Οι μέλισσες αποκαλύπτουν τα “μυστικά” του ανθρώπινου εγκέφαλου

Εντυπωσιακά είναι τα συμπεράσματα που εξήχθησαν, από μελέτη που έγινε πάνω σε μέλισσες, σύμφωνα με τα οποία, μια αποικία μελισσών υπακούει στους ίδιους νόμους με τον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν πρόκειται για τη λήψη αποφάσεων.

Φαίνεται επίσης ότι, ένα μελίσσι είναι ένας ολοκληρωμένος οργανισμός που αποτελείται από ανεπτυγμένες μονάδες και μέσω της αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, παράγεται μια συλλογική αντίδραση, σύμφωνα με τον Δρ Αντρέα Τζιοβάννι Ρέινα ερευνητή στο Τμήμα Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι, ο τρόπος που οι μέλισσες αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν μεταξύ τους και κατόπιν λαμβάνουν τις αποφάσεις τους είναι ανάλογος με εκείνον που κάποιοι νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με το νόμο του Perion, ο εγκέφαλός μας παίρνει πιο γρήγορα μια απόφαση, όταν έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο επιλογές υψηλής ποιότητας ενώ αποφασίζει πιο αργά, αν οι επιλογές αυτές είναι χαμηλότερης ποιότητας.

Σε σχέση με το πού θα έφτιαχναν την κυψέλη τους, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μέλισσες, επίσης, αποφάσιζαν πιο γρήγορα, όταν υπήρχαν δύο επιλογές ανάμεσα σε δυο σημεία υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με έναν άλλο νόμο, το νόμο του Hick, ο εγκέφαλός μας αποφασίζει πιο αργά, όταν οι επιλογές που έχει είναι περισσότερες σε αριθμό.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι και οι μέλισσες επίσης, αργούσαν να αποφασίσουν σε ποιο σημείο θα φτιάξουν την κυψέλη τους, όταν οι επιλογές που είχαν ήταν πολλές.

Ακόμη και με το νόμο του Weber συμφώνησε η συμπεριφορά των μελισσών, σύμφωνα με τον οποίο, ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να κάνει την καλύτερη ποιοτική επιλογή, ακόμη και όταν οι ποιοτικές διαφορές ανάμεσα στις επιλογές είναι ελάχιστες.

Μέχρι πριν λίγο, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι μηχανισμοί που παράγουν κάποιους τέτοιους νόμους υπάρχουν μόνο μέσα στον εγκέφαλο, ενώ ύστερα από την ολοκλήρωση αυτής της μελέτης και τα ευρήματά της, φαίνεται ότι οι υπεροργανισμοί όπως είναι ένα μελίσσι, μπορεί να υπακούουν στους ίδιους νόμους που υπακούει και ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Η μελέτη εκτιμάται ότι θα βοηθήσει εκτός των άλλων, στην καλύτερη κατανόηση και εξερεύνηση των νόμων του εγκεφάλου.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα