Μεταβολομική: Μια επιστήμη του μέλλοντος

Μεταβολομική: Μια επιστήμη του μέλλοντος

Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε μια επιστήμη που αφορά τη μελέτη των μεταβολιτών και τη χρήση εξετάσεων που ανιχνεύουν διαταραχές του μεταβολισμού.
Η συγκεκριμένη επιστήμη ονομάζεται μεταβολομική.

Αλλά τι είναι οι μεταβολίτες και ποιο ρόλο παίζουν;
Με απλά λόγια, οι βιολογικές αντιδράσεις πραγματοποιούνται μέσα στα κύτταρα με τη βοήθεια των ενζύμων.
Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται κάποιες ουσίες που λέγονται συνένζυμα ή συμπαράγοντες για να ενεργοποιήσουν τη δράση των ενζύμων. Αυτές οι ουσίες είναι συνήθως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα ή άλλα οργανικά μόρια.

Όταν αυτά τα μόρια είναι σε έλλειψη στον οργανισμό μας, τότε κάποια βιολογική αντίδραση και επομένως κάποια μεταβολική οδός επιβραδύνεται ή μπλοκάρεται και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Όταν συμβαίνει αυτό, κάποιες ουσίες συσσωρεύονται στο αίμα ή στα ούρα σε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα απ’ το φυσιολογικό.
Αυτές οι ουσίες λέγονται μεταβολίτες και η ανίχνευσή τους, με ειδικές εξετάσεις, μπορεί να μας δείξει ποια μεταβολική οδός μπλοκαρίστηκε και επομένως ποια ουσία (συμπαράγοντας) βρίσκεται σε έλλειψη στον οργανισμό μας.
Η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης έλλειψης γίνεται είτε με την κατάλληλη διατροφή, είτε με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.

Η ιατρική γνωρίζει αυτούς τους μεταβολίτες που είναι περί τους 5.000. “Σήμερα η μεταβολομική”, λέει ο Δημήτρης Τσουκαλάς, γιατρός ειδικός στα χρόνια νοσήματα και συγγραφέας του βιβλίου “Ζήσε 150 χρόνια”, “θεωρείται ο πιο αντιπροσωπευτικός τρόπος για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας μας. Δεν ασχολείται με τα συμπτώματα αλλά με τις αιτίες των νοσημάτων”.
Ο Δ. Τσουκαλάς θεωρεί τη μεταβολομική ως μία από τις 10 επιστήμες που θα έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια και διευκρινίζει ότι οι εξετάσεις για την ανίχνευση των μεταβολιτών δεν είναι ακριβότερες από μια τυπική μικροβιολογική εξέταση.

Η μεταβολομική βρίσκει διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές στα αυτοάνοσα νοσήματα, στις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, στην ογκολογία, στον διαβήτη, στον αυτισμό, στα καρδιολογικά και νευρολογικά νοσήματα, στην παχυσαρκία και σε άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ρούλας Γκόλιου “Μακροζωία Ο Απόλυτος Οδηγός” από τις εκδόσεις Ιβίσκος

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα