Νέα δεδομένα αυξάνουν τις ελπίδες για τη ζωή των κοραλλιογενών υφάλων

Νέα δεδομένα αυξάνουν τις ελπίδες για τη ζωή των κοραλλιογενών υφάλων

Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο Global Citizen περισσότερο από το ένα τέταρτο της θαλάσσιας ζωής εξαρτάται από τους κοραλλιογενείς υφάλους για την επιβίωσή της. Δεδομένου ότι τα κοράλλια αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες απειλές, από τη ρύπανση έως την κλιματική αλλαγή, οι Παγκόσμιοι Στόχοι των Ηνωμένων Εθνών καλούν τις χώρες να προστατεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Πολλές ήταν οι προβλέψεις ότι, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι κινδύνευαν να εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα μας.

Ωστόσο, η νέα έρευνα – που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature – παίρνει πίσω αυτές τις ζοφερές προβλέψεις, υποστηρίζοντας ότι ενδεχομένως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι όχι μόνο θα επιβιώσουν, αλλά θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον εάν ακολουθηθούν οι σωστές προσεγγίσεις διαχείρισης.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, η ανθεκτικότητα των κοραλλιών και η ικανότητά τους για εξέλιξη, δείχνει ότι θα προσαρμόζονται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, τα επόμενα χρόνια.

Αυτή η νέα έκθεση υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες διαχείρισης θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν και τους υφάλους σε θερμότερα νερά, γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο, να πεθάνουν. Με την υιοθέτηση μιας συνολικής προσέγγισης για τη σωτηρία τους, οι ύφαλοι, συνολικά, θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

Η διαχείριση για την καταπολέμηση της ρύπανσης καθώς και η αλιεία, τείνουν να είναι δεσμευτικές σε κάποιες χώρες, δήλωσε ο Michael Webster, εκτελεστικός διευθυντής της Coral Reef Alliance και τόνισε ότι η κοινότητα διατήρησης δίνει προτεραιότητα σε υφάλους που φαίνονται πιο πιθανό να επιβιώσουν.

Με τη βοήθεια της ολιστικής τεχνολογίας μοντελοποίησης που συμπεριέλαβε στοιχεία για την αλλαγή του κλίματος, οι ερευνητές έδειξαν ότι τα κοράλλια είναι πιο ανθεκτικά από ό,τι πιστεύαμε.

Διαβάστε επίσης: Καλλιτέχνης ευαισθητοποιεί τον κόσμο απεικονίζοντας τους αγώνες της Γης με τους ανθρώπους (φωτογραφίες)

Οι πιο δύσκολες προβλέψεις για τα κοράλλια, υποθέτουν ότι τα θαλάσσια πλάσματα θα παραμείνουν αμετάβλητα στις επόμενες δεκαετίες και συνεπώς δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες, ανέφερε ο Webster. Τα κοράλλια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα ωκεάνια κύματα θερμότητας, τα οποία συχνά τα σκοτώνουν, μέσω ενός φαινομένου που είναι γνωστό ως “λεύκανση των κοραλλιών”.

Η ερευνητική ομάδα σχεδίασε τη βιωσιμότητα των υφάλων για τα επόμενα 500 χρόνια και διαπίστωσε ότι οι πιο ταραχώδεις περιβαλλοντικές αλλαγές θα συμβούν τα επόμενα εκατό χρόνια περίπου. Μετά από αυτό, η ανθρωπότητα πιθανότατα θα έχει αρχίσει να σταματά την αλλαγή του κλίματος, η οποία θα επιτρέψει στο περιβάλλον να σταθεροποιηθεί και να ξαναγίνει φυσιολογικό. Οι ύφαλοι που θα επιβιώσουν μέχρι εκείνη την εποχή, πιθανότατα θα είναι σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους στο απεριόριστο μέλλον, δήλωσε ο Webster.

Τι σημαίνει όμως, μια αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης των υφάλων; Σημαίνει όλες τις βασικές αρχές της θαλάσσιας διατήρησης, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της ρύπανσης των ωκεανών, της υπεραλίευσης και της βαριάς θαλάσσιας κυκλοφορίας. Μακροπρόθεσμα, σημαίνει επίσης, τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Webster είπε ότι χώρες όπως τα Φίτζι και το Παλάου αποτελούν το χρυσό πρότυπο για τη διατήρηση των υφάλων. Στα Φίτζι, οι τοπικές κοινότητες που βασίζονται στους υφάλους για την επιβίωσή τους έχουν εξουσιοδοτηθεί να αναλάβουν προσπάθειες διατήρησης. Στο Παλάου, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μία από τις πιο φιλόδοξες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στον κόσμο.

Και οι δύο προσεγγίσεις, συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της επέκτασης των υφάλων, είπε ο Webster.

“Αυτό που αποδεικνύει αυτή η έρευνα είναι ότι αν δουλέψουμε συλλογικά σε αυτό το πρόβλημα, αν δουλέψουμε στην σωστή κλίμακα με κάποιες έξυπνες στρατηγικές, πιστεύουμε πραγματικά ότι, υπάρχουν πολλές ελπίδες για τη ζωή των κοραλλιογενών υφάλων” δήλωσε ο Webster.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα