Η μέθοδος Gestalt και η ψυχολογία των… Σχημάτων

Η μέθοδος Gestalt και η ψυχολογία των... Σχημάτων

Μία ακόμη ιδιοφυής προσέγγιση της Ψυχοθεραπείας είναι η Μέθοδος Gestalt, την οποία παρουσίασε ο Γερμανός Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπευτής Fritz Perls, ήδη από τη δεκαετία του 1950.

Η μέθοδος αυτή σκοπεύει -και το πετυχαίνει με μεγάλη ακρίβεια, γερμανική γαρ- να βοηθήσει τον ενδιαφερόμενο να βιώσει και ν’ αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του στο εδώ και τώρα, δίχως να βουλιάζει σε πληγές του χτες ή απογοητεύσεις του αύριο.

Μάλιστα, πολύ εύστοχα, θεωρεί υπεκφυγές του νου το “χτες” και το “αύριο” καταδεικνύοντας πως πρόκειται για μοντέλα που έχει κατασκευάσει το μυαλό μας, προκειμένου να μας “προστατέψει” από τα έντονα συναισθήματα του παρόντος.

Αυτά τα μοντέλα ή σχήματα, ονομάζονται gestalt στα γερμανικά και από εκεί, η διάσημη πλέον μέθοδος, πήρε το όνομά της.

Η όλη δυσκολία στη συγκεκριμένη μέθοδο είναι να στρέψει την προσοχή του ενδιαφερόμενου στο γεγονός πως αυτός ο ίδιος χρησιμοποιεί αυτά τα σχήματα και επομένως, διαιωνίζει επώδυνες καταστάσεις, απλά και μόνο για να μη τις νιώσει αυτός(!) και να μη τις βιώσει τώρα. Μα…

 Αν όχι τώρα πότε; Και αν όχι εσύ, τότε ποιος;

Είναι σκληρό ν’ αποδεχτούμε κάποια στιγμή πως, όλος ο πόνος που κουβαλούσαμε για χρόνια, ήταν στην ουσία επειδή εμείς, δεν τον αφήναμε πίσω. Είναι σκληρό ν’ αναλάβουμε έτσι την ευθύνη των συναισθημάτων μας, και να μην κατηγορούμε τους γονείς, την κοινωνία ή τον… Δία.

Η μέθοδος Gestalt, με εξειδικευμένους θεραπευτές ανά τον κόσμο, είναι μία μέθοδος που δεν αφήνει περιθώρια για καμία δικαιολογία, εκλογίκευση και θυματοποίησή μας σε οποιαδήποτε κατάσταση του νου μας.

Όποιος έχει βαρεθεί να παίζει στη ζωή του τα παιχνίδια που του στήνει το μυαλό του, δίχως ο ίδιος να έχει επίγνωση των κανόνων, των περιορισμών και της κατάληξης – η οποία είναι συνήθως ένας φαύλος κύκλος- θα βρει τη Μέθοδο Gestalt, κάτι παραπάνω από βοηθητική.

Θα την βρει τουλάχιστον αποκαλυπτική! Η μέθοδος Gestalt παίρνει τη δύναμη από το σύστημα (συμπλέγματα, γρανάζια, κόμποι, εμμονές κλπ) και την δίνει πίσω στον παίχτη, δηλαδή στον ενήμερο άνθρωπο.

“Κάνω το δικό μου και εσύ, κάνεις το δικό σου

Δεν υπάρχω σε αυτό τον κόσμο για να ζήσω σύμφωνα με τις προσδοκίες σου

Και εσύ, δεν είσαι σε αυτό τον κόσμο για να ζήσεις σύμφωνα με τις δικές μου.

Εσύ είσαι εσύ και εγώ είμαι εγώ

Και αν κατά τύχη βρούμε ο ένας τον άλλο… θα είναι πολύ ωραία.

Αν όχι, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε”

Fritz Perls, 1969

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα