Το μοναδικότερο φυσικό “κομπιούτερ” που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος

Το καθένα από τα 100.000.000.000 ενεργά νευρικά κύτταρα είναι ένα κομπιούτερ από μόνο του. Το καθένα μπορεί να δημιουργήσει από 2.000 μέχρι και 20.000 διακλαδώσεις, που ονομάζονται δενδρίτες, γιατί μοιάζουν πολύ με τα κλαδιά ενός δέντρου. Οι δενδρίτες αποθηκεύουν πληροφορίες και δέχονται δεδομένα από άλλα κύτταρα.

Κάθε νευρώνας, με τη σειρά του, μεταδίδει δικά του μηνύματα προς τον εγκέφαλο και προς το σώμα. Τα μηνύματα αυτά μεταδίδονται πάνω στις κύριες διακλαδώσεις των νευρικών κυττάρων, που ονομάζονται νευράξονες. Οι νευράξονες καλύπτονται από ένα στρώμα μυελίνης, που μοιάζει πολύ με τη μόνωση που υπάρχει γύρω από ηλεκτρικά καλώδια. Όσο καλύτερο είναι το κάλυμμα αυτό ή η μόνωση τόσο πιο γρήγορα μεταδίδονται τα μηνύματα πάνω στα καλώδια, φθάνοντας σε ταχύτητες μέχρι και 100 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Οι δενδρίτες με τη σειρά τους περιβάλλονται από μέχρι και 900 δισεκατομμύρια νευρογλοιακά κύτταρα, τα οποία συγκρατούν αλληλένδετα τα μέρη του εγκεφάλου.

Και όλα αυτά τα μέρη συνδέονται για να σχηματίσουν το μοναδικότερο φυσικό κομπιούτερ που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, αφού μοιάζει με αυτοανανεούμενο οικοσύστημα.

Μάθε πώς να χρησιμοποιείς όλα τα μέρη του εκπληκτικού εγκεφάλου σου και το αποτέλεσμα θα σε καταπλήξει!

«Κατ’αρχήν», όπως μας βεβαιώνει ο συγγραφέας περισσότερων από 100 βιβλίων γύρω από τον εγκέφαλο, το διάβασμα, τη μνήμη, την αντίληψη και εμπνευστής της τεχνικής «Mind Mapping» («Νοητική Χαρτογράφηση»), Τόνι Μπουζάν, «αν προσπαθήσετε πραγματικά, μπορείτε εύκολα να διαβάζετε τέσσερα βιβλία τη μέρα».

Και όχι απλώς να τα διαβάζεις αλλά και να τα θυμάσαι. Τέσσερα βιβλία δε διαβάζουν πολλοί άνθρωποι σε έναν ολόκληρο χρόνο!

Τώρα φαντάσου, για παράδειγμα, ότι τέσσερα μέλη μιας οικογένειας αρχίζουν να μελετούν το ίδιο θέμα – και διαβάζει ο καθένας τέσσερα βιβλία πάνω σ’αυτό το θέμα σε μία ημέρα. Μετά ο καθένας συγκεντρώνει τις κύριες πληροφορίες σε έναν πολύχρωμο «Νοητικό Χάρτη», ώστε να θυμάται εύκολα τα κύρια σημεία.

Διαβάστε επίσης: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σχεδόν ίδιος με το σύμπαν

Έπειτα, και οι τέσσερις ανταλλάσσουν μεταξύ τους τους «Νοητικούς Χάρτες» τους. Έτσι, στο τέλος της ημέρας, ο καθένας θα έχει καταφέρει να αφομοιώσει τις πληροφορίες από 16 διαφορετικά βιβλία.

Πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό;

Να τι λέει ο Τόνι Μπουζάν: «Καθόλου δύσκολο, αν μάθεις πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος. Είναι πραγματικά ένα φανταστικό εργαλείο.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το ανθρώπινο μάτι, που ελέγχεται από ένα μικρό τμήμα του εγκεφάλου. Όπως και ο εγκέφαλος, το μάτι είναι πολύ ισχυρότερο απ’όσο νομίζουμε. Τώρα ξέρουμε ότι κάθε μάτι περιέχει 130 εκατομμύρια φωτοδέκτες, οι οποίοι μπορούν να δεχτούν τρισεκατομμύρια φωτόνια το δευτερόλεπτο.

Είναι σαν μια πραγματική έκρηξη. Βλέπω μια καινούργια σκηνή και μπορώ να την αφομοιώσω ολόκληρη μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Έτσι μια σελίδα βιβλίου δεν είναι τίποτε για τον συνδυασμό ματιού-εγκεφάλου.

Απλώς δεν έχουμε διδαχθεί πώς να χρησιμοποιούμε αυτές τις δεξιότητες στην ανάγνωση».

Μπορείς εύκολα να θυμηθείς 100 διαφορετικές λέξεις που θα σου πουν 100 διαφορετικοί άνθρωποι, και να ξέρεις ποια είπε ποιος!

Απόσπασμα από το βιβλίο του Παναγή Μεταξάτου «Το Μέλλον Ήρθε Πιο Νωρίς» από τις εκδόσεις Bell

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα