός των άγριων ζώων στον πλανήτη μας, μειώθηκε κατά 60% μέσα σε 40 μόνο χρόνια.

Πιο αναλυτικά, ο πληθυσμός των θηλαστικών, ερπετών, πτηνών, αμφίβιων και ψαριών, μειώθηκε κατά 60% μέσα στο διάστημα 1970 – 2014.

Με αφορμή τη δημοσίευση αυτών των στοιχείων, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, στην έκθεσή του «Living Planet» τόνισε ότι, οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να σωθεί η φύση και το περιβάλλον δεν αρκούν και είναι πλέον απόλυτα αναγκαία, μια προσέγγιση του προβλήματος κατά το πρότυπο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, αν θέλουμε να επιβιώσει ο πλανήτης και εμείς μαζί του.

Τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζουν οι περιοχές της Καραϊβικής και Λατινικής Αμερικής, όπου σε διάστημα 44 ετών έχει εξαφανιστεί το 89% του πληθυσμού των άγριων ζώων.

Στην καλύτερη κατάσταση βρίσκονται η Βόρεια Αμερική και η Γροιλανδία με απώλεια της άγριας ζωής κατά 23% ενώ η Ευρώπη, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή καταγράφουν απώλεια σε ποσοστό 31%.

Οι λόγοι γι’ αυτή τη δραματική μείωση του πληθυσμού των άγριων ζώων δεν είναι άγνωστοι:

Απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος, εξορύξεις, αστικοποίηση, εκτεταμένη γεωργία, αποψίλωση των δασών και μόλυνση του εδάφους είναι οι κυριότεροι λόγοι στους οποίους οφείλεται η μείωση αυτή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, μόνο το 25% των εδαφών έχει γλυτώσει από το χέρι του ανθρώπου ενώ το 2050 υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό θα έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10%.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και την υπεραλιεία, τη μόλυνση, τη λαθροθηρία, τις ασθένεις και την κλιματική απορρύθμιση, τότε, θα βρεθούμε πολύ σύντομα μπροστά στα αποτελέσματα της ανευθυνότητάς μας.

Το στέλεχος της WWF, Τάνια Στιλ, δήλωσε : «Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Η κατάρρευση του παγκόσμιου πληθυσμού της άγριας πανίδας είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η φύση πεθαίνει. Όμως αντί να βάλουμε τον πλανήτη σε μηχανική υποστήριξη, του βάζουμε ένα τσιρότο».

Παρά τα σοκαριστικά στοιχεία της WWF, ο διευθυντής επιστημών στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, καθηγητής Κεν Νόρις δήλωσε:«Δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα. Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα νέο μονοπάτι για να προχωρήσουμε, το οποίο θα μας επιτρέψει να συγκατοικήσουμε με βιώσιμο τρόπο με την άγρια φύση, από την οποία εξαρτόμαστε».

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα