Μελέτη: Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο νερό έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους

Μελέτη: Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο νερό έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους

Εάν είστε από τους τυχερούς εκείνους ανθρώπους που ζουν κοντά σε παραλία, μπορεί να το θεωρείτε δεδομένο και να μην σας προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση. Αν όμως φύγετε για λίγο από το μέρος σας, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι, κάτι θα σας λείπει και ίσως νιώθετε μεγαλύτερη ένταση!

Τι είναι αυτό που συμβαίνει;

Τα κύματα που χτυπούν πάνω στα βράχια και πάνω στην άμμο ασκούν μια παράξενη και χαλαρωτική επίδραση στους ανθρώπους, που τους βοηθά να αισθάνονται λιγότερο άγχος.

Εκτός από την απλή κοινή γνώση, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Health & Place έχει αποδείξει ότι, ακόμα κι αν ζείτε σε μια ταπεινή αστική περιοχή αλλά βρίσκεστε κοντά στην ακρογιαλιά, αυτό, βελτιώνει κατά πολύ, την ψυχική σας υγεία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Canterbury της Νέας Ζηλανδίας και από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που πραγματοποίησαν τη μελέτη, επικεντρώθηκαν στο εάν το νερό ή οι μπλε χώροι έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία των κατοίκων των πόλεων και αν μειώνουν πραγματικά τα επίπεδα άγχους.

Στη μελέτη, τα υδάτινα σώματα όπως οι θάλασσες και οι ωκεανοί ονομάστηκαν μπλε περιοχές. Τα πάρκα και τα δάση αναφέρθηκαν ως χώροι πρασίνου. Η μελέτη διεξήχθη στο Wellington, πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας με πληθυσμό περίπου μισού εκατομμυρίου. Η πόλη βρίσκεται επίσης σε ιδανική τοποθεσία, ακριβώς δίπλα στη Θάλασσα του Τάσμαν και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Διαβάστε επίσης: 10 χρήσιμα αποφθέγματα που μας βοηθούν να μειώσουμε το στρες και το άγχος της ημέρας

Όλες οι γεωγραφικές λεπτομέρειες της περιοχής που μπορούν να δουν οι άνθρωποι λήφθηκαν υπόψη. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης και μια έρευνα που διεξήχθη το 2011-2012 σχετικά με τη ζωή των ανθρώπων που ζουν στο Wellington και στη συνέχεια, πρόσθεσαν την νέα έρευνα και τις γεωγραφικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον Amber L. Pearson, μέλος της ομάδας που διεξήγαγε τη μελέτη, εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται σε μπλε περιοχές για μεγάλες περιόδους, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, κάτι που δεν λειτουργεί εάν η περιοχή είναι πράσινη και αυτό ίσχυε, μεταξύ ανθρώπων όλων των ηλικιών, φύλων και τάξεων.

Φυσικά, αυτό δεν αναφέρεται σε όλες τις περιοχές πρασίνου. Αν μια πράσινη περιοχή είναι παρθένα και δεν έχει επηρεαστεί καθ ‘οιονδήποτε τρόπο από τον ανθρώπινο παράγοντα, θα μπορούσε να έχει τα ίδια αποτελέσματα με μια μπλε περιοχή.

Ο Pearson υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η μπλε περιοχή είναι εκατό τοις εκατό φυσική χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Η πράσινη περιοχή, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει χώρους που δημιουργούνται και ελέγχονται από ανθρώπους όπως πάρκα και παιδικές χαρές.

Με την πάροδο του χρόνου, οι ερευνητές στοχεύουν να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση αυτής της υπόθεσης κάνοντας την ίδια μελέτη σε άλλες πόλεις και σε διαφορετικά υδάτινα σώματα. Με την καλύτερη κατανόηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, σκοπεύουν να βελτιώσουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και να εξασφαλίσουν καλύτερη ζωή για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα