Οδύσσεια: Το τραγούδι της επιστροφής – Κύκλος Βιωματικών σεμιναρίων με Συστημική αναπαράσταση και μουσική

Οδύσσεια: Το τραγούδι της επιστροφής - Κύκλος Βιωματικών σεμιναρίων με Συστημική αναπαράσταση και μουσική

Με μεγάλη χαρά μοιραζόμαστε μαζί σας την έναρξη του νέου Κύκλου Εργαστηρίων Συστημικής Αναπαράστασης για τη χρονιά 2017-2018 με τίτλο “Οδύσσεια-Το Τραγούδι της Επιστροφής”!

Στην παγκόσμια συνείδηση ο Οδυσσέας έχει καταγραφεί ως ο αρχετυπικός Ήρωας, ο οποίος, περνώντας μέσα από δοκιμασίες, κάποτε νικώντας, κάποτε χάνοντας, καταφέρνει να υπερπηδήσει όλα τα Εμπόδια, να επιστρέψει και να κατακτήσει, τελικά, εκ νέου το Βασίλειό του. Στη μυθολογία, τη μουσική σύνθεση, τα τραγούδια, την ποίηση, τη λαϊκή παράδοση, τη ζωγραφική, την ηθολογία, ακόμα και το λόγο & τις παροιμιώδεις αναγωγές διαφορετικών λαών δια μέσω των αιώνων είναι φανερή η προσπάθεια των ανθρώπων να περιγράψουν στο πρόσωπο του Οδυσσέα την ίδια την Υπαρξιακή Αναζήτηση της ανθρώπινης φύσης.

Στο «Τραγούδι της Επιστροφής» θα ακολουθήσουμε τη διήγηση του Ομήρου. Θα αποπειραθούμε μια βαθύτερη ανάγνωση των υπόγειων διαδρομών, των επιμέρους διαστάσεων, στοιχείων και υποδηλώσεων του Δρόμου του Οδυσσέα∙ και θα αφουγκραστούμε το προσωπικό νόημα που μπορεί ένα τέτοιο αρχετυπικό συμβολικό ταξίδι να έχει για τον καθένα από μας.

Το “Τραγούδι της Επιστροφής” χωρίζεται σε δύο κύκλους εργασίας. Το πρώτο μέρος θα είναι ένας κύκλος εννέα ημερησίων βιωματικών εργαστηρίων, με τίτλο “Η Νοσταλγία του Οδυσσέα” που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2017 και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2018 στην Αθήνα. Πιστοί στους σταθμούς που περιγράφει η Ομηρική Οδύσσεια, θα ξεκινήσουμε απ’ το νησί της Καλυψώς & το Συμβούλιο των Θεών και θα ακολουθήσουμε την περιήγηση του Οδυσσέα στη διαδρομή του μέχρι και το νησί των Φαιάκων, τον τελευταίο του σταθμό πριν την άφιξή του στην Ιθάκη. Το δεύτερο μέρος θα είναι ένα τετραήμερο εργαστήριο με τίτλο “Νόστιμον Ήμαρ”, το οποίο θα διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2018 στο νησί της Ιθάκης. Εκεί θα εργαστούμε πάνω στην επιστροφή, στη σύνδεση με την Πηνελόπη, στη μνηστηροφoνία, στην ανάκτηση του βασιλείου του Οδυσσέα. Στο Ιερό έδαφος της Ιθάκης θα επικαλεστούμε τη Σύνδεση μας με το Σκοπό, με το Τέλος.

Ζώντας, εργαζόμενοι και δημιουργώντας εν τω μέσω μιας βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, επιμένουμε πως ο Άνθρωπος σε όλες του τις διαστάσεις, η σύνδεσή του με τους άλλους και με ό,τι Μεγαλύτερο απ’ τον ίδιο, η δημιουργικότητα, η προσφορά, η γειωμένη πνευματικότητα, η διεύρυνσή του είναι σε θέση να αποτελέσουν το αντίδοτο για την επιβίωση. Συμβολικά, διασχίζοντας τη θαλασσοταραχή ως νέος Οδυσσέας ευελπιστούμε να φτάσουμε σε ασφαλές έδαφος και να κατακτήσουμε ξανά το βασίλειο της Ευ-Ημερίας μας.


ΔΟΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Τα εργαστήρια δομούνται σε τρεις κύριους άξονες, τη βιωματική μέθοδο της Συστημικής Αναπαράστασης, τη Μουσική και το σωματο-ψυχικό σύστημα της Ροϊκότητας.

Ο ένας άξονας είναι η βιωματική μέθοδος της Συστημικής Αναπαράστασης. Πρόκειται για μια προσέγγιση της ευρύτερης οικογένειας των Συστημικών Θεωριών, η οποία κατανοεί τον Άνθρωπο στα πλαίσια των ευρύτερων συστημάτων που τον προσδιορίζουν και στη συνεχή αλληλεπίδρασή του με αυτά. Οι βασικές αρχές της Συστημικής Κατανόησης, η αρχή της Αγάπης και η αρχή του Ανήκειν, ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε τόσο σε πραγματιστικό, όσο και σε συμβολικό επίπεδο να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα και ικανοποίηση απ’ τη ζωή μας. [περισσότερες πληροφορίες για τη Συστημική Αναπαράσταση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Συστημικής Αναπαράστασης www.anaparastasi.gr ].

Δεύτερος άξονας είναι η Μουσική. Η Μουσική ως φορέας αρχετυπικής πληροφορίας θα παίξει κομβικό ρόλο στη δομή των εργαστηρίων, άλλες φορές σε ρόλο ενεργού εκπροσώπησης της Αρμονίας, του Ρυθμού, της Παύσης ή των αντίθετών τους και άλλοτε ως συνοδεία των τεκταινόμενων. Παράλληλα, θα είναι σε εξέλιξη μια μουσική σύνθεση, η οποία θα γίνεται σε τρεις χρόνους – πριν τα εργαστήρια, κατά τη διάρκειά τους και μετά.

Τρίτος άξονας αναφοράς θα είναι το βιωματικό σωματο-ψυχικό σύστημα της Ροϊκότητας. Βασική αρχή της εκπαίδευσης στη Ροϊκότητα είναι ότι το Σώμα είναι το Μέσο και το Εργαλείο και ο Χώρος και ο Τρόπος για να ενσωματώσουμε τη Σύνδεση με τον Εαυτό και τον Κόσμο [Λαζάρου, Ε., https://www.facebook.com/FlowidityRoikotita , πβλ Basic Seminar]. Στόχος μας είναι να ξεφύγουμε απ’ την πόλωση του δίπολου “ή Ψυχή ή Σώμα”, μαθαίνοντας ένα νέο σεβασμό στη σοφία των σύνθετων και αλληλεξαρτώμενων διεργασιών που φέρνουν το Νου, το Συναίσθημα και το Σώμα να αποτελούν ένα αδιαχώριστο Όλο. Με αυτή τη φιλοσοφία θα προσεγγίσουμε το Μύθο, τις κωδικοποιήσεις του και τα εργαλεία που μπορούν να προκύψουν απ’ την κατανόηση αυτή.

Το «Τραγούδι της Επιστροφής» συντονίζουν οι Αφροδίτη Πριμικύρη [M.Sc., Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια] και Νίκος Κολλάρος [Συνθέτης-Συστημικός Αναλυτής]

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τον κύκλο εργαστηρίων του “Τραγουδιού της Επιστροφής” είναι διαθέσιμες στο pdf αρχείο http://nikoskollaros.com/Odysseia_ToTragoydiTisEpistrofis.pdf , καθώς και στη σελίδα https://www.facebook.com/OdysseiaToTragoudiTisEpistrofis/ , όπου υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών που αφορούν την Οδύσσεια και τον Κύκλο των Εργαστηρίων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, διευκρίνιση & κράτηση θέσης μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τα εργαστήρια του Ταξιδιού της Επιστροφής είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους και η συμμετοχή σε κάποιο από αυτά δεν είναι δεσμευτική για την παρακολούθηση όλου του κύκλου.

Μόνη προαπαιτούμενη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο τετραήμερο εργαστήριο της Ιθάκης είναι η συμμετοχή σε τουλάχιστον 3 εργαστήρια του Κύκλου της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου ενός εκ των δύο εργαστηρίων της Νέκυιας.

Παρακαλούμε, σημειώστε πως για τη συμμετοχή στα εργαστήρια είναι προαπαιτούμενη η επικοινωνία με τους συντονιστές.

Α. “Η Νοσταλγία του Οδυσσέα” (ΚΥΚΛΟΣ ΑΘΗΝΑΣ)

9 ανεξάρτητα εργαστήρια [Οκτώβριος 2017 – Ιούνιος 2018]

Τόπος: ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, Ήβης 23, 10554, Ψυρρή

Ημέρα & ώρες: Κυριακή, 11.30πμ – 19.30μμ

(ώρα προσέλευσης11.00πμ. Μετά την έναρξη του εργαστηρίου η είσοδος στο χώρο μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν προσυνεννόησης με τους συντονιστές.)

Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίων Αθήνας-Θεματικές

22/10/2017: Θεϊκή απόφαση για την επιστροφή του Οδυσσέα – Καλυψώ

19/11/2017: Κίκονες-Λαιστρυγόνες-Ο Ασκός του Αιόλου

10/12/2017: Κύκλωπες

21/01/2018: Κίρκη

25/02/2018: Νέκυια Ι*

18/03/2018: Νέκυια ΙΙ*

22/04/2018: Λωτοφάγοι-Σειρήνες

20/05/2018: Σκύλλα και Χάρυβδη – Βόδια του Ήλιου

17/06/2018: Φαίακες-Προετοιμασία για την Ιθάκη

* παρότι θα επεξεργαστούμε τη θεματική της Νέκυιας σε δύο διαφορετικές συναντήσεις λόγω του όγκου του υλικού, τα δύο εργαστήρια πρόκειται να είναι διαφορετικά και ανεξάρτητα & δεν αποτελούν το ένα προαπαιτούμενο του άλλου.

Κόστος συμμετοχής εργαστηρίων Αθήνας

Ανεξάρτητα εργαστήρια: 80 ευρώ

Μειωμένη τιμή ανέργων & φοιτητών (με επίδειξη κάρτας ανεργίας / φοιτητικού πάσου): 50 ευρώ

Συμμετοχή και στα 9 εργαστήρια του Κύκλου της Αθήνας συνεπάγεται έκπτωση 50% στο τελευταίο εργαστήριο της Αθήνας (δλδ. τιμή 9ου εργ. 40 ευρώ)

Σε περίπτωση προεξόφλησης του κόστους για το σύνολο των εργαστηρίων, έκπτωση 80 ευρώ επί του συνολικού ποσού (δλδ. τελική τιμή 640 ευρώ)

Κράτηση θέσης-Πολιτική ακυρώσεων

Η κράτηση θέσης γίνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους συντονιστές και αποκλειστικά και μόνο με κατάθεση προκαταβολής της τάξης του 50% του ποσού.

Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής έως και μια εβδομάδα προ του εργαστηρίου, το ποσό της προκαταβολής επιστρέφεται.

Σε περίπτωση αναβολής του εργαστηρίου – και αν ο συμμετέχων δεν είναι σε θέση να λάβει μέρος στο εργαστήριο κατά τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής του- το ποσό επιστρέφεται.

Σε κάθε άλλη περίπτωση το ποσό της προκαταβολής παρακρατείται.

  1. “Νόστιμον Ήμαρ” (ΚΥΚΛΟΣ ΙΘΑΚΗΣ)

4ήμερο εργαστήριο [Ιούλιος 2018]

Το πρόγραμμα, το κόστος και οι πληροφορίες των εργαστηρίων της Ιθάκης θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Αφροδίτη Πριμικύρη

Η Αφροδίτη Πριμικύρη είναι Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου [υπ. αριθμ. 15/03-1998 της Νομαρχίας Αθηνών] και μέλος του Συλλόγου Κλινικών Ψυχολόγων Ελλάδας. Μετά το πέρας των βασικών σπουδών στην Ψυχολογία και του μεταπτυχιακού τίτλου Κλινικής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδεύτηκε σε διαφορετικά είδη ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων σε πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς φορείς, ενώ έως και σήμερα ακολουθεί συνεχιζόμενη κατάρτιση σε ευρύ πεδίο επιστημονικού ενδιαφέροντος (πλήρες βιογραφικό διαθέσιμο στο σύνδεσμο fb.me/AfroditiPrimikyri).

Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος, διεξάγοντας ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής, συντονίζοντας ομάδες ψυχοθεραπείας και αυτογνωσίας & σεμινάρια ψυχολογικού ενδιαφέροντος και τέλος, λειτουργώντας ως εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος σε κοινωνικούς & εκπαιδευτικούς φορείς.

Το ενδιαφέρον της την τελευταία πενταετία, μετά το πέρας της επιμόρφωσής της στο Ελληνικό Ινστιτούτο Συστημικής Αναπαράστασης, έχει στραφεί σε μια συνθετική οπτική επαγγελματικής παρέμβασης που συνδυάζει τις αρχές της μεθόδου της Συστημικής Αναπαράστασης, εξειδικευμένες μεθόδους και εργαλεία ψυχοθεραπείας καθώς και βασικές αρχές του σωματο-ψυχικού συστήματος αυτογνωσίας της Ροϊκότητας. Ταυτόχρονα, συνεχίζει την εκπαίδευσή της στη μουσική, η οποία αποτελεί έναν εκ των βαθύτερων τομέων προσωπικού της ενδιαφέροντος, σπουδάζοντας κιθάρα με τη Σμαρώ Γρηγοριάδου. Στο παρελθόν έχει ακολουθήσει μακροχρόνια εκπαίδευση στο πιάνο και στη Θεωρία της Μουσικής.

Νίκος Κολλάρος

O Νίκος Κολλάρος είναι συνθέτης μουσικής και τραγουδιών. Έχει σπουδάσει Μουσική για Θέατρο και Κινηματογράφο με τον Γιάννη Άννινο (ωδείο Φ.Νάκας) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Ερμηνείας τραγουδιού με τον Σταμάτη Κραουνάκη και Θεατρικού τραγουδιού με τον Γιώργο Ανδρέου.

Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της ομάδας μουσικού θεάτρου Σπείρα-Σπείρα και από το 1999 έως το 2006 συμμετείχε δημιουργικά σε όλες τις παραστάσεις της ομάδας. Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση, κατασκευάζει και παρουσιάζει μουσικές παραστάσεις (www.kollarosnikos.com ).

Έχει προτείνει το προσωπικό του βιβλίο-cd με τίτλο «Σελιδοδείκτες» (www.selidodeiktes.gr ) με τραγούδια βασισμένα σε βιβλία, που υποστηρίχτηκε με τη συμμετοχή σημαντικών μουσικών, ερμηνευτών και εικαστικών.

Παράλληλα, δουλεύει ως αναλυτής πληροφοριακών συστημάτων και έχει παρακολουθήσει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη Συστημική Σκέψη και τη Θεωρία Συστημάτων.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πριμικύρη Αφροδίτη

e-mail: aprimikyri@yahoo.gr

τηλέφωνο: 211.4041547, 6932 566395

Κολλάρος Νίκος

e-mail: kollaros.nikos@gmail.com

τηλέφωνο: 6977 785671

facebook page

https://enallaktikiagenda.gr/1033

Το “Τραγούδι της Επιστροφής” ευχόμαστε να γίνει το Κάλεσμα της δικής μας Νοσταλγίας, της δικής μας Ιθάκης, του εντός μας Οδυσσέα και της εντός μας Πηνελόπης, των δικών μας Θεών, του δικού μας Δαιμονίου, της δικής μας Επιστροφής, της δικής μας Ένωσης.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα