Νεπάλ: Ανταμοιβή στις γυναίκες που αντιστέκονται στο έθιμο του αποκλεισμού κατά την έμμηνο ρήση

Νεπάλ: Ανταμοιβή στις γυναίκες που αντιστέκονται στο έθιμο του αποκλεισμού κατά την έμμηνο ρήση

Ο πρόεδρος του δήμου Purbichowki στην επαρχία Doti – στα δυτικά σύνορα της περιοχής Achham του Νεπάλ αποφάσισε να ανταμείβει τις γυναίκες που απορρίπτουν το chhaupadi με το ποσό των 44 δολαρίων που αντιστοιχεί σε 5.000 ρουπίες Νεπάλ.

Τι είναι το chhaupadi;

Είναι ένα έθιμο που θα το συναντήσει κανείς κυρίως στην απομακρυσμένη δυτική πλευρά του Νεπάλ, όπου όταν οι γυναίκες βρίσκονται σε φάση εμμηνόρροιας- που θεωρούνται ακάθαρτες- αποστέλλονται από τις οικογένειές τους μακριά από το σπίτι τους, σε υπόστεγα ή καλύβες ζώων, για να μην συμβεί στην οικογένεια κανένα κακό, όπως για παράδειγμα, μια οποιαδήποτε καταστροφή ή οτιδήποτε άλλο που θα τους φέρει δυστυχία.

Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται στο διάστημα αυτό, να συναντήσουν άλλα μέλη της οικογένειας ή να βγουν έξω από το χώρο στον οποίο έχουν εκτοπιστεί, πρέπει να τρώνε ήσυχα και να μην αγγίζουν κάποια πράγματα – συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, των θρησκευτικών ειδώλων και των βοοειδών.

Ο δήμος Purbichowki θα δίνει τα χρήματα ως ανταμοιβή, στις γυναίκες που αρνούνται να απομονώνονται σε παράνομες “καλύβες” κατά τη διάρκεια των περιόδων τους, δήλωσε πρόσφατα ένας αξιωματούχος, μετά από έναν ακόμη θάνατο που προκλήθηκε εξαιτίας του εθίμου, στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Ρουάντα: Η χώρα που οι γυναίκες αποτελούν το 52% του Υπουργικού Συμβουλίου

Συγκεκριμένα, η Parbati Buda Rawat, 21 ετών, άναψε φωτιά για να ζεσταθεί, στην παγωμένη λάσπη της πέτρινης καλύβας στην οποία είχε απομονωθεί, αλλά δυστυχώς, το πρωί βρέθηκε νεκρή, όπως ανέφερε η αστυνομία.

Η κυβέρνηση εισήγαγε ποινή φυλάκισης τριών μηνών και πρόστιμο 3.000 ρουπίων για εκείνους που αποκλείουν γυναίκες και κορίτσια κατά την έμμηνη ρύση τους, γεγονός που τους θέτει σε κίνδυνο από τσιμπήματα φιδιών, επιθέσεις άγριων ζώων και βιασμών, καθώς και δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα.

Δυστυχώς, αυτοί που τιμωρούνται είναι πολύ λίγοι, δεδομένου ότι οι γυναίκες αυτές, σπάνια καταγγέλλουν τα μέλη της οικογένειάς τους.

Ο Om Prakash Aryal, ειδικός δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάλεσε την αστυνομία να καταρτίσει τις δικές της εκθέσεις και να καταθέσει τις υποθέσεις στα δικαστήρια, εφόσον τα θύματα φοβούνται να κάνουν τα ίδια την καταγγελία.

“Είναι κρίμα, το γεγονός ότι μια τέτοια απάνθρωπη πρακτική εξακολουθεί να υπάρχει στο Νεπάλ. Είναι μια κηλίδα στον πολιτισμό μας”, είπε.

Gopal Sharma

Αρχική επεξεργασία: Annie Banerji και Katy Migiro

Αξίζει να δοθούν και τα Credits στο Thomson Reuters Foundation, το φιλανθρωπικό σκέλος της Thomson Reuters που καλύπτει ανθρωπιστικά ζητήματα, συγκρούσεις, δικαιώματα ιδιοκτησίας και γης, σύγχρονη δουλεία και εμπορία ανθρώπων, θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων και την κλιματική αλλαγή.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα