Νάξος – Αμοργός – Σίφνος και Σύμη στο αφιέρωμα του Guardian!

Sea

Αφιέρωμα στις 25 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης έκανε ο Gaurdian και δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει και τα νησιά μας Νάξο, Αμοργό, Σίφνο και Σύμη.

Η Νάξος που απέχει 103 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, στο Αιγαίο Πέλαγος.
Σύμφωνα με τη Μυθολογία, ο Δίας γεννήθηκε μεν στην Κρήτη, μεγάλωσε δε στη Νάξο, γι’ αυτό και το ψηλότερο βουνό του νησιού πήρε προς τιμή του το όνομα Ζευς ή για τους ντόπιους Ζας.

Στη Νάξο άφησε και ο Θησέας την Αριάδνη ερχόμενος από την Κρήτη όπου σκότωσε το Μινώταυρο, εκεί την έκανε σύζυγό του ο Διόνυσος και εκεί, από το όρος Δρίον της Νάξου ανέβηκαν μαζί στον Όλυμπο, όπου ο Δίας έκανε την Αριάδνη αθάνατη.
Κατά τον Ηρόδοτο, η Νάξος ξεπερνούσε σε πλούτο όλα τα νησιά και ήταν γνωστή για το μάρμαρό της, το κρασί, τα αιγοπρόβατα και τον κύπερο, ένα αρωματικό φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες.

Σήμερα, εκτός από τις υπέροχες φυσικές της ομορφιές, τα μουσεία, τα μνημεία και τους πολλούς αρχαιολογικούς της χώρους που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης, δεν θα πρέπει να παραλείψει να δοκιμάσει τα γευστικότατα τυριά της, με πρώτη στη σειρά την γραβιέρα Νάξου, το λεγόμενο “αρσενικό κεφαλοτύρι”, το λαδότυρο, τη γλυκιά μυζήθρα και το “θηλυκό τυρί” κοινώς ανθότυρο.

Η Αμοργός βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, νοτιοανατολικά της Νάξου και σε απόσταση 136 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά. Κατά την αρχαιότητα υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδικού πολιτισμού.

Το νησί του απέραντου γαλάζιου αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Διαθέτει πολλά μονοπάτια που ξεκινούν και καταλήγουν σε διάφορους οικισμούς, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μαγικές εικόνες από το φυσικό τοπίο.

Η Σίφνος βρίσκεται στις δυτικές Κυκλάδες, ανάμεσα στη Σέριφο και την Κίμωλο και απέχει από τον Πειραιά 80 ναυτικά μίλια.
Κατά τα αρχαία χρόνια, η Σίφνος έγινε γνωστή και οι κάτοικοί της πολύ πλούσιοι, χάρη στα χρυσωρυχεία και αργυρωρυχεία της.

Κατά το 525 π.Χ, μάλιστα, οι Σίφνιοι έκτισαν ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίρια του ιερού στους Δελφούς, τον Θησαυρό των Σιφνίων, χρησιμοποιώντας το ένα δέκατο των εισοδημάτων από τα χρυσωρυχεία τους.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, κάθε χρόνο, διοργανώνεται στη Σίφνο το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”, προς τιμή του Νικόλαου Τσελεμεντέ που γεννήθηκε στα Εξάμπελα της Σίφνου, όπου εκεί συγκεντρώνονται αντιπροσωπείες από όλα τα νησιά των Κυκλάδων και επιδεικνύουν τις παραδοσιακές συνταγές και γεύσεις τους, προς μεγάλη απόλαυση των τουριστών που βρίσκονται εκεί, την εποχή εκείνη.

Τέλος, η Σύμη που είναι το όγδοο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων και βρίσκεται περίπου 12 μίλια ΒΔ της Ρόδου, απέχει από τον Πειραιά 255 ναυτικά μίλια και μόλις 3,7 ναυτικά μίλια από την πλησιέστερη ακτή της Τουρκίας.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει ανακηρύξει ολόκληρο το νησί της Σύμης μαζί με τα νησάκια που βρίσκονται γύρω της ως Αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με τη Μυθολογία, στη Σύμη γεννήθηκαν οι τρεις Χάριτες. Το όνομά της – σύμφωνα με τον Διόδωρο το Σικελιώτη – το πήρε από τη Νύμφη Σύμη, που κατά τον μύθο ζευγάρωσε με τον Ποσειδώνα και γέννησε τον Χθόνιο που έγινε βασιλιάς των πρώτων κατοίκων του νησιού.
Η οικονομία της Σύμης στηρίζεται κατά βάση στον τουρισμό που την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει μεγάλη άνοδο ενώ το σύνολο σχεδόν των τουριστών της διακινείται μέσω της Ρόδου.

Δείτε τους καλύτερους προορισμούς εναλλακτικών διακοπών και retreat στην Ελλάδα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα