Νικόλας Σμυρνάκης: Ο λόγος που δεν γράφουμε τη δική μας ιστορία είναι η άγνοια

CTV_1947 2

Ο Νικόλας Σμυρνάκης είναι συγγραφέας, δημιουργός της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί ένας από τους διασημότερους εκπαιδευτές ατόμων, ομάδων, οργανισμών σε θέματα ηγεσίας, διαχείρισης σχέσεων, προσωπικής ανάπτυξης. Παρακινεί κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν μεγάλες τομές στη ζωή τους και να βρουν τη δύναμη που χρειάζονται για να υλοποιήσουν τους στόχους τους. Έργα του κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, έχει υπάρξει ομιλητής στο TEDx είναι συγγραφέας τριών βιβλίων: Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου, Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω; και Γράψε τη Δική σου Ιστορία. Όλα από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ακολουθεί η ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στον Μωυσή Σεργιάννη για την Εναλλακτική Δράση με αφορμή το διαδικτυακό εργαστήριο που θα παραδώσει στις 24 Ιουνίου με τίτλο “Γράψε τη Δική σου Ιστορία”. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ. Το εργαστήριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εναλλακτικής Δράσης και των Εκδόσεων Διόπτρα.

Νικόλα, τι είναι το IslandofMan Philosophy, τι σημαίνει και ποιος είναι ο σκοπός του;

Η φιλοσοφία του Ανθρώπου στο ΝηΣί ή αλλιώς IslandofMan Philosophy αποτελείται από ένα σύνολο αρχών και αξιών που οδηγούν στην εκπλήρωση ενός ανώτερου σκοπού ζωής. Ενός σκοπού που συμπεριλαμβάνει κι άλλους ανθρώπους αλλά είναι μεγαλύτερος από τον κάθε άνθρωπο που τον συνιστά. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης που εμπεριέχει ιδέες και γνώσεις που οδηγούν στην προσωπική ανάπτυξη, την πρόοδο, την αγάπη, την πληρότητα. Στην μεγαλύτερη επιτυχία όλων. Την ευτυχία.

Το ΝηΣί συμβολίζει τις αρχές και τις αξίες και ο Άνθρωπος πάνω σε αυτό συμβολίζει όσους ενστερνίζονται, διαδίδουν, συνδημιουργούν την συγκεκριμένη φιλοσοφία και εμπνέουν και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Συνέβη κάτι στη ζωή σου και πήρες αυτόν τον δρόμο ή αυτό ένιωθες πάντα ότι έπρεπε να κάνεις και απλά το υλοποίησες;

Από μικρός φανταζόμουν τον εαυτό μου να βρίσκεται σε μια σκηνή και να μιλάει για έννοιες όπως η αγάπη, η φιλία, οι σχέσεις, η ευτυχία, ο άνθρωπος. Μετά την εφηβεία μου, ήρωές μου έγιναν ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Καζαντζάκης. «Δεν υπάρχει όμως τέτοια δουλειά», σκεφτόμουν. «Στη σκηνή εμφανίζονται μόνο τραγουδιστές, ηθοποιοί και χορευτές».

Το 1999 στα 17 μου, επηρεασμένος από φιλοσόφους όπως ο Νίτσε, δοκίμασα να γράψω κάποιες από τις σκέψεις μου. «Αυτό είναι», είπα μέσα μου. «Βρήκα τρόπο να εκφράσω όσα πάντα ήθελα». Έγραφα λοιπόν δοκίμια, ή έντυνα τους ήρωες των ανέκδοτων μυθιστορημάτων, παραμυθιών και διηγημάτων μου με τις σκέψεις που τόσο πολύ ήθελα να μοιραστώ.

Πριν από περίπου 10 χρόνια συνειδητοποίησα πως όχι μόνο μπορώ να γράφω και να μιλάω δημόσια για αυτές τις έννοιες, αλλά πως ίσως αυτό τελικά να ενδιαφέρει κι άλλους ανθρώπους. Δεν άργησα να καταλάβω πως μας απασχολεί έντονα οτιδήποτε συνδέεται με καθολικές αλήθειες που αφορούν τη φύση μας, με τον ίδιο τον πυρήνα της ύπαρξής μας.

Αναρωτιέμαι εάν ο λόγος που δεν είμαστε ευτυχισμένοι είναι απλά διότι κυνηγάμε την ευτυχία εκεί έξω, ενώ τελικά, κανείς δεν μας εγγυήθηκε, ούτε καν μας υποσχέθηκε ότι ο σκοπός της ζωής είναι η ευτυχία. Ποια είναι η δική σου άποψη σχετικά με το κυνήγι της ευτυχίας;

Η απάντηση, κατά τη γνώμη μου πάντα, βρίσκεται στην πρώτο σκέλος της ερώτησής σου. «Κυνηγάμε την ευτυχία εκεί έξω». Αυτό είναι το πρόβλημα. Κι όμως, η ευτυχία ξεκινά από μέσα μας. Άλλωστε, ό,τι επιτυγχάνεται έξω από εμάς έχει προηγουμένως προκύψει εσωτερικά. Για να δημιουργήσουμε κάτι καινοτόμο, πρέπει να φέρουμε την καινοτομία μέσα μας. Για να μας ερωτευτεί ένας άνθρωπος πρέπει πρώτα να ερωτευτούμε τον εαυτό μας.

Όσα συμβαίνουν έξω από εμάς τα βλέπουμε μέσα μας, τ’ ακούμε μέσα μας, τα μυρίζουμε μέσα μας, τα γευόμαστε μέσα μας, τα αισθανόμαστε μέσα μας. Κάθε εξωτερικό γεγονός φιλτράρεται εντός μας. Εμείς επιλέγουμε το φίλτρο. Ακόμη και αν δεν ελέγχουμε το γεγονός, μπορούμε να ελέγξουμε το φίλτρο.
Όχι, αυτό δεν είναι άκρατη και χωρίς λόγο θετικότητα. Μια τέτοια θετικότητα άλλωστε μπορεί να προκαλέσει στρουθοκαμηλισμό. Θέλει δουλειά για να φτάσουμε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά το φίλτρο, αλλά είναι εφικτό. Συνήθως κάπως έτσι δεν γίνεται; Ό,τι αξίζει έχει κόπο. Εξού και η έκφραση «αξίζει τον κόπο».

Πάμε στο 3ο βιβλίο σου «Γράψε τη Δική σου Ιστορία». Ουσιαστικά δεν πρόκειται ακριβώς για βιβλίο, σωστά; Μπορείς να μας μιλήσεις περισσότερο για τον σκοπό του;

Το έργο αυτό είναι ένα τρίπτυχο. Συγκεκριμένα είναι βιβλίο αφού έχει κείμενο, ταυτόχρονα αποτελεί ένα τετράδιο προτροπών και προτάσεων μια και έχει ιδέες με πρακτική αξία και τέλος αποτελεί ημερολόγιο καταγραφής σκέψεων αφού είναι χωρισμένο σε 12 μήνες (κάθε μήνας και άλλη θεματική) και σε 365 ημέρες. Εμπεριέχει επίσης 8 συγκεκριμένες λίστες (π.χ. λίστα διασκέδασης, ευγνωμοσύνης, νίκης, στόχων, πλάνο δράσης, νέας γνώσης κτλ.) και χώρο σε κάθε λίστα για να γράψει ο αναγνώστης πράγματα που τον αφορούν πραγματικά, που κατάφερε, που επιθυμεί ή που τον απασχολούν.

Σκοπός του έργου είναι να γίνει ο Συνοδοιπόρος εκείνου που θα το πάρει στα χέρια του. Σύμμαχος στην προσπάθειά του να οδηγηθεί στην Πρόοδο, στην Αγάπη και στην Πληρότητα. Να τον βοηθήσει να συνθέσει το παζλ της δικής του ζωής. Να απολαύσει την πορεία προς κάθε του προορισμό και ταυτόχρονα να παραδώσει στον κόσμο τον καλύτερο εαυτό του.

Πιο συγκεκριμένα, να βρει την Πυξίδα του. Από τη στιγμή που κάποιος αποκτά πυξίδα, δεν βιάζεται πια. Δεν εννοώ ότι καθυστερεί, αλλά δίνει χρόνο στην απόλαυση. Η άφιξή στον προορισμό, άλλωστε, θα κρατήσει μονάχα μια στιγμή. Η διαδρομή προς τα εκεί μπορεί να κρατήσει μια ολόκληρη ζωή. Την ημέρα που τον βρίσκει, αλλάζει προορισμό. Εκείνη την ημέρα, προορισμός του γίνεται η κάθε στιγμή μέχρι αυτόν.

Τι εμποδίζει τους ανθρώπους να γράψουν τη δική τους ιστορία;

Η άγνοια. Πώς να πετύχεις κάτι αν δεν γνωρίζεις ότι αυτό είναι εφικτό; Πρόσθεσε εδώ και το γεγονός ότι περιπλέκουμε χωρίς λόγο τα πράγματα. Τι ακριβώς σημαίνει «γράφω τη δική μου ιστορία»; Βγάζω ένα εκατομμύριο το χρόνο και βρίσκω την γιατρειά του καρκίνου; Όχι βέβαια. Σημαίνει προσφέρω στον εαυτό μου, στους άλλους, στον κόσμο. Εκπληρώνω τις τρεις ανώτερες ανάγκες μου. Την πρόοδο, την αγάπη και την πληρότητα. Πιο συγκεκριμένα προοδεύω, δίνω, παίρνω αγάπη, αγαπάω τον εαυτό μου (τα τρία επίπεδα αγάπης) και αγγίζω ανθρώπινες ψυχές.

Στο βιβλίο, στο πλαίσιο «Σκοπός ζωής» προτείνω στον αναγνώστη, που πλέον μετασχηματίζεται σε συγγραφέα της δική του πραγματικότητας, να γράψει τον σκοπό της ζωής του. Το σχόλιό μου είναι το εξής «Έχεις το δικαίωμα να γράψεις κάτι πιο απλό από το «Σκοπός μου είναι να λύσω το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας» ή να «φέρω την παγκόσμια ειρήνη». Απλό όπως: «Σκοπός μου είναι να προσφέρω, να δίνω, να παίρνω αγάπη…». Γράψε κάτι. Οτιδήποτε».

Το βιβλίο αυτό θα δοθεί δώρο σε όλους τους συμμετέχοντες του ομώνυμου διαδικτυακού σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου. Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για το σεμινάριο αυτό και γιατί αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς;

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό «εργαστήριο» που έχω ετοιμάσει με πολλή αγάπη. Αφιέρωσα πολύ χρόνο μέχρι να σιγουρευτώ ότι θα προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη αξία. Σκοπός του είναι να προσφέρει πρωτότυπες ιδέες και δημιουργικές προτάσεις οι οποίες θα λειτουργήσουν ως πυξίδα ώστε οι συμμετέχοντες να χαράξουν την διαδρομή που οδηγεί στις επιθυμίες, στα όνειρα, στους στόχους, στην εκπλήρωση των αναγκών, στον σκοπό της ζωής τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα λάβουν γνώσεις και θα κληθούν να συμμετέχουν σε διαδραστικές ασκήσεις που θα τους βοηθήσουν να θέτουν στόχους που δεν θα τους αγχώνουν, στόχους με μεγαλύτερη πιθανότητα να τους επιτύχουν. Να αυξήσουν τις επιδόσεις τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες που ήδη έχουν.

Να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το φόβο, να τον χρησιμοποιούν παραγωγικά, έτσι ώστε να αποτελεί προωθητική και όχι καταστροφική δύναμη στη ζωή τους. Να συνειδητοποιήσουν κάποια από τα βασικότερα λάθη των ανθρώπινων σχέσεων και να μάθουν πώς να τα αποφεύγουν. Ταυτόχρονα να αποδεχτούν και να αγαπήσουν περισσότερο τον εαυτό τους.

Τέλος, να απολαμβάνουν την πορεία προς κάθε προορισμό τους. Ουσιαστικά το εργαστήριο αυτό θα αποτελέσει την αφορμή για να κάνουν ένα καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια τους να γράψουν τη Δική τους Ιστορία.

Ποια είναι η πιο σοφή κουβέντα που έχεις ακούσει μέχρι σήμερα και την επαναλαμβάνεις τακτικά στους άλλους ή/και στον εαυτό σου;

Δεν ξέρω αν είναι η πιο σοφή που έχω ακούσει μέχρι σήμερα αλλά τελευταία με απασχολεί πολύ γι’ αυτό και την αναφέρω: «Φτάσε όπου δεν μπορείς παιδί μου. Μην ντραπείς αν έπαιξες καλά και έχασες. Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες». Ανήκει φυσικά στον μεγαλύτερο δάσκαλο που είχα ποτέ, κι ας μην τον γνώρισα ποτέ. Τον Νίκο Καζαντζάκη.

Και τέλος, μετά από όλα αυτά τα χρόνια εμπειρίας και δουλειάς με τα όνειρα των ανθρώπων, ποιο είναι το δικό σου απόφθεγμα που θα ήθελες να αφήσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας;

Αλλάζοντας έναν, που θα αλλάξει μία, που θα αλλάξει έναν…, αλλάζεις τον κόσμο. Μην ξεχάσεις να ξεκινήσεις από το «ΕΓΩ».


Την Τετάρτη, 24 Ιουνίου, ο Νικόλας Σμυρνάκης θα πραγματοποιήσει το τετράωρο διαδικτυακό βιωματικό εργαστήριο “Γράψε τη Δική σου Ιστορία”. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν δωρεάν το ομώνυμο βιβλίο. 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα