Νέος νόμος στις Φιλιππίνες, απαιτεί από όλους τους σπουδαστές να φυτέψουν 10 δέντρα πριν μπορέσουν να αποφοιτήσουν

Νέος νόμος στις Φιλιππίνες, απαιτεί από όλους τους σπουδαστές να φυτέψουν 10 δέντρα πριν μπορέσουν να αποφοιτήσουν

Ένας νέος νόμος στις Φιλιππίνες θα απαιτεί από όλους τους μαθητές να φυτεύουν τουλάχιστον 10 δέντρα ο καθένας ως προϋπόθεση για την αποφοίτησή τους, ενδεχομένως ανοίγοντας το δρόμο για τη φύτευση δισεκατομμυρίων δένδρων στη νησιωτική χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο νέος νόμος θα απαιτήσει από τους μαθητές και φοιτητές γυμνασίων και κολεγίων να συμμετάσχουν στην παράδοση της φύτευσης δέντρων κατά την αποφοίτησή τους, ενώ παράλληλα, θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου, το οποίο συντάχθηκε κυρίως από τον εκπρόσωπο του κόμματος Magdalo Gary Alejano, ελπίζουν ότι η νέα νομοθεσία θα μπορούσε να δει μέχρι και 525 δισεκατομμύρια δέντρα φυτεμένα σε μια γενιά, σύμφωνα με την Independent.

Στην επεξηγηματική σημείωση του νομοσχεδίου, ο Alejano δήλωσε:

“Με πάνω από 12 εκατομμύρια φοιτητές που αποφοιτούν από τη στοιχειώδη εκπαίδευση και σχεδόν πέντε εκατομμύρια φοιτητές που αποφοιτούν από το γυμνάσιο και σχεδόν 500.000 που αποφοιτούν από το κολέγιο κάθε χρόνο, η πρωτοβουλία αυτή, εάν εφαρμοστεί σωστά, θα διασφαλίσει ότι τουλάχιστον 175 εκατομμύρια νέα δέντρα θα φυτεύονται κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια μίας γενιάς, με την πρωτοβουλία αυτή, μπορούν να φυτευτούν τουλάχιστον 525 δισεκατομμύρια … Ακόμη και με ποσοστό επιβίωσης μόνο 10 τοις εκατό, αυτό θα σήμαινε ότι θα υπάρξουν 525 εκατομμύρια νέα δέντρα, για να απολαμβάνουν οι νέοι μας, όταν θα αναλάβουν τα ηνία της ηγεσίας, στο μέλλον. “

Ο νόμος διασφαλίζει επίσης ότι τα δέντρα θα φυτεύονται σε δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές, ανενεργά ή εγκαταλελειμμένα ορυχεία, προγονικές περιοχές που ανήκουν στους αυτόχθονες πληθυσμούς της χώρας, πολιτικές και στρατιωτικές εκτάσεις και αστικές περιοχές που προορίζονται για οικολογικές κατασκευές, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιαστές.

Παρά το πλούσιο, τροπικό της τοπίο, οι Φιλιππίνες είναι επίσης μια από τις σημαντικότερες χώρες στον κόσμο όσον αφορά τη σοβαρή αποψίλωση των δασών, τις παράνομες δραστηριότητες εξόρυξης και τις φτωχές πολιτικές χρήσης γης, που ευνοούν τις μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις και τις ξένες εταιρείες εξόρυξης ορυκτών.

Η συνολική δασική κάλυψη μειώθηκε από το 70% της χώρας σε μόλις 20% κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και η παράνομη υλοτομία έχει καταστήσει πολλές τοπικές κοινότητες, ευάλωτες, στους κινδύνους πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Εκτός από την απορρόφηση άνθρακα που ελπίζουν να επιφέρει ο νέος νόμος, οι νομοθέτες ελπίζουν ότι οι μελλοντικές γενιές θα επωφεληθούν από μια βαθύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης τους με τη φύση και την ανάληψη νέων οικολογικών πρωτοβουλιών.

Ας ελπίσουμε ότι ο νόμος θα δει τις Φιλιππίνες να γίνουν ένα πολύ πιο πράσινο μέρος. Θα μπορούσαμε μόνο να φανταστούμε, πώς θα μπορούσε να γίνει ο κόσμος μας, αν ακολουθήσουν περισσότερες χώρες το παράδειγμα που θέτει αυτή η πολιτική, η οποία επιδιώκει να μετατρέψει έναν όλο και πιο θερμό και πιο μολυσμένο κόσμο σε έναν κόσμο που μπορεί να είναι πιο φιλόξενος για τις μελλοντικές μας γενιές.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα