Μικρότερο κατά 10 τουλάχιστον έτη το προσδόκιμο ζωής των Αβορίγινων από τους μη αυτόχθονες Αυστραλούς

Μικρότερο κατά 10 τουλάχιστον έτη το προσδόκιμο ζωής των Αβορίγινων από τους μη αυτόχθονες Αυστραλούς

Το διάκενο του προσδόκιμου ζωής μεταξύ των αυτόχθονων και των μη αυτόχθονων Αυστραλών είναι τουλάχιστον 10 χρόνια. Αυτό, οδήγησε την Αυστραλιανή κυβέρνηση να δεσμευτεί για 90 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου «να κλείσει» αυτό το κενό.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα εφαρμόσει για πάνω από τρία χρόνια, ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης καθώς και τα πρόσθετα κεφάλαια, για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που είναι κατάλληλη για τη μοναδική κουλτούρα, τη γλώσσα και τις περιστάσεις των Aboriginal και Torres Strait Islander Australians. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρει να εξουδετερώσει το ανομοιογενές χάσμα των αποτελεσμάτων υγείας μεταξύ αυτοχθόνων και μη αυτοχθόνων.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης του Εθνικού Οργανισμού Υγείας που διεξάγεται στο Ντάργουιν, ο υπουργός Υγείας Greg Hunt δήλωσε ότι η χρηματοδότηση θα διανεμηθεί “με βάση τα επίπεδα δραστηριότητας, το κόστος παροχής υπηρεσιών και τις σχετικές ανάγκες υγείας των περιοχών”.

“Η ολοκλήρωση του μοντέλου είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που κατέστη εφικτό ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης συνεργασίας μας και της κοινής δέσμευσής μας για το «κλείσιμο του χάσματος», δήλωσε ο υπουργός. Για παράδειγμα, στο τέλος του περασμένου έτους, το 97% των παιδιών των Αβορίγινων ηλικίας μέχρι 5 ετών και Torres Strait Islander είχαν ανοσοποιηθεί πλήρως».

Διαβάστε επίσης: Koirala: Η «Μητέρα Τερέζα» του Νεπάλ που έχει διασώσει πάνω από 18.000 κορίτσια από τα χέρια σωματεμπόρων

Η Αυστραλιανή Ιατρική Ένωση (AMA), η οποία συνεργάστηκε με την κυβέρνηση για την ανάπτυξη του νέου μοντέλου χρηματοδότησης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για αυτά τα νέα.

“Γνωρίζουμε ότι οι αυτόχθονες έχουν περισσότερες πιθανότητες να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της υγείας τους όταν αντιμετωπίζονται από ιθαγενείς γιατρούς και επαγγελματίες υγείας”, δήλωσε ο πρόεδρος της AMA Tony Bartone σε ένα δελτίο τύπου. “Είναι πιο πιθανό να πάνε στο ραντεβού τους, όταν είναι σίγουροι ότι θα εξεταστούν από κάποιον που καταλαβαίνει τον πολιτισμό τους, τη γλώσσα τους και τις μοναδικές περιστάσεις τους. ”

Μεταξύ 2001 και 2005, το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής ήταν 10,2 έτη για τους άνδρες και 9,6 για τις γυναίκες. Μια δεκαετία αργότερα, οι αριθμοί αυτοί αυξήθηκαν σε 10,8 και 10,6, αντίστοιχα.

Ομοίως, το 2016, τα ιθαγενή παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών είχαν διπλάσια ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας από τα αντίστοιχα των μη αυτοχθόνων.

Σύμφωνα με τον Bartone, το κλείσιμο του χάσματος υγείας και η αντιμετώπιση των θεμελιωδών αιτιών όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ανεργία, τα χαμηλά εισοδήματα, η κακή εκπαίδευση και η ανεπαρκής διατροφή, χρειάζονται συντονισμένες και κοινές προσπάθειες των δύο πλευρών.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα